Bolovi u leđima

Bolovi u ledjima , prevencija

Bolovi u ledjima predstavljaju jedan od najučestalijih zdravstvenih problema, odmah nakon gripa. Uzroci bolova su veoma različiti. Kreću se od veoma jednostavnih uzroka ( nepravilno sedenje, nepravilno vežbanje, dugotrajno stajanje, ponavljanja izvesnih nepravilnih položaja, nošenje teških predmeta ) pa do izuzetno kompleksnih zdravstvenih problema koji često zbunjuju u vrhunske neuro-hirurge.

Mišićno – koštane bolesti – većina napada boli uzrokovana je malim povredama nekog od brojnih mišića, ligamenata ili zglobova leđa. Mišićno-koštanoj boli pridonosi loše držanje tela, slabi mišići donjeg dela trbuha, i psihički i društveni faktori poput stresa.

Većina napada bola, kod mišićno-koštanih bolesti, uzrokovana je sitnim mikro-traumama usled povreda nekog od mnogobrojnih mišića. Takodje ovoj vrsti bola, pridonosi i lošta postura tela, slabost dorazalnih mišića kao i slabost abodominalnih mišića pogotovu kod gojaznih osoba. Svakako neizostavan faktor bola u ledjima jeste i stres. Do pre 15 godina stres se nije smatarao ozbiljnim uzrokom bola u ledjima, ali su naučna istraživanja to višestruko povrdila.

Najčešći uzroci bolova zbog kojih nam se obraćaju klijenti jesu :

 • Išijas
 • Lumbago
 • Vertigo
 • Lubo-išijalgija
 • Disksus hernija
 • Lumbalni sindrom
 • Sindrom upaljenog piriformisa
 • Razne degenrativne promene
 • Kičmeni deformiteti
 • Razne vrste tendinitisa
 • Upale mišića
 • Razni oblici diskopatija
 • Neki oblici neuropatija

Uvek su nam dobrodošla mišljenja fizijatra, neurologa, otropeda ili radiologa kao i snimak magnetne rezonance ne stariji od 3. godine.

Diskus hernija bez operacije

Ono na šta smo posebno ponosni jeste naš neinvazivni protokol u rešavanju problema vezanih za diskus hernije. Naš protokol se odnosi i na lumbalne i na cervikalne diskus heranije. Potpuno bezbolno i bez ikakvih rizika. Nema kiropraktike u našem protokolu. To smo napisali jer je to jedno od prvih pitanja koje pacijenti postavljaju. Sve je bez ikakvih rizika i bez ikakvog bola. Uspešnost naše procedure je veoma visoka. Koliko će biti uspešna zavisi od više faktora kao npr. stepen perforacije anulus fibrozisa, dijametar duralne vreće, visina i.v. prostora, koliko su snažne radikularne kompresije spinalnih nerava, da je već došlo do kontakta izmedju fastenih zglobova, eventualno spondiloze. Što se pre javite, procedure će kraće trajati a efekat će trajati duže uz vežbe iz kliničke kineziterapije koje ćemo vam pokazati nakon terapije.

Lečenje bolova u donjem delu ledja

Jedno od najčešćih pitanja koja nam klijenti postavljaju, jeste :“ Da li su terapije bolne ? “

Terapije u 80% slučajeva nisu uopšte bolne.

U zavinosti od uzroka bola, imamo 4 tipa terapija :

 1. Terapetuske masaže i tehnike maniuplacije zglobova

Terapetuske masaže su manje više svima poznate. Koriste se kod jednostavnijih uzroka obično akutnog bola, kompresije sakro-ilijalnog pojasa, firbromijalgija, miogeloza…

Trajanje : 30 minuta / cena 2.000 dinara

Trajanje : 45 minuta / cena 3.000 dinara

2. Medicinske masaže

Medicinske masaže i terapijske procedure, rade fizioterapeuti kod ozbiljnijih bolnih stanja. Obično se rade u situacijama kada terapeutske masaže nisu dovoljno učinkovite ili kada je uzrok bola kompleksniji tako dao predstavlja posledicu više različitih činilaca ( npr. razne vrste poliradikulopatija, razne vrste neuralgija, diskopatija …)

Trajanje : 30 minuta / cena 2.500 dinara

45 minuta / cena 3.500 dinara

3. Spinalna terapija bola

Trajanje : 30 minuta / cena 3.000 dinara

45 minuta / cena 3.500 dinara

60 minuta / cena 4.000 dinara

4 . Dunavski – terapija bola

Trajanje : 45 minuta / cena 3.500 dinara

60 minuta / cena 4.500 dinara

P.S. Ne bavimo se onkološkim bolovima. Isključivo bolovi koji su vezani za muskulo-skeletni sistem iz naše sfere delovanja. Sfera koju radimo iz oblasti onkološke rehabilitacije jesu ONKOLID ( poseban oblik medicinskih onkoloških limfnih drenaža) koji se radi uglavnom nakon zračenja kao prevencija nastajanja limfedema. Nekada se radio kao prevencija a nekada kao vid terapije kada se limfedem pojavi.

Klinička slika

Bol koja dolazi iz muskulo-skeletnog sistema teško se može u prvim terapijama lokazlizovati, odnosno precizno odrediti jednu usku bolnu regiju. Takav bol u donjem delu ledja postupno se pojačava posle odmaranja ili sedenja. Vrlo često ga prati ukočenost kao i grčevi u ledjima uz ograničenost pokreta. Mišići kao i zglobovi donjeg dela ledja mogu biti veoma impulsivni do te mere da se izgubi stabilnost u jednoj nozi pa do tupih, trajnih bolova koja nemaju veće opasnosti.

.

Molimo vas da komentare o terapijama, terapetuskim , terapijskim masažama, ostavljate OVDE u odeljku TERAPIJE, kako bi svi komentari iz ovog dela bili na jednom mestu, za one koji žele da ih pročitaju. Hvala