Prenatalne limfne drenaže ( PRELID )

Oticanje ručnih i nožnih zglobova u trudnoći, oticanje prstiju na šakama kao i oticanje stopala,  donekle se smatra normalnim u trudnoći a naročito u zadnja dva meseca trudnoće. Kažem donekle, jer zavisi o kom stupnju limfedema je reč. Posledica su povećane telesne mase kao i višaka vode koji se zadržava u organizmu, dok na anatomsko-fiziološkom  planu možemo govoriti o manjku proteina u krvi, što se može nivelisati ishranom a dijagnostikovati laboratorijskim analizama.

LIFMNA DRENAŽA ZA TRUDNICE

.

Anatomsko-fiziološki gledano, PRELID ( Prenatalna LD / trudnička limfna drenaža ) na organizam trudnice deluje mnogostruko:

1 ) Na sam limfni sistem deluje:

  • drenažno (uklanjamo višak vode, molekula masti i proteina iz tkiva
  • detoksikacijski (uklanjamo metabolički otpad, višak vode, toksine, bakterije)
  • stimulativno (povećava se produkcija limfocita);

2 ) Dejstvom na vegetativni nervni sistem smanjuje tonus poprečno-prugaste muskulature i dovodi do relaksacije


3 ) Poboljšava se imunološki odgovor organizma na patogene uzročnike, redovnom eliminacijom toksičnih produkata metabolizma iz organizma, čime se stimuliše brže stvaranje limfocita, zaduženih za odbranu organizma. Stepen otpornosti organizma se povećava redovnom primenom MLD.

.

Trajanje, učestalost terapija I efikasnost prenatalne limfne drenaže

Kod trudnica se preporučuje preventivno dreniranje kvadricepsa ( komplet femoralna regija) kao I tibijalne I fibularne regije jer nakon porodjaja često dolazi do toga da već nastali venski edemi prelaze u formu limfnog edema a oni najčešće pogadjaju natekle potkolenice I zglobove.

Može se raditi parcijalno 30 min  ( samo noge , samo ruke I ledja, samo ledja ) ili redovna prenatalna limfna drenaža celog tela u trajanju od 60 minuta.

Ubedljivo najbolji efekti se postižu kada se PRELID ( prenetalna limfna drenaža ) radi u serijma od po 5 parcijalnih . Svaki dan po pola sata ili svaki drugi dan po 45 min. Tada se postiže maksimalan efekat.  Nakon ovog manjeg paketa, savetuje se 2 puta mesečno , celo telo u trajanju od 60 minuta.

Eliminacija toksija prenatalnom limfnom drenažom

Trudnička limfna drenaža je jako moćno oružije u rukama iskusnog fizioterapeuta za rešavanje mnogih zdravstvenih problema u prenatalnoj fazi. Glavni cilj je efikasnija eleminiacija toksina I višak tečnosti iz celog organizma, održavanje elastičnosti kože I negovanje njene svežine, pogotovu PRELID koji radimo u našem Holističkom centru „Dunavski“ . Naše trudnice su potpuno sigurne u rukama iskusnih, školovanih fizioterapueta. Uz prenatalnu limfnu drenažu, možete se prepustiti i masažama za trudnice koje smo prvi počeli da radimo u Vojvodini .

.

Trudničku limfnu drenažu smeju  izvoditi isključivo strukovni/diplomirani fizioterapeuti a to će vam potvrditi i vaš ginekolog.

Jedan mali broj  ginekologa svojim trudnicama ne preporučuju da se rade limfne dreža trudnicama. Razlog je uvek isti ,  jer ne znaju kod koga ćete otići. Da li ćete otići kod nekog fizioterapeuta koji će vam raditi  prenatalnu LD ili kod nekog drugog ko ne poseduje nikakve medicinske kompetencije. Drugi slučaj zabrane može biti ako je trudnoća visoko-rizična. Tada je skoro sve zabranjeno I u tom slučaju je zabrana opravdana. I to je redak i poseban slučaj.

.

Prekomerno unošenje soli

Pored povećanog sedenja ili ležanja u jednom položaju, jedan od glavnih uzroka limfedema jeste i prekomerno unošenje soli u organizam.  Pijte barem 6-8 čaša vode dnevno. Dakle VODE a ne bilo kakve tečnosti jer se 90% svih biohemijskih rekacija u telu dešava u vodenoj sredini.

Trudite se da ne nosite neudobnu i usku obuću i odeću jer na taj način dodatno usporavate cirkulaciju. Nosite udobne patike, ravne cipele i obuću koja je ergonomski prilagodjena vašem stopalu.  Izmedju atraktivne i zdrave trudnice, birajte zdravlje jer vaše zdravlje i zdravlje vaše bebe.

Otoci su najevidentniji krajem dana , pogotovu u prolećnim i letnjim mesecima  zbog povišene atmosferske temperature naročito ako je trudnica gojazna.

Umerene fizičke aktivnosti, lagana šetnja, jutarnje vežbe razgibavnja utiču na blago poboljšanje cirkulacije.  Ako pak nemate previše vremena za šetnje i jutarnju gimanstiku , zakažite termin kod nas i neko od naših fizioterapeuta će se svesrdno potruditi da vaši limfedemi nestanu .

Cena : 30 min / 2.000 din. 45 min / 3.000 din. 60 min / 3.500 din


VAŽNO:  Ako oticanje prati i povišen krvni pritisak ( hipertenzija) uz belančevine koje se mogu naći u urinu, bez adekvatnog lečenja može doći do eklampsije.