Bioenergija

 

Pošto je bioenergija izuzetno velika i kompleksna oblast, napravili smo zaseban sajt o bioenergiji, gde možete naći apsolutno sve što vas zanima od sfere delovanja bioenergije, najčešćih poremećaja, najčešćih bolesti, najčešćih pitanja, kako izgleda terapija, komentari naših klijenata, tekstovi o energijama u našem telu, predrasudama, isceljenjima.  Na ovoj stranici sam napisao samo uopštene stvari o bioenergiji. Postoje neki tekstovi koji se preklapaju ovde i tamo, postoje neki drugi tekstovi koji su slični i oni koji su potpuno različiti. Ako vas bioenrgija zaista zanima kako prirodni i naučni fenom, kao jedna paranormalna veština, ili želite da zakažete senasu,  predlažem da odete direktno na sajt www.bioenergija.rs . Sajt je mnogo detaljniji, koncizniji i pruža mnogo više informacija. Ovde su samo navedene one najosnovnije infomracije  za ljude koji se prvi put sreću sa fenomenom bioenergije .

 

Srdačno 

Ivan M. Dunavski,

strukovni fizioterapeut & strukovni specijalista neuro-muskularne patofiziologije i predsednik Udruženja bioenergetičara Vojvodine. 

Šta je bioenergija ?

 

BIOENERGIJA je ubedljivo najstarija metoda prirodnog izlečenja.  Uticaj i postojanje bioenergije poznati su u svim civilizacijama starog i novog sveta, a prvo pominjanje datira iz perioda od pre oko 7.000 – 8.000 godina, naročito u civilizacijama drevnog Istoka.

Otac savremene medicine Hipokrat , takodje je istraživao tehnike lečenja bioenergijom , mada dobar deo njegovog načina lečenja nije njegov već pokupljen od narodnih lekara pre njega iz raznih civilzacija kao što su Persija, Indija, Kina koje su preko Grčkih robova imale uticaj na medicinu tog vremena.

Nakon Grčke, natpisi o bioenergiji se nalaze i u biblijiskim spisima gde se govori o tome kako je Isus lečio rukom stavljajući ih na obolelo mesto pacijenta.

Bioenergija je životna, pokretačka energija, koja kruži našim telom o predstavlja sintezu od 12 različitih vrsta energija podeljenih u 3 sfere, koje zajedničkim imenom nazivamo  bioenergija (bios- gr. život).

 

Bioenergija  predstavlja kompaktnu, harmonizovanu metafizičku celinu koja se sastoji od 3 nivoa.

 

 1. MENTALNI nivo – Naše misli
 2. EMOTIVNI nivo– Naša  osećanja
 3. FIZIČKI nivo–  Naše telo

Ova tri nivoa predstavljaju „sveto trojstvo“ bioenergije i homeopatije, i grade celinu koja se zove život.

Naša unutrašnja energija ima svoje idealno stanje, stanje balansa gde su sva tri dela u idealnoj harmonijiNama je to stanje balansa poznatije pod imenom zdravlje. I naravno, ako je ovo „sveto trojstvo“ narušeno, izbačeno iz balansa, to stanje disbalansa  poznato nam je pod imenom bolest.

Koliko će neka bolest biti jaka, pa čak i običan umor, zavisi od količine energetskog disbalansa u telu jer se bolest ne mora ispoljiti istovremeno na sva tri nivoa. Obično su samo dva nivoa aktivna dok se treći, najčešće fizički nivo, pridodaje na kraju, kada psiha počinje da šalje signale telu u vidu alarma, tj. simptoma da se u telu dešavaju izvesne patološke promene

 

Kada je vreme za bioenergiju?

 

Ako obratimo pažnju na naš misaoni život , videćemo da je on u ogromnoj većini slučajeva nesredjen i da su retki momenti kada imamo apsolutnu vlast nad sobom, nad svojim mislima i nad svojim emocija. Jedino tada možemo na pravi način da odreagujemo na : stres, na provokaciju, na neuspeh, na neizvesnost, na izdaju. Van tog nas I najmanja često nebitna stvar, izbaci iz „takta“ , harmonije sa samim sobom jer nemamo dobar temelj, nemamo dobru emocionalnu postavku.

 

Osećate se blokiranim, preosetljivi ste, razdražljivi, rastreseni, depresivni, imate loš san, manjak samopouzdanja i višak obaveza i manjak vremena sa kojima se teško nosite, potrebno vam je buđenje, transformacija, promena. Ovo su samo neki od simptoma na psihičkom nivou koji ukazuju na to da je neki segment holističkog svetog trojstva , došao u disbalans . Vreme je za bioenergiju. Vreme je za promene. Vreme je za BUDJENJE.

 

Na tretmane bioenergijom ne dolaze isključivo bolesne osobe, kao što je uvreženo mišljenje mnogih, jer pitanje glasi šta je u stvari bolest? Lično, ne volim taj termin „bolest“ jer jako grubo i previše uopšteno zvuči. Kod nas dolazi veliki broj zdravih i uspešnih ljudi koji jednostavno žele da podignu svoj bioenergetski potencijal  kako bi bili produktivniji i na poslu i u privatnom životu. Nije problem ni sa vremenom a ni sa energijom. Problem je napraviti dobre prioritete u pravo vreme i na njih pravilno fokusirati energiju, a onda i cilj postaje bliži. No, u vremenu u kojem živimo, živi se dosta brzo i turbulentno. Sistemi su obično napravljeni da se o čoveku suštinski najmanje brine, a sve to zarad opšteg interesa zajednice, a u stvari – trebalo bi da bude obrnutno jer to što je neko po svim laboratorijskim, biohemijskim, neurološkim… analizama zdrav, a on/ona oseća da ipak nešto nije u redu, svakako predstavlja vreme za uzbunu i za prvu seansu bioenergije ili bioenegetske masaže.

