Želite terapeutsku ili medicinsku masažu?

Jedan manji deo našeg stanovništva koji nije imao previše iskustva sa bilo kakvim masažama, delom iz neznanja a delom i iz obmane, ne pravi razliku izmedju terapetuskih i medicinskih masaža. U nastavku teksta ćemo pojasniti tu razliku kako ne bi ste dospeli u ruke nekog nestručnog sertifikovanog masera koji će vaš zdravstveni problem učiniti još većim.

Terapeutske masaže

Da bi ste završili kurs terapeutske masaže u Srbiji  uglavnom je potrebno je da odvojite SAMO 2h vašeg vremena i nadjete na Jutjubu kako se rade terapeutske masaže. Ili da odete da završite neki vikend kurs kojih ima na desetine Nišu, Kragujevcu, Beogradu, Sarajevu, Zagrebu, Novom Sadu. Tako postajete maser ili manuelni terapuet koji ima „sertifikat“ ili „diplomu“ da je završio vikend kurs terapeutske masaže koji je spreman da „leči“. Zvuči jezivo, ali tako je.

Nažalost, imate i kurseva terapetuske masaže koji traju i samo jedan sat. Da, 60 minuta i sertifikat je tu. Kursevi su se u ogromnoj meri kod većine salona za obuku masera sveli na prodaju sertifikata. Tako da ogroman broj sertifikovanih masera, licenciranih masera, profesionalnih masera (to je sve jedno isto zanimanje, samo se drugačije zove) je uveren da je medicina neki običan kurs kako se njima to predoči na kursu i da su oni identični po znanju sa fizioterapeutima, što je totalni apsurd, i tako ih dovedu u zabunu.

Medicinske masaže

Da bi ste radili MEDICINSKE masaže i imali znanja, etike i hrabrosti da se uhvatite u koštac sa nečijim medicinskim problemom iz vašeg domena delovanja, morate posedovati minimum 7 godina aktivnog medicinskog školovanja (4 godine srednja medicinska škola smer fizioterapeut, plus 3 godine Visoka zdravsvena škola ili fakultet i PLUS SPECIJALIZACIJA koja nije obavezna). Pritom učeći od najboljih fizijatara, ortopeda, neuro-hirurga, neurologa,  fizioterapeuta, kiropraktičara. Morate fantastično poznavati anatomiju sa fiziologijom, morate poznavati osteologiju, miologiju, neurologiju, rehabilitaciju, kliničku kineziterapiju i još par medicinskih nauka.

Nadam se da smo vam barem u kratkim crtama pojasnili razliku izmedju  terapeutske masaže i medicinskih masaža kao i ( sertifikovanih, profesionalnih, licenciranih) masera i fizioterapueta.

Medicinske masaže radi medicinski školovano lice koje se zove fizioterapeut (viši, strukovni, diplomirani). Tendenciozno se zadnjih godina od strane salona za obuku masera nastoji u javnost postaviti ekvivalentnost izmedju terapetuske masaže i medicinske masaže. Tako saloni imaju više klijenata za obuku i tako više zarađuju novca. Takvi oblici diletantizma i šarlatanstva, nemaju nikakve veze sa lečenjem terapetuskim masažama. To je samo plaćeni rizik pa ko se upeca, upeca.

Ne smete nasedati na to jer jedna nestručna greška ili jedan opit gde ćete poslužiti za vežbanje nekom nesavesnom maseru, vaš može koštati trajnog ili trenutnog invaliditeta.

Bezbedna i stručna masaža

Uvek mi je bilo tužno da pročitam na nekom izlogu frizerskog ili kozmetičarskog salona ili jednostavno u oglasima, kako sertifikovani maser, manuelni terapeut, licencirani maser radi terapeutsku masažu i leči od bolova u ledjima, ramenima, vratu, ma sve što boli.  Da je zaista tako, pa niko od nas ne bi gubio vreme i  bavio se  izučavanjem medicinskih nauka, već bi svi završili taj kurs od 2h , naučili terapetusku masažu i lečili ljude. Masaža nije samo masaža. Bitna je BEZBEDNA i STRUČNA masaža a čak ni kozmetičarske masaže nisu u potpunosti bezbedne i zato se moraju oprezno izvoditi od strane stručnog lica.

