Terapeutska masaža

Terapetuska masaža je ubedljivo najosporovanija masaža od svih masaža. Pored lečenja bolova u ledjima, simptoma ukočenog vrata, bola u ramenu,često je bila predmet raznih polemika medicinske stručne javnosti. Koncept terapetuske masaže je u teoriji jako lepo zamišljen ali je u praksi gotovo neprimenjiv. Neprimenljiv je jer ne postoji niko ko kontroliše stručnost terapeuta ( masera) i stepen relanog znanja i kvalitet kurseva terapetuske masaže u Srbiji. Iz tog razloga se često terapetuska masaža radi kao malo snažnija ili grublja ili agresivnijia relaks masaža i to se naplati kao famozna terapeutska masaža. Često se ova masaža uči na Jutjubu.

Novac je najmanja stavka koja se rizikuje izgubiti kod nestručnog terapeuta terapetuske masaže. Ono što se često dešava jeste da nedovoljno edukovani maseri na raznim kursevima prave kasnije veoma velike zdravstvene probleme ljudima koje su „lečili“. Iz neznanja ili iz veoma malog znanja, nastaje velika hrabrost nekih masera da se otisnu u nepoznato i tu naprave kiks. Zato u medicini postoje klinički protokoli koji se bez izuzetka moraju poštovati kao komande u vojsci. Protkoli koje su osmisli timovi vrhuskih lekara specijalista gde svako zašto ima svoje zato .

Terapetuska masaža u praksi i relani efekti

Terapeuske masaže, kao što smo već rekli uglavnom se koriste za pomoć kod nekih veoma jednostavnih problema muskulo-skeletnog tipa. Dugotrajno sedenje ispred računara, dugotrajno sedenje u automobilu, dugotrajsno stajanje na poslu, preutreniranost na treninzima. Ali ni ovde nisu bas uspešne kao što je to slučaj sa medicinskim masažama koje odmah dijagnostikuju problem putem svojih medicinskih procedura i fokus se automaski prebacuje na žarište problema. .

Terapetuske masaže se uče na raznim kursevima koji nekada traju i samo 2 sata ili dva vikenda po 2 sata. Obim ozbiljnog medicinkog znanja koje se može ovde steći, izlišno je komentarisati kao i sam efekat lečenja. Kupuju se razni sertifikati, razna zvučna zvanja ali to su uglavnom samo vikedn kursevi.

I da zaključimo, terapetuske masaže jesu dobre za neke najobičnije probleme, bolovi u mišićima, ukočenosto u vratu, blage upale nakon fizičkih aktivnosti, bol u mišićima posle jakih treninga u teretani ali ni blizu onog koliko se hvale na raznim sajtovima, instagramu i fejsbuku. Nastale su iz potrebe da se profesija masera negde pokuša izjednačiti sa strukom fizioterapeuta i da bi saloni za obuku masera dodatno profitirali prodajući još jedan „obiljan“ kurs.

AKO IMATE BILO KAKAV PROBLEM, MEDICINSKE MASAŽE SU ONO ŠTO VAM TREBA. PRETHODNO DETALJAN I STRUČAN PREGLED FIZIOTERAPEUTA PA TEK ONDA TERAPIJA. UVEK NAM JE DOBRODŠLO MIŠLJENJE RADIOLOGA, NEUROLOGA, FIZIJATRA ILI OROPEDA.

terapeutska masaža novi sad cena, bol u ledjima novi sad cena, fizioterapeut novi sad, ivan dunavski

Molimo vas da komentare o terapijama, terapetuskim , terapijskim masažama, ostavljate OVDE u odeljku TERAPIJE, kako bi svi komentari iz ovog dela bili na jednom mestu, za one koji žele da ih pročitaju. Hvala