Zašto otiču noge?

.

Otoci ruku ili nogu najčešće su simptom neke hronične, uznapredovale bolesti. Do otoka dolazi kada je pritisak u krvnim sudovima i kapilarima toliki da tečnost počne da ističe iz krvnih sudova u periferno tkivo, ili zbog nemogućnosti zadržavanja tečnosti u okviru krvnog suda.

.

Oticanje nogu – znak bolesti?

Otok je uvek simptom, iza kojeg najčešće “stoje” kardiovaskularne bolesti, hronična bolest jetre, bubrega, ili poremećena funkcija štitne žlezde (hipotiroidoza). Otok može da bude difuzan, kada se javlja na celom telu, ali i lokalizovan na rukama, nogama, ili čak na nekim unutrašnjim organima – jetri ili plućima.

Otoci kod kardioloških pacijenata mogu da budu znak i koronarne bolesti kod pacijenata koji su preležali jedan ili više infarkta. Njima je oslabljena pumpna funkcija leve srčane komore. Iza otoka može da se krije i primarna kardiomiopatija, kojoj se ne zna tačan uzrok.

.

Tečnost u plućima

Do otoka može da dođe i veoma naglo, najčešće se tada radi o zastoju tečnosti u plućima. To je ozbiljna dijagnoza i hitno stanje u internoj medicini, koje karakteriše nagli nedostatak vazduha, gušenje, krkljanje. Ono je najčešće vezano za neregulisan povišen krvni pritisak. Uzrok zastoja tečnosti u plućima može da bude i infarkt, koji oslabi veliku površinu srčanog mišića, pa srce nema dovoljnu pumpnu funkciju.

Pacijent koji je već na terapiji diureticima mora uzimanje lekova stalno da prilagođava promenama poput velikih vrućina, uzimanja većih količina tečnosti i slično. Dugogodišnji srčani ili drugi hronični bolesnici i sami prepoznaju kada imaju višak ili manjak tečnosti u organizmu. Oni prema tome prilagođavaju doze diuretika.

Postoje savremeni načini da se nadgleda potreba za izbacivanjem tečnosti, a jedan od najjednostavnijih je da se prate promene telesne težine.

Oticanje nogu i diuretici

S druge strane, diuretici se često zloupotrebljavaju i uzimaju ih ljudi kojima zapravo nisu potrebni. Žene su, na primer, u letnjim mesecima sklone otocima na nogama. Ali, ti otoci u najvećem broju slučajeva nisu povezani ni sa kakvom bolešću.

Otok koji se javi u popodnevnim časovima, ali ga nema ujutru, ili posle kraćeg odmora i podizanja nogu, nije otok iza kojeg stoji zdravstveni problem. Ovi otoci obično imaju veze sa fazom menstrualnog ciklusa, dobom dana i delovanjem sile Zemljine teže. Za takve otoke ne treba vam diuretik, dovoljno je tokom dana podići i odmarati noge.

Iako su diuretici sjajni za regulisanje otoka, mogu da organizam liše veoma važnih elektrolita, ili da izazovu dehidrataciju. Zato se moraju veoma pažljivo koristiti, u dogovoru sa lekarom koji prati osnovnu bolest.

Oticanje je znak dekompenzovane bolesti, da organizam više ne može da loše funkcionisanje izazvano oboljenjem kompenzuje uz pomoć naših bioloških mehanizama. Zato je pojava velikih otoka uvek razlog za odlazak kod lekara, kako bi se ispitalo koji zdravstveni problem ih izaziva.

Medicinska limfna drenaža ( MELID ) – spas za oticanje nogu 

Ako su pak otoci posledica usporenog rada limfnog sistema, tu uvek preporučujemo MEDICINSKU LIMFNU DRENAŽU koju radimo u našem  centru. U pitanju je Ruska škola limfne drenaže koja zadnjih 20ak godina sve više doživljava ekspanziju u celom svetu.

Treba praviti razliku izmedju (kozmetičke ) limfne drenaže koju uglavnom rade maseri  i medicinske  limfne drenaže koju smeju izvoditi školovani fizioterapeuti sa ozbiljnim medicinskim obrazovanjem.  Često ćete videti da se po većini kozmetičarskih salona  kozmetička limfna drenaža namerno „krsti“ samo u  limfnu drenažu kako bi se potencijalni klijenti na zbunili. 

.

SVE O MEDICINSKIM LIMFNIM DRENAŽAMA, NAČINU IZVODJENJA, VRSTAMA,  SFERAMA DELOVANJA, POGLEDAJTE OVDE .

.

.