Oporavak posle BBL-a

Šta je BBL ( Brasilian butt lift ) ?

Pravilan i stručan oporavak posle BBL ( Brasilian butt lift ) predstavlja obavezan segment nakon najpopularnije tehnike modelovanja tela iz oblasti estetske hirurgije kod uvećanja zadnjice. Najpopularbnniji zahvat iz jednog velikog razloga. Sa BBL-om dobijete mnogo više od klasičnog uvećanja putem implanta ili samo zatezanjem zadnjice.

Kako ? Tako što na onim mestima gde ste imali višak sala, to salo se putem lipuskcije vadi , I na tim mestima postajete mršavaiji, a taj višak se prebacuje u zadnjicu koja postaje veća. Tako da dobijete 2 u jedan.

Odakle se najčešće vrši sukcija sala kod brazilskog podizanja zadnjice BBL ?

Sukcija sala odnosno isisavanje masnog tkiva sa mehaničkom kanilom sa najčešće uzima iz regije struka , stomaka, delmično unutrašnje strane butina, nadlaktica I veoma malo podvaljka  ( podbratka). Ovaj podvaljak nije nužno raditi , ali zbog samog principa funkcionisanja liposukcije, radi se prevenetivno. Zašto ? Smatra se da se na mestima gde je radjena liposukcija, nikada više salo ne može vratit. Medjuti, višak sala, ako dodje do gomilanja viška, negde se mora deponovati. Da se ne bi deponovao na vidljivim regijama kao što je podbradak, onda se prevenetivno I u tom delu radi liposukcija da se ne bi kasnije salo sakupljalo.

U teoriji salo ne bi trebalo da se nakuplja na mestima gde je radjena sukcija sala. Medjutim u praksi smo se sretali sa različitim slučajevima. Od tog da je donji stomak krenuo da se razvija kroz tri manja “šlaufa” da raste, pa do tog da je minibodomilana plastika pukla nakon 3 meseca. Poslednjih par godina smo se zaista svega nagledali. Od amaterski uradjenog BBL-a, to zaista savršenih primera gotovo umetničkog kvaliteta.

O BBL-u nećemo pisati puno jer će vas o tome informisati vaš estetski hirurg .

Rehabilitacija nakon BBL-a

Prvo pitanje koje nam postavljaju naše pacijentkinje jeste pitanje da li je rehabilitacija nakon BBL-a bolna ?

Odgovor je da uglavnom nije bolna. Postoje retki slučajevi kada je bolna samo u početku ali kasnije kako POLID protokol odmiče, bolovi sve više I više nestaju. Toliko dobro bol I otekline nestaju posle naših, da ćete već posle 6. Ili 7 terapije već sami moći da se popnete na sto, okrenete ili obujete čarape.

Tkivo na kome je radjen BBL je oteklo, tvrdo, puno hematoma, bolno na dodir. POLID protkol ima za cilj da vas što pre vrati u normalno funkcionisanje, sedenje na zadnjici ili spavanje na ledjima.  Pored tog makro polja koje postižemo neutralisanjem limfedema I hematoma posebnim oblicima medincinskih limfnih drenaža namenjenih ovoj operativnih procedure, POLID protokolom popravljamo I narušene limfne magistrale. Do narušavanja limfnih magistrala dolazi usled sukcije kanile koja usisava I krvne sudve I limfne čvorove I maste I sve što se nadje u njenoj blizini.

Poptunije delove ovog teksta o postliposukcijskom protokolu   rehablitacije ( POLID ) možete pročitati OVDE jer smo na toj stranici detaljno pojasnili pricnip LIPOSUKCIJE I rehabilitacije nakon liposukcije a BLL svakako podrazumeva prvo process liposukcije pre deponovanja masti na gluteusima.

Šta je POLID protokol ?

