Oporavak posle BBL-a

Šta je BBL ( Brasilian butt lift ) ?

Pravilan i stručan oporavak posle BBL ( Brasilian butt lift ) predstavlja obavezan segment nakon najpopularnije tehnike modelovanja tela iz oblasti estetske hirurgije kod uvećanja zadnjice. Najpopularbnniji zahvat iz jednog velikog razloga. Sa BBL-om dobijete mnogo više od klasičnog uvećanja putem implanta ili samo zatezanjem zadnjice.

Kako ? Tako što na onim mestima gde ste imali višak sala, to salo se putem lipuskcije vadi , I na tim mestima postajete mršavaiji, a taj višak se prebacuje u zadnjicu koja postaje veća. Tako da dobijete 2 u jedan.

Odakle se najčešće vrši sukcija sala kod brazilskog podizanja zadnjice BBL ?

Sukcija sala odnosno isisavanje masnog tkiva sa mehaničkom kanilom sa najčešće uzima iz regije struka , stomaka, delmično unutrašnje strane butina, nadlaktica I veoma malo podvaljka  ( podbratka). Ovaj podvaljak nije nužno raditi , ali zbog samog principa funkcionisanja liposukcije, radi se prevenetivno. Zašto ? Smatra se da se na mestima gde je radjena liposukcija, nikada više salo ne može vratit. Medjuti, višak sala, ako dodje do gomilanja viška, negde se mora deponovati. Da se ne bi deponovao na vidljivim regijama kao što je podbradak, onda se prevenetivno I u tom delu radi liposukcija da se ne bi kasnije salo sakupljalo.

U teoriji salo ne bi trebalo da se nakuplja na mestima gde je radjena sukcija sala. Medjutim u praksi smo se sretali sa različitim slučajevima. Od tog da je donji stomak krenuo da se razvija kroz tri manja “šlaufa” da raste, pa do tog da je miniabodomilana plastika pukla nakon 3 meseca. Poslednjih par godina smo se zaista svega nagledali. Od amaterski uradjenog BBL-a, to zaista savršenih primera gotovo umetničkog kvaliteta.

O BBL-u nećemo pisati puno jer će vas o tome informisati vaš estetski hirurg .

Oporavak nakon BBL-a

Prvo pitanje koje nam postavljaju naše pacijentkinje jeste pitanje da li je rehabilitacija nakon BBL-a bolna ?

Odgovor je da uglavnom nije bolna. Postoje retki slučajevi kada je bolna samo u početku ali kasnije kako POLID protokol odmiče, bolovi sve više I više nestaju. Toliko dobro bol I otekline nestaju posle naših, da ćete već posle 6. Ili 7 terapije već sami moći da se popnete na sto, okrenete ili obujete čarape.

Tkivo na kome je radjen BBL je oteklo, tvrdo, puno hematoma, bolno na dodir. POLID protkol ima za cilj da vas što pre vrati u normalno funkcionisanje, sedenje na zadnjici ili spavanje na ledjima.  Pored tog makro polja koje postižemo neutralisanjem limfedema I hematoma posebnim oblicima medincinskih limfnih drenaža namenjenih ovoj operativnih procedure, POLID protokolom popravljamo I narušene limfne magistrale. Do narušavanja limfnih magistrala dolazi usled sukcije kanile koja usisava I krvne sudve I limfne čvorove I maste I sve što se nadje u njenoj blizini.

Poptunije delove ovog teksta o postliposukcijskom protokolu   rehablitacije ( POLID ) možete pročitati OVDE jer smo na toj stranici detaljno pojasnili pricnip LIPOSUKCIJE I rehabilitacije nakon liposukcije a BLL svakako podrazumeva prvo process liposukcije pre deponovanja masti na gluteusima.

Šta je POLID protokol ?

Operativni protokoli koliko su slični, toliko se I razlikuju od klinike do klinike, tako da ćete verovatno biti zbunjeni kada budete tražili pravo mesto gde će vam uraditi ili BBL ili liposukciju.  Protkoli u Turskoj  koja je postala neverovatno popularna za ovu vrstu intervencije su prilično različiti od protokola domaćih hirruga. Na 10 naših pacijentkinj koje su radile BBL , njih 7 radi u Turskoj, ostali rade u Beogradu ili Somboru.  U Beogradu I Novom Sadu, neki hirurzi svoje pacijente šalju na POLID protkol tek posle mesec dana ili u boljem slučaju tek posle 15 dana, dok u Turskoj, odmah istog ili sledećeg dana nakon liposukcije ili BBL kreće se sa procesom POLID medicinskih limfnih drenža. Turski hirurzi su daleko daleko iskusniji od naših hirurga, jer većina susednih država sa kojom se graniči Turska, kod njih rade estetske hiruške korekcije, tako da to turci rade na dnevnom nivou. Toliko isksutvo i takva veština je za svako poštovanje i iz tog razloga mi smo naše protokole usmeri ka njima i učili od njih. Turski hirurzi toliko brzo deluju da odmah sutradan dobijete ličnog fizioterapeuta koji vam radi POLID a kod nas još uvek živi kod nekih hirurga ta stara škola da se POLID radi posle mesec dana. Obzirom da je rana još uvek sveža, govoroimo o BBL-u koji se radi u Turskoj, često se dešava da I krv malo flisuje na tim otvorima gde je prošla kanila. To je sve normalno jer će onda u dreniranju rane biti manje limfe, manje sadržaja koji ne treba da bude u telu I koji može da izazove razne uplane procese I infekcije.

