IŠIJAS

 

Išijas je bolest najdužeg živca u organizmu – išijadikusa. Išijas ili lumboischijalgijaje stanje koje se manifestuje kao bol u nozi. Ono je vrlo učestalo i za neke vrlo bolno.

Uzrok nastanka: Nastaje kao posledica prolapsa diskusa lumbalnog dela kičme. Do pojave išijasa mogu dovesti najrazličitiji uzroci. Najčečće se dešava pri podizanju tereta iz nezgodnog položaja tela I usled nekog pogrešnog pokreta. Zatim može nastati i kao posledica ravnih tabana, ili usled nepravilnog opterećenja donjih udova i prekomernog istezanja  živca zbog promena na kičmenom stubu i u karlici.

Klinička slika: Kliničku sliku karakteriše bol u krstima,različitog intenziteta (zavisi od težine prolabiranog diskusa). Kompenzatorno, dolazi do pojave grča okolne muskulature kao i ograničene pokretljivosti zahvaćenog dela kičme.  Bol  iz zahvaćene regije dalje zrači u nogu (u zavisnosti od lokacije prolabiranog diska prisutna je različita klinička slika- bol može da zrači spoljašnom stranom potkolenice sve do malog prsta ili delom unutrašnjom, a delom spoljašnom stranom noge do palca). Takodje, izmenjen je i osećaj dodira (prisutno je mravinjanje, trnjenje, smanjen osećaj dodira ili njegov potpuni gubitak). Mogu,osim senzitivnih, biti prisutni  i motorni ispadi u vidu slabosti ili potpune oduzetosti. Bol se pojačava naporom, nepravilnim podizanjem tereta, a može biti isprovociran i kašljem i kijanjem.

Dijagnoza: Postavlja se  rentgengrafijom, elektromiografijom (EMG) ili magnetnom rezonancom (MR).

Lečenje: Neophodno je strogo mirovanje na ravnoj i tvrdoj podlozi, uzimanje lekova protiv bolova i antireumatika uz nadzor lekara , uz kortikosteroide, miorelaksante sa sedativnim dejstvom i vitamine B1, B6, B12.

Kasnije se preporučuje fizikalna terapija, a u cilju jačanja muskulature uz izbegavanje podizanja tereta.


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.