LEČENJE IŠIJASA

Išijas predstavlja upalu našeg najvećeg i najdužeg nerva, išijadikusa. Išijas ili lumboischijalgijaje stanje koje se manifestuje kao oštar, brz bol uglavnom duž cele noge.

Nekada to samo bude oštar bol u regiji piriformisa (ako uzrok nije diskus hernija L4-L5 ili L5-S1, zbog koje nam se uglavnom javljaju pacijenti). Ponekad se bol u ledjima spušta samo do kolena, a neretko odlazi i do pete sa račvanjem u predelu lista na potkolenici. Treba praviti razliku izmedju IŠIJASA I LUMBOIŠIJAGLIJE, ako se odlučite da samo popravite stvar guglajući na internetu, što vam nikako ne preporučujemo.

Išijas: Uzrok nastanka

Nastaje uglavnom kao posledica propsa diska lumbalnog dela kičme. Do pojave išijasa mogu dovesti najrazličitiji uzroci. Najčečće se dešava pri podizanju tereta iz nezgodnog položaja tela I usled nekog pogrešnog pokreta. Zatim može nastati i kao posledica ravnih tabana, ili usled nepravilnog opterećenja donjih udova i prekomernog istezanja živca zbog promena na kičmenom stubu i u karlici.

Klinička slika

Kliničku sliku karakteriše bol u krstima,različitog intenziteta (zavisi od težine prolabiranog diskusa). Kompenzatorno, dolazi do pojave grča okolne muskulature kao i ograničene pokretljivosti zahvaćenog dela kičme. Bol iz zahvaćene regije dalje zrači u nogu (u zavisnosti od lokacije prolabiranog diska prisutna je različita klinička slika- bol može da zrači spoljašnom stranom potkolenice sve do malog prsta ili delom unutrašnjom, a delom spoljašnom stranom noge do palca).

Takodje, izmenjen je i osećaj dodira (prisutno je mravinjanje, trnjenje, smanjen osećaj dodira ili njegov potpuni gubitak). Mogu,osim senzitivnih, biti prisutni i motorni ispadi u vidu slabosti ili potpune oduzetosti. Bol se pojačava naporom, nepravilnim podizanjem tereta, a može biti isprovociran i kašljem i kijanjem.

Dijagnoza: Postavlja se rentgengrafijom, elektromiografijom (EMG) ili magnetnom rezonancom (MR).

Lečenje: Pozovite nas i zakažimo fizikalne terapije I kliničke kineziterapije koje su potpuno bezbolne i brzo se vratite svakodnevnim životnim radostima. Upamtite, bol nije obavezan a retko kad prodje sam od sebe.