Rehablitacija nakon histerektomijie

Šta je histerektomija ?

Histerektomija je hirurška intervencija tokom koje se odstranjuje materica. Uz matericu se neretko odstrane i jajnici  i jajovodi, što zavisi od starosti pacijentkinje. Najčešće indikacije za histerektomiju su miomi, obilna krvarenja, teške infekcije, bol, spad materice, endometrioza na materici – adenomioza, ali i karcinom.

Brzina oporavka nakon histerektomije zavisi najviše do toga koji tip histerektomije je pacijentkinja podvrgnuta kao I naravno od opštego zdravsvenog stanja.

Postoje dve vrste histerektomije – totalna, kod koje se uklanja cela materica i grlić i, parcijalna, kod koje se uklanja telo materice, ali ne i grlić. Put kojim se odstranjuje materica, sa ili bez jajnika i jajovoda može biti preko prednjeg trbušnog zida – abdominalna histerektomija, ili kroz vaginu – vaginalna histerektomija, a sve češće se ova operacija radi minimalno invazivno – laparoskopski.

Oporavak nakon histerektomije

U procesu oporavka od histerektomije mi smo izntezivno zadnjih 10 godina I radili smo od tada sa jako puno pacijentkinja. Neke od njih su bile onkološki pacijenti, neke su radile histerektomiju iz drugih razloga. Oporavak  od vaginalne I laporaskopske histerektomije je daleko brži od abdominalne. Za prve dve koje smo nabrojali, proces oporavka traje  3-4 nedelje. Kod abdominalne histerektomije oporavak je nekad I duplo duži traje oko 5-7 nedelja.

Ako su I jajnici odstranjeni, pred pacijentkinjom stoje prilični izazovi. Ako pacijentkinja nije prošla kroz menopauzu pre histerektomije, velike su šanse da će imati simptomatiku  menopauze ( naleti toplote, nagle promene rasploženja). To uglavnom ne predstavlja veći problem jer se tumači kao privikavanje organizma na nove uslove funkcionisanja. Inače naš organizam je jako prilagodljiv novonastalim situacijama I ako mu mi dodatno pomognemo u ovom slučaju sa onkolid limfnim drenažama ili post-hiruškim limfnim drenažama ( ako uzrok histerektomije nije tumor ), odredjenim vežbama koje pacijenkinje same nastavljaju kući da rade, oporavak će biti jako efektan I kvalitetan.

Bilo koja vrsta histerktomije da se radila od one tri koje smo gore pobrojali uglavnom može imati slične posledice koje se daju korigovati vremenom . Najčešće posledice na koje se naše pacijenkinje žale jesu :

  • Urinarna inkontinencija ( nevoljno oticanje mokraće )
  • Spušanje organa male karlice
  • Promene u radu creva
  • Opstipacija ( zatvor ) pogotovu kod starijih žena, žena koje su imali više vaginalnih porodjaja.

Tok oporavka nakon histerektomije

Ako nije bilo nikakvih komplikacija I postoperativni tok je prošao dobro, oporavak nakon operacije traje do 6 nedelja u zavisnosti od tipa histerektomije. To apsolutno isključuje konstantno ležanje u postelji.

Kretanje nakon operacije, medicinske limfne drenaže ili onkolid ( poseban oblik medicinske limfne drenaže namenjem onkološkim pacijentima ) od velikog su značaja u ovim slučajevima jer smanjuju rizik od tromboze ( zrgušnjavanja krvi ) koje se često dešava I nakon jednostavnijih operacija. Pored smanjenja rizika, treba polako početi sa kretanjem radi podizanja opšteg energetskog stanja organizma ( čist vazduh, mišićne kontrakcije, bolje I brže kretanje limfe).

Znamo da je limfni sistem važan deo imunog Sistema I ako je kretanje limfe usporeno ili nedovoljno, da samim tim trpi I imuni sistem tako da ove pacijente nekada I klasičan, najjobičniji virus gripa može da uspori u oporavku ili dodatno pogorša situaciju.

Iz ovog razloga I nekih drugih savetujemo da izbegavate kućne posete kada izadjete iz bolnice barem jedno 2-3 nedelje dok se limfni sistem kroz medicinske limfne drenaže , kroz vežbe malo ne pokrene I imuni sistem dobije onu svoju pravu funkciju. To jeste naš lep narodni običaj doći u ponude pacijentu, ali ništa se neće desiti ako to malo sačeka, čisto zbog bolje bezbednosti pacijenta.

Tokom prve dve nedelje sasvim je dovoljno desetak kretanja minuta, a do kraja prvih mesec dana oporavka I kreteanje može biti i do 30 minuta. To svakako zavisi od  kondicije koju je imala pacijentkinja pre operacije, toka operacije i postoperativnog oporavka i opšteg zdravsvenog  stanja. Posle kontrolnog pregleda koji je obično planiran četiri do šest nedelja nakon operacije, ukoliko je sve proteklo kako treba, sa ginekologom proverite da li ste spremni za više vežbanja.

Za više detalja kontaktirajte nas na broj telefona : 0611450000