Limfna drenaža

.

Šta je limfa a šta limfni sistem ?

Limfni sistem je dodatni put kojim tečnost iz međućelijskog prostora može oticati u krv. Najvažnije je da limfni sudovi iz tkivnih prostora mogu odnositi belančevine i velike čestice koje se ne mogu ukloniti direktnom apsorpcijom u kapilarnu krv. To uklanjanje belančevina iz tkivnih prostora je izuzetno važan proces, bez kojeg bi srce za 24 sata izgubilo funkciju! Limfni sistem je jedan od glavnih puteva kojim se hranljive materije (naročito masti) apsorbuju iz digestivnog sistema. Konačno, dok limfa prolazi kroz limfne čvorove, uklanjaju se i uništavaju bakterije i druge štetne čestice koje su dospele u limfu, a sami limfni čvorovi igraju presudnu ulogu kada je u pitanju ukupan imunitet organizma jer se u njima stvaraju ćelije imunog sistema.

.

Šta je limfna drenaža ?

Limfna drenaža je vrlo učinkovita metoda kojom se poboljšava mikrocirkulacija, stimuliše metabolizam i limfni sistem, te se ubrzava izlučivanje otpadnih materija, a povoljno utiče i na izgled kože. Sprovodi se u seansama od po sat vremena (retko kada u dužim vremenskim intervalima). U ciklusu tretmana potrebno ju je sprovoditi svaki dan, a kod ozbiljnijih zastoja limfe čak i dva puta dnevno. Može se koristiti kao vid preventive protiv virusa jer virus kada napada telo prvo ulazi u limfni sistem i tu kreće da se razmnožava, a zatim napada celo telo. Ova metoda se uspešno koristi i za izbacivanje viška tečnosti iz organizma kako bi se eliminisalo oticanje (najčešće) nogu, zglobova i butina kod žena.

Limfna drenaža podela :

 1. Kozmetičku lifmnu drenažu ( ima ih ukupno 2 )
 2. medicinske limfne drenaže ( ima ih ukupno 5 ).

.

KOZMETIČKA LIMFNA DRENAŽA ( COLYD)
.

Kozmetička limfna drenaža, „Colyd“ ( KOLID ) poznata je u  kolokvijalnom izrazu samo kao „limfna drenaža“ . Termin je prilično opšt, neodredjen i često  zbunjuje ljude koji ne znaju koja limfna drenaža im ustvari treba za problem koji imaju.  Kozmetička limfna drenaža se koristi ili za pripremu odredjenog dela tela ( kože) za neki kozmetički postupak ili za izbacivanje viška vode u nogama, rukama, ali kod najjednostavnijih mogućih slučajeva. Medjutim  ako ne znate jasan uzrok oticanja nogu ili ruku, jako je rizično odlaziti na kozmetičke limne drenaže jer vam pritisak za kratko vreme može skočiti jako puno. Možete dobiti strahovito snažne glavobolje ili pomućen vid.  U tom slučaju uvek je preporuka ići na medicinske limfne drenaže, kada ne znate uzrok. Ako i limfna drenaža pokrene neki problem koji ne znate da imate, školovani fizioterapeuti će vam uvek pružiti adekvatnu medicinsku pomoć dok ne dodje hitna pomoć, tako da ste tu najsigruniji. Limfa jeste samo tečnost, ali ta tečnost odredjuje mnoge funkcije u našem telu i ne treba se igrati olako sa njom, poput odabiranja bilo kakve lifmne drenaže.

Kozmetička limfna drenaža ( KOLID) ne predstavlja pravi strukturalni oblik kao ostale lifmne drenaže koje služe za razbijanje limfedema u zavisnosti od uzroka zbog kog su nastale. Uglavnom u Srbiji predstavlja izmenjenu relaks masažu koja se prodaje kao „limfna drenaža “. Dosta ljudi u kod nas ne zna  da postoji mnogo više oblika medicinskih limfnih drenaža i kozmetička limfna drenaža im je sinonim za limfnu drenažu.

.

.

.

Medjutim, to može biti opasno jer ako imate neki problem, otićiće te negde na “ limfnu drenažu “ a  pitanje je šta ćete zaista dobiti. Ono što je neko učio na kursu , ne znači da je to baš ono što vama treba. Problem dodatni je kada zovete negde ( sem ambulatni i ordinacija ) da pitate da li rade limfnu drenažu, niko vas ne pita koja lifmna drenaža vam treba ( HILD, POLID, ONKOLID, PRELID, MELID ). Uglavnom je odgovor :“ Da, dodjite, radimo “ ….

