IZBEGAVANJE EPIZITOMIJE

U toku trudnoće, postoje mere koje možete preduzeti kako bi se smanjila mogućnost epiziotomije na porođaju. Što bolje pripremite perineum za porođaj, manja je verovatnoća da će doći do pucanja. I lakše ćete se oporaviti od porođaja.

Do potrebe za epiziotomijom dolazi kada se mišići perineuma ne rašire dovoljno da bi mogla da prođe glavica bebe. U tom trenutku lekar, da bi olakšao rađanje bebe izvodi epiziotomiju. Nakon epiziotomije zarastanje ovog tkiva može biti bolno i dugotrajno.

Kao što profesionalni sportisti treniraju svoje mišiće kako bi imali bolji sporstski uspeh, tako i Vi treba da masažom “trenirate” PERINEUM  da se u toku porođaja dovoljno raširi da se izbegne potreba za epiziotomijom.

Istraživanja i iskustvo babica je pokazalo da je kod žena koje su masirale perineum poslednjih 6 nedelja trudnoće porođaj bio mnogo lakši. U toku masaže, žena se upoznaje sa osećajem rastezanja perineuma. Tako u toku porođaja ona može da opusti mišiće perineuma i da na taj način olakša rađanje bebe i uveliko izbegne epiziotomiju.


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.