Šiacu

Šijacu ili šiatsu (shiatsu – chin. pritisak prstiju), jeste orijentalna terapijska metoda, poznata izmedju ostalog I po tome što u njoj dominira  i akupresura kao zasebna tehnika, kojom se različiti jednostavniji poremećaji tretiraju pritiskanjem kože na tačno određenim mestima. Iako se smatra japanskim načinom masaže, izvorište šijacu masaže je kineska tradicionalna medicina.

 

Zasniva se na istočnjačkom principu kruženja životne energije duž meridijana tela. Postoji 14 meridijana, i svaki je povezan sa jednim važnim organom tela, i oko 600 specifičnih akupresurnih tačaka, postavljenih simetrično na meridijanima tela. Cilj masaže je da se, pritiskom na određene tačke duž tih meridijana, uspostavi i očuva harmonija i dobro zdravlje. Kao posebna tehnika masaže, uvedena je u Japanu pre oko 1.500 godina, zatim je dugo bila potisnuta i ponovo rehabilitovana početkom XX veka. Koristi se u dijagnostikovanju i lečenju različitih oboljenja, pa je sve  više popularna na Zapadu, kao jedna od dopunskih metoda lečenja.

 

Takodje kao i THAI masaža ( tajlandska masaža ) i šijacu je takodje duboka i energična masaža koja jako često zna da bude i bolna ako ne bolna onda svakako na momente i neprijatna zbog snažnih pritisaka laktovima, savijenim prstima, uvrtanjima ruku i nogu.

 

Ako smatrate da imate problema koji su utemeljni na energetskom dizbalansu a niste raspoloženi da trpite bol, pritiske , uvrtanje , uvek je bolje da uzmete ili masažu Dunavski ili bioenergetsku masažu koja je na energetskom polju mnogostruko efeketnija od šijacua, thaia ili ma urija.

 

Šijacu masaža je najefikasnija kada se tretira čitavo telo, jer se tako postiže harmoničnost energetskog potencijala. Za taj tretman potrebno je 45-60 minuta. Šijacu se može koristiti i kao postupak samomasaže kojim se otklanjaju manji problemi, kao što su glavobolje (migrenozne, sinusne) ili nesanica. Pritiskom na određene tačke, može se ukloniti zubobolja, menstrualni bol ili bol u nogama, kijavica i sl.

 

Međutim, uvek treba imati na umu da se na taj način tretiraju simptomi, a ne uzrok problema. Zato, ako se simptomi povrate, svakako treba konsultovati lekara.


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.