Edemi otoci u trudnoći

Oticanje ručnih i nožnih zglobova, oticanje prstiju na šakama kao i oticanje stopala,  donekle se smatra normalnim u trudnoći a naročito u zadnja dva meseca trudnoće. Kažem donekle, jer zavisi o kom stupnju limfedema je reč. Posledica su povećane telesne mase kao i višaka vode koji se zadržava u organizmu, dok na anatomsko-fiziološkom  planu možemo govoriti o manjku proteina u krvi, što se može nivelisati ishranom a dijagnostikovati laboratorijskim analizama.

Prekomerno unošenje soli

Pored povećanog sedenja ili ležanja u jednom položaju, jedan od glavnih uzroka limfedema jeste i prekomerno unošenje soli u organizam.  Pijte barem 6-8 čaša vode dnevno. Dakle VODE a ne bilo kakve tečnosti jer se 90% svih biohemijskih rekacija u telu dešava u vodenoj sredini.

Trudite se da ne nosite neudobnu i usku obuću i odeću jer na taj način dodatno usporavate cirkulaciju. Nosite udobne patike, ravne cipele i obuću koja je ergonomski prilagodjena vašem stopalu.  Izmedju atraktivne i zdrave trudnice, birajte zdravlje jer vaše zdravlje i zdravlje vaše bebe.

Otoci su najevidentniji krajem dana , pogotovu u prolećnim i letnjim mesecima  zbog povišene atmosferske temperature naročito ako je trudnica gojazna.

Umerene fizičke aktivnosti, lagana šetnja, jutarnje vežbe razgibavnja utiču na blago poboljšanje cirkulacije.  Ako pak nemate previše vremena za šetnje i jutarnju gimanstiku , zakažite termin kod nas i neko od naših fizioterapeuta će se svesrdno potruditi da vaši limfedemi nestanu uz  Rusku školu limfne drenaže koju mi jedini negujemo u Vojvodini. Pored klasične  medicinske limfne drenaže , mi radimo i HILD ( post-operativna lifmna drenaža) i POLID ( post-liposukcijska limfna drenaža).

Osetite olakšanje

Masaža stopala u našem fizio centru „ DUNAVSKI „ kod limfedema , učniće da se osećate preporodjenim i osetiće te ogromno olakšanje, kako na energetskom nivou jer mi radimo i BIOENERGIJU ZA TRUDNICE gde su aktivna ni stopala, i na onom anatomskom  gde više nećete imati osećaj teških nogu.

VAŽNO:  Ako oticanje prati i povišen krvni pritisak ( hipertenzija) uz belančevine koje se mogu naći u urinu, bez adekvatnog lečenja može doći do EKLAMPESIJE.