Svako neovalašćeno korišćenje fotografija , tekstova ili delova tekstova, sa ovog sajta predstavlja krivično delo po zakonu o autorskim pravima.

Kako smanjiti otekline kroz oporavak nakon BBL-a ?

Ako se kasnije krene sa rehabiltiacijom posle BBL-a ili liposukcije, onda se na dreniranje rana odlazi barem 15 puta a nekada I duže. Na prvim odlascima, to I nije strašni niti toliko bolno, medjutim kasnije kada rana krene da se sužava, da zarasta , onda to dreniranje rana ( radi lekar , obično hirurg ) zna da bude bolno. Medjutim, ako se na vreme krene sa POLID prtokolom onda uglavnom uvek sve prodje kako treba.

Jedno do vaših čestih pitanja je koliko je potrebno POLID procedura uraditi ? To je individualno I zavisi od pacijenta do pacijenta, od brzine regeneracije , od opšteg zdravsvengo stanja. Mininalno je 10, maksmialno 25 . Radi se svaki dan u zavisnosti od paketa do paketa koji odaberete. ONI duži  paketi , malo su skuplji od kliasičnih tridesetominutnih, ali I mnobo brže I efikasnije deluju I takodje se rade svaki dan .

Kako sprečiti unutrašnje infekcije nakon rehabilitacije BBL-a ?

Prevencija unutrašnjih infkecija nakon BBL-a jeste jedan od primarnih zadataka kod oporavka posle ove estetske operacije. Polikliniku ili ordinaciju koja se bavi dreniranjem rana, možemo I mi da vam preporučimo a možete I sami da odaberete.  Ono što treba da znate kada odlazite na dreniranje rana, jeste da se rana zaista mora drenirati, a mi ćemo vam pokazati kako to da vidite. Imali smo situacije sa nekim našim pacijentkinjama da su same nalazile ordinacije gde su trebali da im dreniraju rane, medjutim šta se desilo ? Neki lekari su im samo zamenili flastere a rane nisu ni pipnuli. I to čak nisu ni stavili one skuplje vodootporne, nego  obične I naplatili im to kao “ dreniranje” jer navodno dreniranje nije bilo potrebno. Flasetere I sami možete da stavite. Iz tog razloga imamo proverenu polikliniku sa kojom saradjujemo već par godina gde je sve uvek bilo na visini zadatka.

.

Svako neovalašćeno korišćenje fotografija , tekstova ili delova tekstova, sa ovog sajta predstavlja krivično delo po zakonu o autorskim pravima.

I ono što je  jako bitno , pre nego krenete na BBL ili liposukciju, unapre zakažite termine kod nas da se ne bi desilo da nakon liposukcije morate čekati 10-15 dana da bi počeli sa rehabilitacijom. Nekada se desi da je tolika gužva da se termin za običnu medicinsku limfnu drenažu čeka po 15 dana.

Da li smem sedeti na zadnjici ili spavati na ledjima ?

Nema pravila. Srpski hirurzi obično ne preporučuju, dok pacijentkinje koje su radile u Turskoj ili Hrvatskoj, BBL, leže najnormlanije na ledjima i sede i to par dana nakon operacije.

Svako neovalašćeno korišćenje fotografija , tekstova ili delova tekstova, sa ovog sajta predstavlja krivično delo po zakonu o autorskim pravima.

Zbunjeni mišljenjima hirurga posle liposukcije ili BBL-a

Ovaj tekst je jako bitan da pravilno usvojite pa smo ga zato postavili na nekoliko stranica na našem sajtu.

Pre nego što se odlučite kod kog hirurga ćete raditi intervenciju, verovatno ćete kontaktrirati uglavnom po Srbiji nekoliko klinika. Vrlo često ćete čuti dijametralno suprotna mišljenja u post-operativnim toku koji se odnosi na naš deo posla nakon operacije. Jako česte su razlike u razmišljanjima hirurga čak i na nivou Subotica, Beograd i Novi Sad, a posebno su ogromna razmišljanja naših hirurga u Srbiji i hirurga u Turskoj.

