MASAŽA PERINEUMA

U toku trudnoće jednom do dva puta nedeljno masirajte otvor vagine. Na ovaj način ćete omekšati mišiće perineuma, koji se moraju dovoljno raširiti kako bi Vaša beba mogla da dođe na svet. Sa masažama treba da se počne oko 34-te nedelje trudnoće.

KAKO SE IZVODI MASAŽA PERINEUMA

Danas postoje specijalna ulja na tržištu koja se koriste naročito za masažu perineuma. Ova masaža je jednostavna i evo koraka koje treba da sledite:

  • Dobro operate ruke, i osigurajte se da nokti na palčevima ne budu dug ii oštri jer ne želite da se povredite. Sedite u toploj prostoriji, raširite noge. Kako biste se upoznali sa anatomijom ovog dela Vašeg tela prva dva-tri puta koristite ogledalo da biste tačno mogli da vidite šta radite
  • Ulje stavite na prste i oko ulaza u vaginu
  • Uvucite palčeve obe ruke koliko god možete u vaginu, ali ništa nemojte raditi na silu
  • Pritisnite palčeve na dole i u stranu nežno sve dok ne osetite peckanje
  • Držite palčeve u tom položaju oko dva minuta ili sve dok peckanje ne prestane
  • Nakon toga nežno masirajte donji deo vaginalnog kanala još oko tri minuta
  • Na kraju masirajte deo kože između palca i kažiprsta još oko minut

Za ovu masažu Vam ne treba snaga, trudite se da sve radite nežno kako ne biste stvorili otok ili oštetili ovo nežno tkivo. Kako se budete navikavali na ovu vrstu masaže, uvedite i Kegelove vežbe kako biste ojačali i osetili mišiće karlice.

Tema masaže perineuma je obrađena u nekoliko studija i rezultati su bili i više nego zadovoljavajući. Istraživači su zaključili da je masaža perineuma efektan pristup u prevenciji epiziotomije i cepanja u toku vaginalnog porođaja. Posebno kod žena koje prvi put rađaju. Ono što je veoma važno jeste da porođaj bude spor i dobro kontrolisan. Tako će se izbeći povrede perineuma.

U tom smislu, veoma je važno i da buduća majka pažljivo sluša babicu koja će joj davati savete kada da gura, a kada ne. U svakom slučaju, masaža perineuma je nešto što možete da omogućite sebi, kako biste pomogli kako sebi tako i bebi u toku porođaja.


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.