U nastavku teksta , pojasnićemo glavne razlike izmedju kozmetičke limne drenaže koja se radi po kozmetičkim salonimai nekim ambulantama, poznajte kao limfna drenaža i 6 oblika medicinskih limfnih drenaža koja se rade isključivo po ambulantama, fizio centrima, ordinacijama.

.

Limfna drenaža ( kozmetička)  se najstrože se zabranjuje kod  :

 • trudničkog oticanja nogu
 • stanjima nakon hiruških intervencija
 • hemioterapije.
 • stanja aktivnog tumora
 • upaljenih limfnih čvorova

>> Mogu je raditi : maseri sa završenim kursom limfne drenaže ili strukovni/ dipl. fizioterapeuti. >>

.

MEDICINSKA LIMFNA DRENAŽA (MELID)

.

Spada u grupu medicinskih masaža  i rade  ih isključivo strukovni/dipl. fizioterapeuti . To je ona vrsta limfne drenaže koja se nažalost podrazumeva pod odomaćenim terminom „limfna drenaža“. Nažalost, mnogi je mešaju sa kozmetičkom limfnom drenažom pa tako često plate izmenjeni relaks kao medicinsku limfnu drenažu.

Dakle, ako imate problem sa oticanjem nogu, imali ste operaciju, liposukciju, bili ste onkološki pacijent ili vam jednostano otiču noge,  vaša adresa je neka  fizioterapetuska ambulanta ili ordinacija fizikalne medicine gde će se medicinski edukovano osoblje fizioterapeuta pobrinuti za vaš problem i predložiti vam vrstu limfne drenaže koja će biti najefikasnija za vaš problem.

Medicinska limfna drenaža (MELID ) prvenstveno je namenjena neutralisanju limfedema koji nisu nastali ni kao posledica hiruške intervencije, zračenja, hemoterapije, radio talasima, onkoloških intervencija a ni kao posledica liposukcije . Spada u domen medicinske rehabilitacije.

Pod limfedemom se podrazumeva otok odredjene regije na telu a najčešće na sistolnim I distalnim ekstremitetima, uzrokovan preteranim zadržavanjem limfe.

.

Indikacije za pojavu limfedema  :

 •  Osećaj zatezanja u šaci
 • Osećaj težine u ruci
 •  Osećaj težine u ruci
 • Smanjena fleksija I pokretljivost ruke
 • Urezivanje prstena u kožu prsta, urezivanje narukvice u kožu na zglobu.
 • Kod pritiska na kožu ruke , javlja se udubljenje.
 • Evidentan otok na šaci ili ruci


Činioci koji povećavaju rizik od nastanka limfedema :

 • Krvni ugrušci
 • Prekomerno pušenje
 • Šećerna bolest
 • Naglo povećanje telesne težine
 • Povreda kože I mišića
 • Prekomerna toplota
 • Uznapredovali rak u limfnim čvorovima
 • Dugi avionski letovi

.

Tretman limfedema podrazumeva primenu manuelne medicinske limfne drenaže ( MELID) , postavljanje kompresivnih bandaža (kompresivno bandažiranje) i kliničke kineziterapije.

Vežbe za razbijanje limfedema delimo u tri grupe:

1. Bazične ili osnovne vežbe za limfedem ruke,
2. Vežbe sa loptom i
3. Vežbe sa štapom.

.

.

.

U zavisnosti od STADIJUMA LIMFEDEMA ( prvi , drugi ili treći stadijum) razlikuje se I potreban broj medicinskih limfnih drenaža potrebnim za neutralisanje limfedema.

PRVI stadijum limfedema zahteva 10 do 14 dana svakodnevno se radi medicinska limfna drenaža, kompresivno bandažiranje i kineziterapija.
DRUGI stadijum limfedema zahteva 21 do 28 dana svakodnevno se radi manuelna limfna drenaža, kompresivno bandažiranje i kineziterapija.
TREĆI stadijum limfedema zahteva 28 do 32 dana svakodnevno se radi manuelna limfna drenaža, kompresivno bandažiranje i kineziterapija.

.
Neutralisanju limfedema treba pristupiti što pre jer jednom napravljen edem se sve teže neutrališe što se duže bude čekalo na intervenciju medicinskih limfnih drenažama.

Medicinska limfna drenaža ( MELID) , takodje predstavlja I važan deo kod sportskih povreda , upravo zbog mogućnosti ubrzane drenaže mišića I stvaranja novih limfnih magistrala za slučaj da je prilikom sportske povrede oštećena već postojeća limfna magistrala.
Limfna drenaža se ne radi kod stanja akutnog maligniteta, određenih srčanih i bubrežnih obolenja, infekcija i upala.

