Plakanje novorođenčeta i zacenjivanje

Kako umiriti bebu?

Plakanje je primarni oblik komunikacije novorođenčeta. I oni to rade često. Veoma male bebe u proseku plaču između jednog i četiri sata dnevno. To je uobičajen deo procesa prilagođavanja na život van maminog stomaka.

Uobičajeni razlozi za plakanje

– Glad.

Većina beba jede 6 do 10 puta u toku 24 sata. Bude se za noćni podoj minimum do 3. meseca.

– Nelagoda.

Beba može da plače zbog mokre pelene, gasova ili otežanog varenja, neodgovarajuće temperature ili položaja. Kada se osećaju nelagodno, često traže nešto da sisaju. Ali, hranjenje bebe neće zaustaviti nelagodu, i umirivanje će trajati samo kratko. Tek kada bebe prestanu da se osećaju nelagodno, smiriće se.

– Dosada, strah i usamljenost.

Ponekad beba plače jer joj je dosadno, uplašena je ili usamljena, i želi da je zagrlite i mazite. Može se smiriti čak i kada vas samo vidi, čuje vaš glas, ili oseti vaš dodir, vaše prisustvo, kada je mazite ili joj ponudite nešto da sisa.

– Premor i prestimulisanost.

Plakanje pomaže premorenoj ili prestimulisanoj bebi da “isključi” vid, zvukove i druge senzacije. Takođe pomaže da smanje tenziju. Primetićete da se ovi periodi nervoze vaše bebe ponavljaju u slično doba dana, najčešće između rane večeri i ponoći. Čini se da ne postoji ništa što možete da uradite ne pomaže. Ali, kasnije ona spava dubljim snom. Ovo plakanje obično pomaže bebi da istroši višak energije.

Plakanje novorođenčeta: Kako da umirite bebu

U toku prvih par meseci, odmah reagujte čim vaša beba zaplače. Nećete je razmaziti time. Studije su pokazale da su novorođenčad čiji su roditelji reagovali tako brzo i mirno, s ljubavlju, plakala manje i spavala duže tokom noći.

Napravite malu listu razloga zbog koga beba može da plače, kako bi joj pomogli:

– Da li je gladna?

– Da li joj treba čista pelena?

– Da li treba da podrigne?

– Da li joj je vruće ili hladno?

– Da li je treba pomeriti u udobniji položaj? Možda je nešto žulja ili štipa?

– Da li samo želi da sisa, prst ili cuclu?

– Da li joj treba nežnosti i pažnje – nošenje, ljuljanje, maženje, masaža, nežno šaputanje, pevanje?

– Da li je imala previše uzbuđenja i stimulacije? Možda samo treba da se malo isplače?

– Ako ste sve ovo probali i ne pomaže, uradite sledeće, kao na slici: ušuškajte bebu u ćebe.

Još predloga za umirivanje bebe:

– Nežno joj pričate ili pevajte lice u lice.

– Polako je ljuljajte na primer u rukama, šetajte s bebom naslonjenom na vaše rame ili u kolicima.

– Nežno mazite bebinu glavu, ili trljajte njene grudi ili leđa.

– Držite je na vašem krilu tako što bebin stomak okrenete nadole.

– Držite bebu u uspravnoj poziciji, na vašem ramenu ili na grudima.

– Stavite bebu u sedište za automobil i provozajte se.

– Okupajte bebu toplom vodom (ali ne prevrućom) ili prislonite toplu flašicu na njen stomak.

– Pustite neku “soft” muziku.

– Izađite napolje, prošetajte bebu u kolicima ili nosiljki.

– Ponudite bebi prst ili cuclu da sisa dok je ritmično ljuljate.

– Smanjite buku, pokrete i osvetljenje u delu stana u kom je beba, ili pokušajte da je umirite zvukom, kao što je zvuk usisivača ili šum talasa. To može da je umiri tako što će blokirati ostale zvuke.

– Ako je sita, suva, udobno joj je i ušuškali ste je u ćebence kao na slici, možda joj treba da bude nakratko sama – 10 ili 15 minuta. Osluškujte šta radi i proveravajte je svakih par minuta s udaljenosti. Iako je mnogim roditeljima teško da slušaju bebu kako plače, to joj može pomoći da se “izduva”.

Bebe plaču

Zapamtite da nećete uvek moći da smirite bebu, naročito kad plakanjem samo pokušava da umiri tenziju. Bebe plaču, i to je normalan deo njihovog ponašanja. Plakanje novorođenčeta neće trajati večno – period koji vaša beba provede plačući obično dostiže vrhunac oko 6. nedelje, a onda se postepeno smanjuje.

Normalno je i da budete isfrustrirani zbog tolikog plakanja. Dogovorite se sa porodicom, prijateljima ili bebi siterkom ako vam je potreban odmor. Čak i sat vremena pauze može vam povratiti energiju.

Ako vam se čini da zbog plakanja bebe gubite kontrolu, spustite bebu na sigurno mesto, kao što je kolevka. Odmah pozovite svog lekara, dom zdravlja ili hitnu pomoć.