Mi smo prihvatili post-operativne protokole koje rade naše kolege u Turskoj jer Turci liposukciju kao i BBL rade na DNEVNOM nivou što potvrdjuju i velikim brojem fotografija za vreme operacije, koje izbacuju na društvenim mrežama. Takve stvari ipak ne možete lažirati. Obzrom da su turski hirurzi toliko iskusni i toliko vešti, odlučili smo se da primenjujemo njihove protokole kod nas u fazi nakon operacije. Tamo gde je isksutvo , tako je i pravo znanje.

Kod nas još uvek imate estetskih hirurga koji svojima pacijentima savetuju da mesec dana nakon liposukcije ili BBL-a krenu na POLID protokolom, pogotovu ako znaju da su nestručno uradili tu intervenciju i da pacijentkinja neće biti zadovoljna. Mi takve pacijente ne radimo jer nema svrhe nakon meseca dana baviti se limfedemima i fibrozama . To je neka stara škola koja se još uvek ponegde zadržala jer neki ljudi jako teško usvajaju nova znanja koja dolaze od boljih i iskusnijih. Prvo ne priznaju sebi da ima boljih hirurga od njih a drugo ne prizanju da postoje bolje stvari od onih koje oni rade.

U Turskoj, Austriji,Češkoj, odmah , isti dan nakon operacije, kreće se sa POLID protokolima. Fizioterapuet dolazi pacijentu u sobu i prvo što rade to su post-hiruške limfne drenaže koje se odnose sa segment liposukcije ili bbl. To je i iz našeg isksustva opravdano jer sve ono što treba da napusti vaš organizam nakon operacije, ako se ne krene odmah da POLID protokolom i dalje ostaje u vašem telu. Kada ostane u telu onda se nažalost jetra gura preko svih granica da to filtrira, prečisti i po nekoliko puta. Pored jetre ogroman pritisak trpi i slezina a još veći pritisak trpe i bubrezi. A još dodatni pritisak na ove organe čini i terapija u vidu tableta koje ćete morati da unesete u sebe posle intervencije tako da je potpuno bespotrebno provocirati svoj organizam na takav način i gurati ga do viskoih granica.

Pored ogromnog pritiska na jetru, slezinu i bubrege sa POLIDOM se treba krenuti odmah nakon intervencije zato što će fibroze već vrlo brzo krenuti, pogotovu ako je intervencija loše uradjena a vi to ne znate. Relanu sliku o kvalitetu intervencije imaćete posle 2-3 a nekad i 4meseca dok sve legne na svoje. Mada, imali smo pre par nedelja devojku koja je radila BBL u Novom Sadu i odmah smo i ona i mi videli da je očajno uradjena operacija. Nažalost popravke nema za isti novac. Zato pažljivo birajte gde radite BBL ili liposukciju. To što ste bili prezadovoljni hirurgom koji vam je radio grudi, to nikako ne znači da će umeti lepo da vam uradi i liposkciju ili BBL. Mnogo devojaka tu napravi grešku a tu grešku posle nosi godinu dana dok ne one na neku drugu kliniku kod boljeg hirurga i ponovo plati operaciju. Nekad se isplati dati i 2.000e više za isksusnog hirurga nego dva puta plaćati operaciju za godinu dana.

Što se tiče oporavka, nakon intervencije potrebno je da bar tri nedelje pacijenti nose steznik tj. mider koji ima veliku ulogu u skupljanju viška kože i bitan je za zatezanje tela. Nekada je to klasičan mider , kakav savetuju hirurzi u Srbiji, a nekada je to I mider ( pojas) sa otežanjem radi jače kompresije, kakav uvek savetuju hirurzi u Turskoj pogotovu ako je sa stomaka dosta masti skinuto. Mislim da takav pojas I dobijete na većini klinika u Turskoj

 Povratak svakodnevnim životnim aktivnostima oept zavisi od mnogo faktora . Hirurzi uglavnom kažu da je to posle 5 do 7 dana, ali ovo zavisi i od same osobe – njenih godina, životnih aktivnosti i drugih faktora. Iz isksutva naših pacijenata, računajte barem jedno 12-15 dana.

Kada je estetska hirurgija u pitanju, pa i intervencije kakva je liposukcija, vrlo je važno držati se saveta i uputstava hirurga koji opet često znaju da budu zbunjujući i vrlo često kontradiktorni od onih saveta da morate ležati na boku, do onih da nikako ne smete ležati na boku ili onih da nikako ne smete da ležte na stomaku zbog sukcije stomaka a smete delimično ležati na ledjima ( a radjen je bbl) pa do onog da nikako ne smete ležati na ledjima zbog zadnjige. Ne smete da sedite na zadnjici 4 nedelje a do onog saveta da posle 7 dana možete pomalo da sedite na zadnjici a posle 15 već najnormalnije možete sedeti na zadnjici.

Proces post-operativne  rehabilitacije veoma je bitan  kako biste se što brže oporavili i eventualne komplikacije sveli na minimum.