<<< Smeju je izvoditi isključivo strukovni/diplomirani fizioterapeuti.>>>

.

POSTHIRUŠKA ( ili post-operativna ) LIMFNA DRENAŽA – (HILD)

.

Posthiruška limfna drenaža spada takodje u grupu medicinskih masaža  postoperativne rehabilitacije. POST OPERATIVNA LIMFNA DRENAŽA ( HILD ) se primenjuje radi brže regeneracije tkiva nakon hiruških intervencija, onkoloških stanja kao I nakon zračenja, radio-terapije, kao pomoć kod netretiranih venskih edema I sličnih izmenjenih patoloških stanja. Pokriva dva ozbiljna medicinska sektora : post-hiruška rehabilitacija i medicinska rehabilitacija.

Zato treba obavezno raditi limfnu drenažu, posebno kod pacijentkinja koje su imale operaciju dojke. Kod njih se uklanjaju limfni čvorovi u predelu pazuha, što onemogućava vraćanje limfe u krvotok. Učestalost i dužina tretmana zavise od izraženosti edema. Stanje se znatno poboljšava kada se uspostave nove limfne magistrale.

.

Limfni sistem i imunološki sistem

Pod normalnim okolnostima limfnim sastavom svakodnevno protiče oko četiri litre tečnosti. Limfni sastav ima ključnu ulogu za imunološki sastav tela. HILD koristi anatomske i fiziološke spoznaje o sastavu ljudskog tela. Stimuliše aktivnost limfnih vodova, obnavlja prolazak limfe na kritičnim tačkama i ubrzava metabolizam tkiva.

Ovo naročito važi za limfedeme koji se stvaraju kao posledica operacije dojke ili ginekoloških intervencija koje podrazumevaju uklanjanje limfnih čvorova u operisanoj regiji – Kod ovakvih slučajeva ne govori se samo o HLD limfnoj drenaži, već o kompletnoj dekongestivnoj terapiji koja obuhvata i bandažu specijalnim zavojima, pravila za negu kože i vežbe za brzu evakuaciju otoka.
Svaki pogrešno izveden tretman može da podigne vrednosti krvnog pritiska ili da pokrene tromb u ugroženim krvnim sudovima zato je jako bitno da ovu terapiju izvodi stručno lice ( školovani fizioterapuet) a ne neko nestručan sa završenim kursom limfne ( kozmetičke) drenaže koji nije priznat u medicinskim protokolima.

.

Najčešće greške kod medicinskih limfnih drenaža

Ono gde mlade kolege fizioterapeuti najčešće greše, to je latentna drenaža žučne kese na koju se ne ide ciljano ali usled nedostaka prakse ili nedovoljnog poznavanja abdomenalne anatomije često prave takve greške koje za posledicu imaju ,pokretanje sadržaja žučne kese (kamenje, šljunak) i time dovode u opasnost da se začepi izvodni kanal žučne kese. Dakle, post-operativna limfna drenaža nije nimalo naivna stvar. Zato nam je bitno da posle ovog teksta znate napraviti razliku izmedju limfne drenaže ili medicinskih limfnih drenaža.

<<< Smeju ga izvoditi isključivo strukovni / dipl. fizioterapueti. >>>

.

.

.

POST-LIPOSUKCIJSKA LIMFNA DRENAŽA  (POLID)

.

Spada takodje u grupu medicinskih masaža  postoperativne rehabilitacije.

Nakon liposukcije, tretirano tkivo je otečeno, bolno, puno hematoma I limfnih “jezeraca” . Zbog nagle I invazivne promene anatomske strukture na regijama kroz koje je kanila vršila penatraciju otoci na telu praćeni jakim bolovima su nužnost neko vreme. Kanila za mehaničku liposukciju,  kada prodire kroz kožu  istovremeno se ponaša I kao veliki usisnik . Ona na svom putu  kroz tkivo agresivno kida sve što joj se nadje na putu i usisva u sebe. Usisava krvne sudove, limfne čvorove, razbija limfne kanale, delove tkiva uz primanu sukciju masti. Zbog svoje testaste strukture, tj.visoke koncentracije belančevina u tkivu, limfni edemi iziskuju kompleksan I temeljan pristup svakog fizioterapueta

Zato je neophodno čim se skinu konci da se ODMAH krene sa POLID limfnim drenažama. Na to će vas uputiti i vaš hirurg.  Pored navedenih benefita koje nosi ova vrsta limfne drenaže, ona sprečava i stvaranje fibroznih tkiva. To su ona tkiva koja ako fizioterapeut ne razgradi odmah na početku sa POLIDOM, kasnije daju jako ružnu liniju tela na nekim mestima. Pogotovu kad ta fibrzozna tkiva srastu medju sobom i mogu dodatno da naprave komplikacije.

