Par saveta za porodilje u očuvanju funkcije kičme

Stalnim opterećenjem koje se povećava kako beba raste i nepravilnim  dizanjem bebe iz krevetca ili kadice kičmeni stub majke može biti ozbiljno ugrožen.

Neophodno je o tome voditi računa i primeniti zaštitne položaje i pokrete. To znači da pre svega treba podesiti krevetac visoko dok je beba mala, koristiti poseban sto za prepovijanje ili kuhinjski sto i kadicu za kupanje držati na stolu.

Par saveta za porodilje: podizanje i spuštanje bebe

Pri podizanju i spuštanju bebe praktikujte da  savijete kolena sa jednom nogom unapred u odnosu na drugu. Prostirke na podu ne smeju da se klizaju pa je bolje i skloniti ih na neko vreme ako drugačije ne mogu da se odezbede da ne biste bili u situaciji da se okliznete sa bebom u naručju i pri tom povredite pokušavajući da je  zaštitite.

Majke nakon porođaja moraju da vode računa dok se ponovo ne naviknu na kretanje bez stomaka i sa razlabavljenim zglobovima i oslabljenim mišićima.

Nadjite balans

Izbegavajte u potpunosti ravnu obuću kao I visoke štikle. Nadjite balans koji je idealan za vas.

Takodje izbegavajte nagle okrete jer su pršljenovi u Th regiji jako osetljivi u trudnoći I lako se možete ukočiti , toliko lako da je dovoljno da se u naglom cimanju nakašljete .

Često ćete čuti savete , čak I od nekih lekara opšte prakse, kako je za bol odličan topao oblog. To je samo donekle isitina jer ako imate upaljen nerv koji je uz to negde blago I uklješten , pa na njega stavite topao oblog, samo ćete stanje dodatno pogoršati. Najbolje je da ne eksperimentišete  sami već da nas pozvete I zakažete termin .

Loša fizička kondicija I slaba mišićna snaga naročito ruku, leđa i stomaka takođe mogu da otežavaju nošenje bebe. Najbolje da se pripremite tokom trudnoće za fizički napor kome će te biti izloženi kasnije ali i nakon porođaja možete da vežbate, a mi ćemo Vam rado dati par preporuka za pilates centre koji imaju licencu za rad sa trudnicama kao što je to “ The house “.

Lekovi protiv bolova

Nikako ne uzimajte lekove protiv bolova na svoju ruku.  Ako I izuzmemo njihov način delovanja na jetru trudnice, uvek postoji mogućnost da ste alergični a da to ne znate na: DIKLOFEN, KAFETIN, NOVALGETOL ,BRUFEN I da svoje stanje u trenutku pogoršate.  Prepustite Vaš problem nama jer mi to radimo bez hemije I bez bola.

Ivan M. Dunavski, fizioterapuet & bioenergetičar