Bol u leđima u trudnoći

Bol u leđima u trudnoći su propratna pojava svake trudnoće, naročito u prvom I trećem trimestru. U zavisnosti od bolne regije ledja u kojoj se javljaju  a kako trudnoća odmiče, bolne tačke  (često I regije) pomeraju se sa povećanjem bebe, materice, pomeranjem organa.

Bol u leđima u trudnoći: Masaža za trudnice

Profesionlna masaža trudnica kakvu mi radimo već 13 godina  je od velikog značaja za prevenciju  bolova kod trudnica.  Trudnice koje redovono tokom trudnoće dolaze na masažu za trudnice , gde kombinujemo elemente fizikalniih/ medicinskih masaža,  istočnjačkih antistres tehnika, bioenergije… a sve u zavisnosti od senzibiliteta trudnice I konkretnog problema koji imaju, retko prolaze bolna stanja, hroničan umor, oticanje , kakve ima većina trudnica jer se sistematski prate sve promene na mišićnom tonosu na svakoj masaži kao I regije sa atakom bola.

U poslednje vreme često čujem pitanje od naših trudnica :” Čula sam da masaža trudnica obezbedjuje porodjaj bez bola . Da li je to zaista tako ? “

Ovakvu bezobraznu laž, najčešće možete čuti iz usta kurs masera koji nude I masažu trudnica po raznim frizerskim ili kozmetičarskim salonima ili salonima  za masaže (3c grupe : relaks, antistres, vulkansko kamenje, anticelulit, topla cokolada, med … najjednostavnije I najprostije grupe masaža ) koja nisu pod kontrolom stručnog lica ( fizioterapeuta ili fizijatra ) a sve u cilju pribavljanja lake I jeftine zarade.  Porodjaj mora da boli a masaža trudnica ima drugu ulogu a ne “ analgetsku ” kod porodjaja.

Spas u pravom smislu te reči

Masaža trudnica je spas u pravom smislu te reči naročito za trudnice koje pre ili za vreme porodjaja imaju problema sa išijasom, ili diskus hermnijom , naročito ako je prolaps nastao sa zadnje strane I diskus direktno pritiska nerv. Ta pozicija diskusa je dodatno kompresovana tendencijom ramena da u trudnoi idu nazad I prave ravnotežu jer stomak celo telo vuče ka napred.

Primer : Ako u 8 mesecu trudnoće , sa prosečnom težinom bebe , sa poda neprevilno iz kičme a ne iz kukova , dižete teret od  12 kg, PRITISAK NA DISK na poziciji L4-L5 pod uglom od 65 stepeni je NEVEROVATNIH  ČAK 450 kg. Taj pritisak se povećanjem ugla od 75 stepeni ( dok se ispravljate ) prenosi na poziciju L5-S1 sa NEVEROVATNIH 490 kg. MISLITE O TOME jer Vašoj bebi trebate zdravi.

Nagli bol u krstima

Nagli bol u  krstima koji je praćen ukočenošću u određenom položaju može da bude aktiviran naglim pokretom ili podizanjem nečeg teškog ( kolica, nosiljka za bebu, korpa sa vešom) .

Bolove u krstima možete da  ublažite toplotom, stavljanjem termofora ili tuširanjem tog dela leđa nešto toplijom vodom ali nikako vrućom jer to može da iziritira bolove.  Ako se bol ne povuče, ne preduzimajte ništa na svoju ruku, Pozovite nas, zakažite pregled I dogovoricemo par fizikalnih terapija gde ćemo početi da rešavamo vaš problem .

Medicinske masaže su potpuno bezbolne I jako će Vam prijati ( MEDICINSKE masaže nemojte mešati sa famoznom terapetuskom  masažom, koja je običan relaks samo samo grublji da bi mogao skuplje da vam se naplati ,  a kojoj obično pribegavaju  kurs maseri jer su im na kursu rekli da ona leči sve što boli). Uz medicinske masaže svakako ćemo koristiti nešto od naših specijalnih  aparata iz domena fizikalne terapije ( ultrazvuk, IFS, magnetnu terapiju, MSC, laser, a sve uz konsultacije sa lekarima sa kojima inače saradjujemo ( hirurzi, ginekolozi, fizijatri, radiolozi, neurolozi) .

Bolove uspešno rešavano I u trudnoći , ne samo u post-porodjajnoj fazi, s tim što smo u trudnoći ograničeni u primeni naših aparata za fizikalnu terapiju (dubina I snaga ultrazvuka, zabranjene regije koje se smeJu tretirati, snaga I trajanje miliamperaže , frekvencije koje se smeju koristiti u trudnoći  I sl. )

Prevencija ponovnog javljanja bola u leđima je pravilno držanje tela, korišćenje zaštitnih položaja i pokreta pri obavljanju poslova i u aktivnostima svakodnevnog života, kao i jačanje trbušnih mišića o čemu će vas dodatno informisati za vreme terapija neko od naših fizioterapeuta.

Važno:

AKO IMATE BOLOVE U LEDJIMA PRAĆENO VAGINALNIM KRVARENJEM , GRČEVIMA I BOLOVIMA U STOMAKU, UZ SVE TO STE I FEBRILNI , KONTRAKCIJE I KOMPRESIJA DONJEG ABDOMENA, VAŠA ADRESA JE ILI BETANIJA ILI VAŠ LEKAR KOJI VAM VODI TRUDNOĆU. U TOJ SITUACIJI VAMA TREBA GINEKOLOG, A NE FIZIOTERAPEUT.

Ivan M. Dunavski , fizioterapuet & bioenergetičar