Kao odabrati dobru a pritom i bezbednu masažu

Hiperprodukcijom raznih salona ( popurano zvanih „akademija“ ) za obuku masera , nastao je totalni haos u domenu kvalitetnog i bezbednog  sticanja znanja iz oblasti masaža. Govorim o klasičnim kozmetičkim masažama ( relaks masaža, antistres masaža, masaža toplom čokoladom, anticelulit masaža … ) ali i o nekim složenijim masažama. Nažalost, ogroman deo takvih kurseva se sveo na nivo vikend kurs edukacije po prinicpiu :“ Vi njima novac – oni vama sertifikat“.Dobijete neko izmišljeno zvanje poput: manuelni terapeut, licencirani terapeut, fiziko (ne fizio ) terapeut,  CFC terapeut, PLP terapeut, DSA terapeut…  To predstavlja ogromnu opasnost po klijente kako one zdrave tako i one bolesne.

Pouzdan, bezbedan i kvalitetan maser

U moru ovakvih lutajućih opasnosti koje vrebaju internetom, slatkorečivim oglasima po novinama, primamljivim flajerima po gradu,  kada su preko noći svi postali eksperti za sve , kada se oseća jedna opšta degradacija  profesionalizma, etike i poverenja, a sve podredjeno lakoj instant zaradi bez ikakvih moralnih skrupula i što minimalnijeg obrazovanja, prava je sreća naleteti na nekog masera ko je pouzdan, bezbedan i kvalitetan.

Da bi ovakvih dilema poštedeli naše klijentkinje, moramo istaći da su u Holističkom Institutu DUNAVSKI, zaposleni

  • ISKLJUČIVO strukovni / dipolmirani fizioterapeuti sa aktivnim medicinskim obrazovanjem od minimum 7 godina
  • i minimum 15 godina kliničke prakse .

Prvenstveno naše obrazovanje, stručna praksa sticana na najprestižnijim kliničkim ustanovama u Srbiji i inostranstvu, garant stručnosti i bezbednosti naših pacijenata i klijenata.

Sertifikovan maser / Licencirani maser / Diplomirani maser – mada zvanično ne postoji državno priznata škola koja će vam dati prizantu diplomu diplomiranog masera  / Manuelni terapeut / Fiziko ( ne fizio ) terapeut … i slična  zvanja za profesiju i zvanje masera, lepo zvuče ali u ogromnom procentu nose veliku opanost u Srbiji jer se za neke kurseve ta zvanja i sertifikati mogu dobiti za doslovce za 2-3h sata nakave prakse.

Dobro ste pročitali, 2-3h i taj neko već može da počne da radi masaže, i to ne samo kozmetičke masaže ( relaks, antistres,vulkansko kamenje, topla čokolada, anticelulit…. ). Još apsurdnije kada se radi o terapeutskoj masaži. Ona „leči sve“ i ona je bez razloga naduvana preko svih realnih granica po svojim benefitima tako da je lak mamac za one neupućene da pomoć potraže kod nestručnih i nedovoljno medicinski obrazovanih ljudi.

Terapeutska masaža

Terapeutska masaža ima svojih benefita i njome se mogu rešavati neki manji problemi. Ali velika je dilema da li taj maser sa završenim kursom, sumnjivog kvalitata terapeutske masaže, ume da prepozna granice svog znanja tj. da li je problem za njega ili nije.

SAMO IZ TOG RAZLOGA ZDRAVSTVENE BEZBEDNOSTI, MI SMO KRITERIJUME NA NAŠIM KURSEVIMA TERAPETUSKE MASAŽE KOJE DRŽIMOI VEĆ 15 GODINA, PODIGLI GOTOVO EKVIVALETNO KAO NA ONIM KURSEVIMA KOJE DRŽIMO U SLOVAČKOJ I ČEŠKOJ. Mi smo već 3 godine jedini strukovni fizioterapeuti iz Srbije koji aktivno gostuju kao predavači na edukacijama masere ili njihovog medicinskog osoblja.

Ako niste sigurni u kompetencije nekog masera kod kog planirate da pokušate rešiti problem ( bez obzira da li je to seritifikovani maser, licencirani maser, završio Dif i sl.) najsigurnija opcija je dobar fizijatar ili iskusan fizioterapuet. Tu ne možete nikada pogrešiti jer višegodišnje medicinsko stručnu obrazovanje, garant je znanja, stručnosti i etičnosti.