Operativni protokoli koliko su slični, toliko se I razlikuju od klinike do klinike, tako da ćete verovatno biti zbunjeni kada budete tražili pravo mesto gde će vam uraditi ili BBL ili liposukciju.  Protkoli u Turskoj  koja je postala neverovatno popularna za ovu vrstu intervencije su prilično različiti od protokola domaćih hirruga. Na 10 naših pacijentkinj koje su radile BBL , njih 6-7 radi u Turskoj, ostali rade u Beogradu ili Somboru.  U Beogradu I Novom Sadu, hirurzi svoje pacijente šalju na POLID protkol tek pošto im skinu konce, dok u Turskoj, odmah sledećeg dana nakon liposukcije ili BBL kreće se sa procesom rehabilitacije. Turski hirurzi toliko brzo deluju da odmah sutradan dobijete ličnog fizioterapeuta koji vam radi POLID. Obzirom da je rana još uvek sveža, često se dešava da I krv malo flisuje na tim otvorima gde je prošla kanila. To je sve normalno jer će onda u dreniranju rane biti manje limfe, manje sadržaja koji ne treba da bude u telu I koji može da izazove razne uplane procese I infekcije.

Kako smanjiti otekline kroz oporavak nakon BBL-a ?

Ako se kasnije krene sa rehabiltiacijom posle BBL-a ili liposukcije, onda se na dreniranje rana odlazi barem 15 puta a nekada I duže. Na prvim odlascima, to I nije strašni niti toliko bolno, medjutim kasnije kada rana krene da se sužava, da zarasta , onda to dreniranje rana ( radi lekar , obično hirurg ) zna da bude bolno. Medjutim, ako se na vreme krene sa POLID prtokolom onda uglavnom uvek sve prodje kako treba.

Jedno do vaših čestih pitanja je koliko je potrebno POLID procedura uraditi ? To je individualno I zavisi od pacijenta do pacijenta, od brzine regeneracije , od opšteg zdravsvengo stanja. Mininalno je 10, maksmialno 25 . Radi se svaki dan u zavisnosti od paketa do paketa koji odaberete. ONI duži  paketi , malo su skuplji od kliasičnih tridesetominutnih, ali I mnobo brže I efikasnije deluju I takodje se rade svaki dan .

Kako sprečiti unutrašnje infekcije nakon rehabilitacije BBL-a ?

Prevencija unutrašnjih infkecija nakon BBL-a jeste jedan od primarnih zadataka kod oporavka posle ove estetske operacije. Polikliniku ili ordinaciju koja se bavi dreniranjem rana, možemo I mi da vam preporučimo a možete I sami da odaberete.  Ono što treba da znate kada odlazite na dreniranje rana, jeste da se rana zaista mora drenirati, a mi ćemo vam pokazati kako to da vidite. Imali smo situacije sa nekim našim pacijentkinjama da su same nalazile ordinacije gde su trebali da im dreniraju rane, medjutim šta se desilo ? Neki lekari su im samo zamenili flastere a rane nisu ni pipnuli. I to čak nisu ni stavili one skuplje vodootporne, nego  obične I naplatili im to kao “ dreniranje” jer navodno dreniranje nije bilo potrebno. Flasetere I sami možete da stavite. Iz tog razloga imamo proverenu polikliniku sa kojom saradjujemo već par godina gde je sve uvek bilo na visini zadatka.

I ono što je  jako bitno , pre nego krenete na BBL ili liposukciju, unapre zakažite termine kod nas da se ne bi desilo da nakon liposukcije morate čekati 10-15 dana da bi počeli sa rehabilitacijom. Nekada se desi da je tolika gužva da se termin za običnu medicinsku limfnu drenažu čeka po 15 dana.

Da li smem sedeti na zadnjici ili spavati na ledjima ?

Nema pravila. Srpski hirurzi obično ne preporučuju, dok pacijentkinje koje su radile u Turskoj ili Hrvatskoj, BBL, leže najnormlanije na ledjima i sede i to par dana nakon operacije.