Post operativna limfna drenaža HILD

.

Post operativna limfna drenaža ( post hiruška limfna drenaža ) spada takodje u grupu medicinskih masaža  postoperativne rehabilitacije. POST OPERATIVNA LIMFNA DRENAŽA ( HILD ) se primenjuje radi brže regeneracije tkiva nakon hiruških intervencija, onkoloških stanja kao I nakon zračenja, radio-terapije, kao pomoć kod netretiranih venskih edema I sličnih izmenjenih patoloških stanja. Pokriva dva ozbiljna medicinska sektora : post-hiruška rehabilitacija i medicinska rehabilitacija.

Zato treba obavezno raditi limfnu drenažu, posebno kod pacijentkinja koje su imale operaciju dojke. Kod njih se uklanjaju limfni čvorovi u predelu pazuha, što onemogućava vraćanje limfe u krvotok. Učestalost i dužina tretmana zavise od izraženosti edema. Stanje se znatno poboljšava kada se uspostave nove limfne magistrale.

.

Limfni sistem i imunološki sistem

Pod normalnim okolnostima limfnim sastavom svakodnevno protiče oko četiri litre tečnosti. Limfni sastav ima ključnu ulogu za imunološki sastav tela. HILD koristi anatomske i fiziološke spoznaje o sastavu ljudskog tela. Stimuliše aktivnost limfnih vodova, obnavlja prolazak limfe na kritičnim tačkama i ubrzava metabolizam tkiva.

Ovo naročito važi za limfedeme koji se stvaraju kao posledica operacije dojke ili ginekoloških intervencija koje podrazumevaju uklanjanje limfnih čvorova u operisanoj regiji – Kod ovakvih slučajeva ne govori se samo o HLD limfnoj drenaži, već o kompletnoj dekongestivnoj terapiji koja obuhvata i bandažu specijalnim zavojima, pravila za negu kože i vežbe za brzu evakuaciju otoka.
Svaki pogrešno izveden tretman može da podigne vrednosti krvnog pritiska ili da pokrene tromb u ugroženim krvnim sudovima zato je jako bitno da ovu terapiju izvodi stručno lice ( školovani fizioterapuet) a ne neko nestručan sa završenim kursom limfne ( kozmetičke) drenaže koji nije priznat u medicinskim protokolima.

.

Najčešće greške kod post-operativnih limfnih drenaža

Ono gde mlade kolege fizioterapeuti najčešće greše, to je latentna drenaža žučne kese na koju se ne ide ciljano ali usled nedostaka prakse ili nedovoljnog poznavanja abdomenalne anatomije često prave takve greške koje za posledicu imaju ,pokretanje sadržaja žučne kese (kamenje, šljunak) i time dovode u opasnost da se začepi izvodni kanal žučne kese. Dakle, post-operativna limfna drenaža nije nimalo naivna stvar. Zato nam je bitno da posle ovog teksta znate napraviti razliku izmedju limfne drenaže ili medicinskih limfnih drenaža.

<<< Smeju ga izvoditi isključivo strukovni / dipl. fizioterapueti. >>>

Cena : 30 min / 2.500 din. 45 min / 3.500 din. 60 min / 4.000 din