Bol u karlici u trudnoći

Prosečan razmak izmedju pubičnih kostiju SIMFIZA  je oko  5 milimetara ali se u trudnoći on povećava 2-3 milimetra.  Svaki razmak izmedju pubičnih kostiju veći od 10 milimetara  spada u ono što fizijatri zovu DIJASTAZA PUBIČNE SIMFIZE.

Otvori simfize izmedju 35 i 40 milimentara još uvek ne narušavaju stabilnost  karlice.

Simptomatika dijastaze (čak i kod trudnica koje imaju manji razmak od 1cm) su sledeći :

  • Bol pojačana na palpaciju
  • Progresija snage bola prilikom koračanja
  • Bol u prednjoj strani karlice koji može izvesno vreme biti prisutan i nakon porodjaja.
  • Bol se takodje može javiti u preponama, kukovima kao i donjem abdominalnom delu isakro-ilijačnoj regiji pa je kod nekih trudnica evidentan i hod „patke“ kako bi se što više izbegli bolni radijusi zglobova.

Naročito u zadnjem trimestru , većini trudnica je otežano penjanje uz stepenice, izlazak iz automobila čak i nakon kraće vožnje. Bolovi  se često mogu javiti i tokom kijanja, kašljanja ili naglog ustajanja iz zavaljenog sedećeg položaja.  Imali smo slučajeva naših pacijentkinja koje su samo od jednog kijanja ostale ukočene. U toj sitaciji ako imate iritaciju na kašalj, bolovi su strahovito jaki ( oštar , sevajuć bol ).

Jedan od glavnih uzroka na pobrojane posledice je HORMON RELAXIN koji ima glavnu ulogu da „ smekša “ zglobove pred porodjaj kako bi beba što bezbolnije i po majku i po bebu, došla na svet.

Kod nekih trudnica nakon većeg lučenja relaxina dolazi do preteranog opuštanja ligamenata i bol u regiji simfize pubis ( jedna od njenih uloga je i stabilizacija karlice koje predstavlja temelj čitavom telu ). Deo stručnjaka veruje da na bol pored relaxina utiče i težina i položaj bebe a svakako i opšte stanje karlice pre nego je devojka zatrudnela.

Najčešći uzrok jeste i dislokacija levog ili desnog kuka, što se kasnije reflektuje na levu odnosno desnu paravertebralnu grupu mišića koji imaju ulugu verikalne stabilitacije kičmenog stuba i karlice koja ima ulogu horizontalne stabilizacije kičme. Vidite kako je sve povezano i kako najmanja lenjost može da uzrokuje gomilu problema.

One najmanje će telo samo rešiti samo od sebe, neke ćemo vam rešiti mi u FIZIO CENTRU DUNAVSKI , neke Vaš ginekolog a neretko i zajedno pogotovu kod visoko rizičnih trudnoća gde je kičma trudnice u katastrofalnom stanju  kao i vertebralna grupa mišiča , praćena diskus hernijom, spondilozom, išijasom , rupturom gluteusa kog išijadikus pocepa iznutra).

Anelgetici

Ako su bolovi previše snažni, ginekolozi nerado uključuju  i ANALGETIKE, ali zadnjih godina prvo pošalju trudnice kod nas na fizikalnu terapiju prilagodjenu nedelji trudnoće i pratećim problemima sa kojima nam se javila trudnica uz upotrebu pojasa gde mi savetujemo i što češće mirovanje dok traju terapije.

U svakom slučaju nema potrebe za panikom jer ogroman procenat naših pacijentkinja sa manjom ili srednjom dijastazom, imale su NORMALAN PRIRODAN  PORODJAJ i rodile zdravu decu.

Pokazaćemo vam vežbe u trudnoći za jačanje karlice, kukova , abdomena. Savetovaćemo Vas da :

  • Kad sedite ne držite noge prekrštenim jer to dodatno usporava i cirkulaciju krvi i protok limfe.
  • Kada spsavate, stavite jedan osrednji jastuk izmedu kolena
  • Kad god sednete , kičma i kukovi će vam reći :“ HVALA „ . Dakle, poželjno je da sedite i kad se oblačite i kad se obuvate.
  • Nemojte se naglo savijati sa ispruženom nogom kada vezujete pertlu jer su velike šanse da se ukočite u tom položaju.
  • Ne gurajte negom fotelju i ne oslanjajte se celom težinom na jednu nogu kada gurate neki teži predmet.
  • Što više kraćih odmora .

Budite strpljivi jer nakon porodjaja ,  razmak izmedju kostiju se brže smanjuje ali to nije slučaj i sa ligamentima koji su fiziolški dijametralno gradjeni  pa im treba i znatno više vremena za povratak na stanje pre trudnoće ( 3-4 meseca, a nekada i do 5 ).

P.S. Ako je otvor veći od 40 mm onda se najčešće problem mora rešavati hiruški.

Ivan M. Dunavski, fizioterapuet & bioenergetičar

FIZIO CENTAR DUNAVSKI – Novi Sad

www.dunavski.com