Zato uvek naglašavamo : KADA PLANIRATE DA RADITE LIPOSUKCIJU, PRVO ZAKAŽITE TERMINE ZA POLID da ne bi došli u situaciju kao neke naše klijentkinje koje su termine za polid čekale mesec dana nakon skidanja konaca jer nisu na vreme zakazale termine. Termini za POLID se kod nas čekaju uglavnom oko 3 nedelje do mesec dana. Imamo klijentkinje bukvalno iz cele Vojvodine a delom i iz Beograda.

Na fotografiji ispod vidite kako POLID deluje nakon 15 tretmana

.

Ubrzavanje protoka limfe

POLID ubrzava protok limfne I do 4 puta I na taj način povećava limfni transportni kapacitet izbacivanja toksina iz tela I viška telesnih tečnosti. Za vreme liposukcije , često se oštete već trasirane limfne magistrale kojima je prolazila limfa. Postupak POLID potpomaže što ranijem formiranju novih limfnih magistrala u regijama koje su hiruški tretirane liposukcijom gde je klasična limfna drenaža ( kozmetička LD) nemoćna.


Post-liposukcijska limfna drenaža populano zvana POLID znatno ubrzava process rehabilitacije skraćujući oporavak s nekoliko meseci na nekoliko nedelja a istovremeno sprečava stvaranje fibroza.

Kada se radi stručno, po svim medicinskim kriterijumima , POLID ( post-liposukcijska limfna drenaža) je vrlo prijatna i efikasna. U početku, odmah nakon skidanja konaca, zna biti pomalo i bolna prvih par terapija.

Nestručno uradjena medicinska limfna drenaža ili  kozmetička LD  dovodi do povećanja krvnog pritiska , povećanja limfedema iniflitracije toksina iz limfe direktno u krv što je preduslov za otkazivanje bubrega i jetre.

Veći i kompleksniji zastoji limfe događaju se nakon LIPOSUKCIJE (sukcije masnih tkiva ). Zastoji limfne su neminovni bilo da govorimo o ML (mehaničkoj liposukciji sa kanilom I penatrativnim postupkom direktno kroz kožu) ili govorimo o LL ( laserskoj liposukciji gde nema direktne penatracije kanilom, nema ni ožiljaka ali su tretirane regije na distalnim ekstremitetima , gluteralnoj regiji kao I abodmenu, izrazito bolne. Po mišljenu nekih naših pacijenata, čak I bolnije nego kod mehaničke limfne drenaže.

Estetski hirurzi aktivno preporučuju POLID za uklanjanje limfnih edema koji nastali kao posledica operacije ili nakon liposukcije.

<<<Smeju ga izvoditi isključivo strukovni / dipl. fizioterapueti.>>>

.

 LIFMNA DRENAŽA ZA TRUDNICE ( PRELID )

.

Anatomsko-fiziološki gledano, PRELID ( Prenatalna LD / trudnička limfna drenaža ) na organizam trudnice deluje mnogostruko:

1 ) Na sam limfni sistem deluje:

 • drenažno (uklanjamo višak vode, molekula masti i proteina iz tkiva
 • detoksikacijski (uklanjamo metabolički otpad, višak vode, toksine, bakterije)
 • stimulativno (povećava se produkcija limfocita);

2 ) Dejstvom na vegetativni nervni sistem smanjuje tonus poprečno-prugaste muskulature i dovodi do relaksacije


3 ) Poboljšava se imunološki odgovor organizma na patogene uzročnike, redovnom eliminacijom toksičnih produkata metabolizma iz organizma, čime se stimuliše brže stvaranje limfocita, zaduženih za odbranu organizma. Stepen otpornosti organizma se povećava redovnom primenom MLD.

.

Lifmna drenaža u trudnoći

Kod trudnica se preporučuje preventivno dreniranje kvadricepsa ( komplet femoralna regija) kao I tibijalne I fibularne regije jer nakon porodjaja često dolazi do toga da već nastali venski edemi prelaze u formu limfnog edema a oni najčešće pogadjaju natekle potkolenice I zglobove.