Postoji preko 150 uzroka zašto se javljaju bolovi u lumbalnoj ili sakralnoj kičmi , zašto boli rame, vrat, glava , kuk, toliko kompleksnih uzroka  koji zbunjuju i fizijatre, ortopede, hirurge ortopede, neurologe ( specijalistčke struke ) i onda se pojavi neki maser i napiše kako on leči od bolova u ledjima, ramenima, vratu, kukovima. Da nije tako drsko i bezobrazno, bilo bi hrabro. Ali pokušati da se uhvatiš u koštac sa nejasnim problemom bez ikakvog medicinskog znanja, rizikujući da mnogostruko narušiš zdravlje osobe koja ti veruje i došla je kod tebe jer se upecala na tvoju reklamu, zaslužuje svaku osudu.

Ovo ne znači kampanju protiv svih  masera, već  samo protiv onih diletanata i prevaranata koji bi da se bave lečenjem. Veliku dozu opreza  morate imate kada zovete da rezervišete termin a imate konkretan zdravstveni problem ili samo želite običnu masažu. Kod  masera možete ići na relaks masažu, i čitavu tu treću grupu masaža:

  • antistres masaža,
  • masaža vulkanskim kamenjem ,
  • masaža toplom čokoladom ili medom ,
  • anticelulit masaža,
  • famozna terapetuska masaža  i sportska masaža ,
  • takozvane kozmetičarske masaže

ali svaki ozbiljniji medicinski problem, podrazumeva adekvatan i stručan medicinski pristup a ne vikend kurs.

terapetuske i medicinske masaže

Terapeuti

Šta daje ozbiljnost, zvučnost i težinu novim/starim profesijama „manueltni TERAPEUT “ ( čitaj – maser ) , licencirani TERAPEUT ( čitaj – maser ), diplomirani TERAPEUT ( onaj koji „diplomira“ na wellnes vikend akademiji, ( čitaj – maser ) , “ maderoTERAPEUT „, „LCC terapuet ( čitaj – maser )  „, „PPD terapuet“ ( čitaj – maser ) , „holistički TERAPEUT“( čitaj – maser ) , fiziko TERAPEUT ( ne fizioterapeut, ( čitaj – maser ))  … svim ovim novim / starim profesijama, zajedničko je TERAPEUT. To je ono što profesijama daje težinu i ozbiljnost, samo da jedna reč a ne razlika u stepenu ili kvalitetu obraovanja koju steknu na završenom kursu a neretko su to i klasični vikend kursevi za prodavanje magle. Ko zakonom reguliše ko se sme i može baviti terapeutskim lečenjm ? Niko, može se baviti svako ko plati sertifikat. Da, nažalost je tako.

Izbor kvalitetnog i dobrog kursa za masera

Pre 10-15 godina, sve te profesije su se zvale MASER.  Isto kao što danas imate razne „akademije“ koje drževe duže ili kraće kurseve za masere iz raznih profesija. Zapravo, samo lepo zvuči da kažete da se završili „akademiju“ a suštinski ste završili samo vikend kurs jer tu vikend „akademiju“ ne možete upisati u radnu knjižicu kao osnovne fakultetske (akademske) studije.

Kada želite da završite neki kvalitetan i dobar kurs, nemojte gledati kako se zove salon gde ćete završiti kurs (da li je to „akademija „, “ holistički centar „, i slične novotarije ) , gledajte obrazovanje vašeg edukatora, gledajte njegove reference (koliko dugo je fizioterapeut, da li je radio u inostranstvu, da li drži aktivno kurseve i inostranstvu). To vam je najbitnije.

Siguran i najbolji put je da učite od strukovnog ili diplomiranog fizioterapeutajer od njega ćete dobiti najviše kvalitetnog medicinskog znanja a najmanje prodavanja magla, kao što to rade neke „akademije“ za obuku masera po čemu se naročito ističe Beograd. Razno-razni priučeni vikend kurs maseri drže edukacije o lečenju bolova u donjem delu ledja o cerivkalnom sindromu ili sindromu karpalnog tunela. Da nije žalosno, bilo bi smešno.

terapetuske i medicinske masaže