Bezbedan i dobar maser

Pomislili te sigurno :“ Kako da onda  razlikujemo ko je bezbedan i dobar maser koji je završio dobar kurs od onog koji je završio neki kurs od par sati i dobio sertifikat “ ? Na to pitanje nažalost  niko vam ne može dati odgovor. To  je kao kocka, gde je ulog vaše zdravlje. Kao  ruski rulet.

Ako nasednete na takvu priču da vaš hronični zdravstveni problem leči  maser sa nekim završenim kursom sumnjivog kvaliteta, a takvih je ubedljivo najviše, rizikujete dosta. Pored tog što rizikujete da izgubite novac, rizikujete mnogo opasniji scenario a to je da vam taj maser  još više naruši zdravlje umnožavajući problem koji vas muči. Dakle, kozmetičke masaže i maseri da,  ali lečenje krupnijih zdravstvenih problema sa vikend obrazovanjem bez ozbiljne medicinske potpore, nikako.

foto // privatna arhiva – Ivan M. Dunavski, ultrazvuk ramena ( ultrazvuk muskulo-skeletnog sistema )

rizici maderoterapije Holistički centar Dunavski

Kursevi u Holističkom centru DunavskiVaše zdravlje je u vašim rukama !

Od ozbiljnih centara za obuku, pored nas, gde maseri dobijaju  kvalitetno znanje, ne možemo naravno a da ne pomenemo „Narodni Univerzitet Božidar Adžija“. On pored nas daje najbolju edukaciju maserima. To znamo iz  iskustva jer veliki broj masera nakon stečenog elementarnog znanja na „Božidaru Adžiji “ , dalje se kod nas usavršava i usko specijalizuje  za odredjene grupe masaža  ili odredjenu problematiku. Stepen poznavanja kako praktičnog tako i teorijskog znanja koje su doneli kod nas, bio je na sjajnom nivou. Dakle, vidi se da se radi sa njima i da im se ne poklanjaju diplome zarad novca. Izvikane „vikend“ akademije za obuku masera po Beogradu i Novom Sadu lagano se gase i treba da je tako.

.

                                                                     Vaše zdravlje je u vašim rukama !

kako odabrati dobru masažu Fizio centar Dunavski

Kursevi u Holističkom institutu Dunavski

Iz tog razloga smo naše kurseve koje držimo u Holističkom Institutu „DUNAVSKI „, budućim maserima, podigli na takav nivo, da se mogu po količini znanja meriti sa evropskim profesionalcima iz njihove strukenaročito za oblast:

  • terapijskih masaža,
  • bioenergije,
  • deep relaksa,
  • maderoterapije,
  • tantre.

Jedan od glavnih razloga je i bio taj što Ivan M. Dunavski, strukovni fizioterapeut i s.specijalista neuro-muskularne patofiziologije,  tvorac koncpeta „DUNAVSKI“,  aktivno učestvuje zadnje 3 godine kao predavač u raznim edukaciji masera u Austriji, Slovačkoj i Češkoj. Videvši koji se nivo znanja tamo traži od masera, rešio je da taj model edukacije prenese i na Srbiju. Na taj način je uspeo da filtrira neozbiljne masere od onih ozbiljnih, željnih znanja i isksutva, od onih koji su u svet masaža ušli samo epizodno, nebitnno da li žele da nauče masaže da se njima bave profesionalno ili za kućnu upotrebu.

Nama nije bitno da napravimo hiper-produkciju masera. Nema potrebe za tim, jer smo dovoljno poznati i bez tog. Cilj nam je da taj  manji broj ozbiljnih masera koji nam se javi, od njih napravimo MAŠINE za nivo kursa koji požele da završe kod nas. I da mi sutra budemo ponosni na njih gde god se nadje naš sertifikat. Zato i mi biramo sa kim želimo da držimo edukacije a sa kim ne. Avanturisti nas ne zanimaju.

STRUKA IZNAD SVEGA ! Vaše zdravlje u Vašim rukama.  STOP DILETANTIZMU.

kako odabrati dobru masažu Fizio centar Dunavski