PREVREMENA RUPTURA VODENJAKA

PREVREMENA RUPTURA VODENJAKA

Test na rupturu fetalne membrane je jednostavna, brza, bezbolna i potpuno sigurna metoda kojom se utvrđuje da li je došlo do prevremene rupture fetalne membrane koja prethodi porođaju. Ovaj test ustvari predstavlja vrstu brisa koja se uzme trudnici, a zatim se prati promena boje na test tračici koja idikuje da li je došlo do rupture fetalne membrane.

Prevremena ruptura fetalne membrane (PROM) je ruptura fetalne membrane koja se događa pre nego što počne porođaj. U većini slučajeva se događa blizu samog termina porođaja, međutim ukoliko se dogodi pre 37. nedelje trudnoće tada govorimo o preuranjenoj prevremenoj rupturi fetalne membrane (PPROM).

Spontana prevremena ruptura fetalne membrane događa se u 8-10 % terminskih trudnoća, a preuranjena prevremena ruptura fetalne membrane komplikuje 2-4% jednoplodnih trudnoća odnosno 7-20% višeplodnih (blizanačkih) trudnoća. Ovo stanje veoma važno dijagnostikovati što pre, jer se pravovremenom dijagnozom mogu izbeći brojne komplikacije.

Simptomi prevremene rupture su naglo izlivanje tečnosti i nastavak curenja tečnosti. Lekar tada proverava da li pacijentkinja oseća kontrakcije, da li ima vaginalno krvarenje, da li je imala seksualni odnos u zadnje vreme ili ima li povišenu temperaturu.

Zakljucak stručnjaka s područja ginekologije je da je test za rupturu fetalne membrane pouzdan i tačan kao amniocenteza indigo bojilom (zlatni standard u dokazivanju), a jednostavan za primenu i bezbolan za pacijentkinje kao što se izvodi i test za trudnoću pa ga smatraju najkorisnijim postupkom u prepozavanju rupture fetalne membrane nezavisno od gestacijskog doba trudnoće.


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.