Bolovi u leđima nakon porođaja

Karlični pojas je temelj držanja čitavog tela i samom svojom funkcijom trpi najveće opterećenje i deformacije pa i za vreme trudnoće kada je zbog viška kilograma ( obično ga sve trudnice nabace) i stomaka. Težišna tačka izmeštena i daleko više opterećena van one standardne na koju je kičmeni stuba navikao i na spram nje se podesio za opterećenja.

Na sve ovo pre samog porodjaja, jedan vremenski period, dolazi do razmekšavanja nepokretnih karličnih zgolobova da bi beba bez mnogo muke prošla karlični kanal. E tu dolazimo do suštine problema. Temelj koji se razmekšao?! Hm… takav „temelj“ trpi opterećenje uz sve one mikro rotacije diskova usled nepravlnog držanja kičme u trudnoći i pre nje, dodatno istezanje zategnutih mišića, ugoreženi korenski delovi nerava.

Bolovi kod porodilja mogu da se jave IZMEDJU LOPATICA, u VRATU, KRSTIMA. To je ono najčešće sa čime se srećemo kod naših pacijentkinja. Bolovi su dodatno iziritirani konstatnim stajanjem ( nošenjem bebe i ljuljunjem u jednom mestu) , takodje dugotrajnim sedenjem, prinudnim položajem ( dojenje, kupanje, povijanje bebe, podizanje bebe „iz kičme“ a ne iz kukova …)

Bolovi u leđima nakon porođaja: BOLOVI U KRSTIMA

Nagli bol u krstima koji je praćen ukočenošću u određenom položaju može da bude aktiviran naglim pokretom ili podizanjem nečeg teškog (kolica, nosiljka za bebu, korpa sa vešom) . Ovo može da se desi dok uzimate bebu iz kreveca u naručje.

Bolove u krstima možete da ublažite toplotom, stavljanjem termofora ili tuširanjem tog dela leđa nešto toplijom vodom. Nikako ne koristite vruću vodu jer to može da iziritira bolove. Ako se bol ne povuče, ne preduzimajte ništa na svoju ruku, Pozovite nas, zakažite pregled I dogovoricemo par fizikalnih terapija gde ćemo početi da rešavamo vaš problem .

Medicinske masaže su poptpuno bezbolne I jako će Vam prijati. MEDICINSKE masaže nemojte mešati sa famoznom terapetuskom/terapijskom masažom, koja je običan relaks samo samo grublji a kojoj obično pribegavaju priučeni kurs maseri jer su im na kursu rekli da ona leči sve što boli. Uz medicinske masaže svakako ćemo koristiti nešto od naših specijalnih aparata iz domena fizikalne terapije: ultrazvuk, IFS,magnetnu terapiju, MSC, laser. Sve to uz konsultacije sa lekarima sa kojima inače saradjujemo (hirurzi, ginekolozi, fizijatri, radiolozi, neurolozi).

Bolove uspešno rešavano I u trudnoći , ne samo u post-porodjajnoj fazi, s tim što smo u trudnoći ograničeni u primeni naših aparata za fizikalnu terapiju.

Prevencija ponovnog javljanja bola u leđima je

  • pravilno držanje tela,
  • korišćenje zaštitnih položaja i pokreta pri obavljanju poslova i u aktivnostima svakodnevnog života
  • jačanje trbušnih mišića

o čemu će vas dodatno informisati za vreme terapija neko od naših fizioterapeuta.

Bolovi u leđima nakon porođaja: AKTIVAN IŠIJADIKUS

Osećaj bola u donjem delu leđa skroz uz kičmu koji se širi duž zadnje strane noge i može da doseže do stopala odnosno vrhova prstiju naziva se išijas. Nekada se oseća zatezanje, a nekada utrnulost što je jako neprijatno i stvara osećaj nesigurnosti u hodu. Sve ove manifestacije su posledica pritiska na nerv koji u krstima izlazi iz kičmene moždine i zadužen je za pokretljivost i osećaje u nozi. Najčešće je zahvaćen nerv na jednoj nozi. Izuzetno retko se problem javlja u isto vreme obostrano. Takođe uz primenu fizikalne terapije I kineziterapije (vežbi koje će Vam dati neko od naših kinezi-fizioterapeuta), išijas će biti samo prošlost na duže staze.

PAR SAVETA SA PORODILJE U OČUVANJE FUNKIJE KIČME

Stalnim opterećenjem koje se povećava kako beba raste i nepravilnim dizanjem bebe iz kreveca ili kadice kičmeni stub majke može biti ozbiljno ugrožen.

Neophodno je o tome voditi računa i primeniti zaštitne položaje i pokrete. To znači da pre svega treba

  • podesiti krevetac visoko dok je beba mala,
  • koristiti poseban sto za prepovijanje ili kuhinjski sto i
  • kadicu za kupanje držati na stolu.

Pri podizanju i spuštanju bebe praktikujte da savijete kolena sa jednom nogom u napred u odnosu na drugu. Prostirke na podu ne smeju da se klizaju. Bolje je i skloniti ih na neko vreme ako drugačije ne mogu da se odezbede da ne biste bili u situaciji da se okliznete sa bebom u naručju i pri tom povredite pokušavajući da je zaštitite.

Majke nakon porođaja moraju da vode računa dok se ponovo ne naviknu na kretanje bez stomaka, sa razlabavljenim zglobovima i oslabljenim mišićima.

Loša fizička kondicija I slaba mišićna snaga naročito ruku, leđa i stomaka takođe mogu da otežavaju nošenje bebe. Najbolje da se pripremite tokom trudnoće za fizički napor kome će te biti izloženi kasnije. Ali i nakon porođaja možete da vežbate. Mi ćemo Vam rado dati par preporuka za pilates centre koji imaju licencu za rad sa trudnicama kao što je to “The house“.

Ivan M. Dunavski, fizioterapuet & bioenergetičar

Masaže DUNAVSKI – Kabinet za fizikalnu terapiju, kineziterapiju, kiropraktiku I masaže

www.dunavski.com

063-80-755-38