Trudnička limfna drenaža je jako moćno oružije u rukama iskusnog fizioterapeuta za rešavanje mnogih zdravstvenih problema u prenatalnoj fazi. Glavni cilj je efikasnija eleminiacija toksina I višak tečnosti iz celog organizma, održavanje elastičnosti kože I negovanje njene svežine, pogotovu PRELID koji radimo u našem Holističkom institutu „Dunavski“ . Naše trudnice su potpuno sigurne u rukama iskusnih, školovanih fizioterapueta. Uz prenatalnu limfnu drenažu, možete se prepustiti i masažama za trudnice koje smo PRVI počeli da radimo u Vojvodini .

.

.

Trudničku limfnu drenažu smeju  izvoditi isključivo strukovni/diplomirani fizioterapeuti a to će vam potvrditi i vaš ginekolog.

Jedan mali broj  ginekologa svojim trudnicama ne preporučuju da se rade limfne dreža trudnicama. Razlog je uvek isti ,  jer ne znaju kod koga ćete otići. Da li ćete otići kod nekog fizioterapeuta koji će vam raditi  prenatalnu LD ili neki frizersko-kozmetički salon, studio za masaže koji će vam raditi kozmetičku  lifmnu drenažu. Drugi slučaj zabrane može biti ako je trudnoća visoko-rizična. Tada je skoro sve zabranjeno. I to je redak i poseban slučaj.

.

              

ONKOLOŠKA LIMFNA DRENAŽA  (ONKOLID)

.

Onkološka limfna drenaža namenjena je isključvio pacijentima koji su bili podvrgnuti zračenju ili hemoterapiji, odmah nakon pomenutih intervencija da bi se limfni sistem pokrenuo i štetne tvari što brže napustile organizam kroz urin i stolicu. ONKOLID ne treba mešati sa MELIDOM ( medicinske lifmne drenaže koje se mogu raditi onkološkim pacijentima koji nisu bili podvrgnuti gore pomenutim intervencijama. Jako je slična sa MELIDOM u pogledu delovanja na organizam, zato sva ograničenja koja važe za MELID , važe i za ONKOLID. Tehnilčki su prilično različite za izvodjenje.U ovaj segmenet spada i drenaža pluća. Drenažu pluća ne mešati sa limfnom drenažom. 

<<< Smeju ga izvoditi isključivo strukovni / dipl. fizioterapueti. >>>

.

Pratite sva aktuelna dešavanja, akcije , popuste , nagradne igre  na našoj FB stranici :


 • Odlično je što forsirate Rusku školu limfne drenaže. De facto su najbolji i najučinkovitiji a to je ustvari poboljšana Kineska škola.Samo nastavite. Od mene imate najbolje preporuke.
  Dr.med.sci Zorica Manić,dermatolog

 • Na savet svog lekara, da ponekad preventivno uradim limfnu drenazu da procistim limfne kanale da bi se telo sto brze detoksikovalo da se toksini sto krace zadrzavaju u telu, dobila sam preporuku za Masaze Dunavski . Od kada radim limfnu drenazu, grip, prehlade i glavobolje me redovno zaobilaze. UPOZORENJE : Limfnu drenazu smeju samo da vam rade iskljucivo skolovani fizioterapeuti, nikakvi priuceni kurs-maseri sa razno-raznih „univerziteta“ sa raznim“sertifikatima“ i slicnim glupostima. Ne stavljajte svoje zdravlje svakom u ruke. Hvala Masaze Dunavski. Vidimo se u utorak 🙂

 • Након липосукције коју сам радила на једној приватној клиници у Београду, на препоруку мог хирурга који ми је иначе и радио липосукцију, дошла сам на 5 третмана лимфне дренаже. Ефекти су надмашили чак и моје жеље а наравно и очекивања. Иван је прави професионалац. Ретко добар професионалац који познаје свој посао а чак је и мог хирурга успео да остави без текста када је видео како ми је средио бутине и подигао и затегао гузу. Моје топле препоруке за масаже Дунавски. Поред лимфне дренаже код њих идем и на Антистрес масажу и на масажу Дунавски а надам се да ћу имати мало више времена да испробам и све остале.

 • U trudnoći sam Imala blaga oteknuća u zglobovima , stopalima i butinama . Po savetu mog fizijatra da odem negde na 3 tretmana limfne drenaže, našla sam slučajno masaže Dunavski , zakazala masaže i oduševljena sam efektima. Butine su se vratile u prvobitno stanje, zglobovi me gotovo i ne bole a stopala kao da lebde. Jednom mesečno dolazim kod Ivana na limfnu i ne sećam se kad sam imala zadnji put temperaturu, grip, virozu. Hvala . Pored ove masaže probala sam i specijalitet kuće , masažu koja se zove masaža Dunavski i stvarno je najbolja antistres masaža koju sam ikada probala.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *