Sedam najčešćih pitanja o vratnoj diskus herniji

vratna diskus hernija Holistički institut Dunavski

1. Vratna diskus hernija – Kada treba posumnjati?

Na vratnu diskus herniju treba sumnjati u slučaju:

  • Bolova u vratu i drugih udruženih bolova, kao što su bol u ramenu, bol između lopatica, bol u potiljačnom delu glave.
  • Bola i trnjenja u rukama (radikulopatija). U zavisnosti od toga gde bol „zrači“, tj. kojim „putem“ se prenosi, može se posumnjati i na segment kičmenog stuba u kome se dešava problem.
  • Slabosti u rukama i nogama, nespretnost pri izvođenju finih pokreta prstima ruku, kao što su pisanje, zakopčavanje dugmadi i sl, zatim problema sa hodom i poremećaja funkcije mokrenja i pražnjenja creva.

Ovakvi problemi su najteža posledica diskus hernije, a nastaju usled oštećenja kičmene moždine (mijelopatija). Klinička slika varira od bolesnika do bolesnika, a u zavisnosti od dužine trajanja i stepena pritiska na nervne korenove i/ili kičmenu moždinu.

2. Da li glavobolja može biti uzrokovana vratnom diskus hernijom?

Da. Kod oko trećine bolesnika sa vratnom diskus hernijom, glavobolja je prateći simptom. Ta vrsta glavobolje se naziva cervikogena glavobolja i karakteriše se bolom u potiljačnom delu glave. Bol je „podmukao“, tišteći, provociran je pokretima vrata, a karakteristično je da mirovanje smanjuje tegobe.

kursevi terapeutskih masaža Holistički institut Dunavski

POKRENI SOPSTVENI BIZNIS SA MINIMALNOM INVESTICIJOM. DRUGI SU USPELI, MOŽEŠ I TI. 

 

3. Kako se uspostavlja dijagnoza vratne diskus hernije?

Postoji redosled u dijagnostičkim procedurama koje se koriste kada pacijent sa navedenim problemima dođe lekaru. Naravno, uvek se kreće od manje složenih (rentgen), ka složenijim dijagnostičkim metodama (magnetna rezonanca), koje treba dopuniti neurofiziološkim ispitivanjima (provera funkcije nerava).

Samo na osnovu slaganja kliničke slike (simptoma) i rezultata dopunskih dijagnostičkih metoda (magnetna rezonanca), neurohirug može doneti pravilnu odluku o eventualnom operativnom lečenju.

Kada smetnje dugo traju i previše narušavaju kvalitet svakodnevnog života, operacija može doneti trajno izlečenje

4. Kada i da li operisati vratnu diskus herniju?

Ako je moguće, lečenje se uvek započinje konzervativnim merama, koje podrazumevaju mirovanje, nošenje Šancove kragne, primenu analgetika i miorelaksanasa, a ponekad i kortikosteroida. Naravno, tu je i fizikalna terapija.

Tek kada ovakvo, konzervativno lečenje ne dovede do željenog rezultata, razmatra se mogućnost operacije. Kada smetnje dugo traju i previše narušavaju kvalitet svakodnevnog života, operacija može doneti trajno izlečenje. Napominjem da se u retkim slučajevima, kada postoji oštećenje kičmene moždine, operacija mora uraditi što je pre moguće.

5. Da li se izvađeni diskus zamenjuje nekim materijalom?

Koncept savremene cervikospinalne hirurgije podrazumeva stavljanje grafta (umetak) umesto izvađenog diskusa, osim u retkim slučajevima. Izvađeni diskus se menja ili koštanim graftom, uzetim sa bedrene (ilijačne) kosti samog bolesnika, ili drugim, danas široko dostupnim implantatima. Takvi veštački implantati su napravljeni od kvalitetnih i inertnih materijala, koji ne izazivaju nikakve reakcije u organizmu, tako da su veoma bezbedni.

Treba znati da se kod operacija lumbalne (leđne) diskus hernije, obično ne stavlja umetak umesto izvađenog diskusa.

6. Postoji li mogućnost operativnih komplikacija i teških posledica?

Između izvađenog diskusa, obično se stavljaju implantati.

Svaka operacija u modernoj medicini nosi određene rizike, dok su, zbog vitalnog značaja kičmenog stuba, spinalne operacije posebno „pod lupom“. Međutim, u današnje vreme, napretkom tehnologije i dugoročnom edukacijom hirurga, ova operacija se smatra rutinskom. U sve više medicinskih centara izvodi se gotovo svakodnevno, sa izuzetno malim brojem zabeležnih operativnih komplikacija.

7. Šta posle operacije?

Postoperativni oporavak nakon operacije vratne diskus hernije je veoma brz. Bolesnik nosi Šancov okovratnik (kragnu) šest do osam nedelja, do postizanja međupršljenske fuzije (spajanja dva susedna pršljena). Nakon toga, počinje povratak redovnim aktivnostima, poslu i obavezama, bez ikakvih smetnji u poređenju sa periodom pre diskus hernije.

Pacijenti se posle operacije vratne diskus hernije veoma retko žale na tegobe. Možemo reći da su rezultati čak i bolji nego kod operacije lumbalne diskus hernije.

.

.