 

Naši klijenti i pacijenti su različite starosne dobi i različitih profesija,od beba , male dece , preko tinejdžera od studenata koji imaju probleme sa koncentracijom, nedovoljnim samopouzdanjem, raznim neurotskim strahovima, nesanicom, realnim strahovima, pa do menadžera, lekara, sudija, političara, glumaca – svi oni kojima je profesija ili život izuzetno stresan.

 

Bioenergija se odlično pokazala i kao dopuna klasičnim medicinskim terapijama kod kardioloških, ginekoloških, uro-genitalnih oboljenja, depresije, hronično lošeg raspoloženja, osećaja tuge, krivice, nedovoljnog samopouzdanja, blažih poremećaja ličnosti i mnogih drugih poremećaja kako na psihičkom, tako i na fizičkom nivou. O tome je najbolje lično obaviti razgovor.

 

BIOENERGIJA – DOZE I VREME TRAJANJA

 

Dužina trajanja seanse bioenergijom zavise najčešće od vrste problema.  Da li je problem jasno dijagnostikovan ili nije ? Da li je problem  akutne ili hronične prirode ? Kakvo je vaše trenutno opšte energetsko stanje organizma? Puno faktora koji su medjusobno isprepletani utiče na dužinu seanse kao i na izlečenje, o čemu ćemo vas detaljno uputiti na prvoj seansi.

U nastavku teksta navešćemo samo najčešće probleme kod kojih pomažemo a u skladu sa dužinom trajanja po metodologiji Engleskog kraljevskog društva bioenergetičara.

 

DOZE LEČENJA BIOENERGIJOM U TRAJANJU OD 15 MINUTA

 

Seanse u trajanju od 15 minuta naročito su se uspešno pokazale kod sledećih stanja :

 • Akutni oblici diskopatija, neuralgija, cervikalnih radikulopatija, hernijacija u početnim stadijumima.
 • Hipertenzija (ako nije posledica nekog leka koji uzimate ili posledica upale nekog segmenta urološkog/uro-genitalnog trakta).
 • Opstipacija (zatvor kako kod odraslih tako i kod dece ili beba)
 • Razne vrste glavobolja (sem meteropatskih)
 • Problemi sa varenjem i zeludcem (ne nameštanje želudca)
 • Nesvestice ( ako nije MS ili neki kompleksniji  neurološki poremećaj).
 • Smanjivanje akutnog i hroničnog bola

Cena : 1.500 din. / 15 min.

 

DOZE LEČENJA BIOENERGIJOM U TRAJANJU OD 25 MINUTA :

Doze u trajanju od 25 minuta možemo podeliti u 3 sfere bliske a opet različite sfere. Prvi sferu čine problemi na psihološkom polju koji se mogu uspešno rešavati bioenergijom. Drugu sferu čine psiho-somatski problemi i treći sferu čine problemi na anatomsko-fiziološkom nivou.

– Dečije i porodične traume

Deca koja su živela ili žive i dalje  u disfunkcionalnim brakovima gde je prisutan gotovo svakodnevni stres zbog svađa,  razmirica, netrpljivosti partnera. Ona su svakodnevno izložena negativnoj atosferi i izlivu toksičnih emocija koje indukuju nesvesno u sebe. Često partneri u afektu svoje nezadovoljstvo direktno  „prazne“ na svojoj deci koja to moraju da trpe i ćute. Verbalna , mentalna ili psihička tortura može biti posledica i odredjenih psiho-patološki stanja jednog roditelja koji svoje nezadovoljstvo iskazuje direktno na detetu. Takvih primera imamo prilično u zadnje vreme gde nam se deca (tinejdžeri,  studenti) sami javljaju ili ako su baš mali, dovode ih rođaci.

– Snažni emocionalni izlivi.

Razvod braka, smrt voljene osoba, neprihvatanje, silovanje,  zlostavljanjanje.

– Loša koncentracija

– Trema

Trema od izlaska na ispit , trema od profesora,  šefa,  nametnutog autoriteta)

– Fobije

Razne vrste strahova realnih i neurotskih. Strah od ljudi,  strah od vezivanja, strah od velikog prostora,  strah od zaljubljivanja,  strah od smrti , strah koji se vezuje za moguć gubitak voljene osobe…i ostali strahovi zbog kojih nam se javljate .

– Problemi sa nesanicom

– Nemogućnost fokusa na gradivo koje se predaje ili koje se uči kući.

– Blaži oblici depresije,  nezadovoljstva, anksioznosti, hroničnog umora, nejasnog razloga za konstantnom brigom.

– Osetno umanjuje ili u potpunosti eliminiše većinu hroničnih bolova.

Takodje ubrzava zarastanje rana i procese rehabilitacije nakon hirurških intervencija tako što inicira nakon par seansi dodatne depozite energije da telo samo sebe počne lečiti. To je poseban fenomen.

– Umanjuje negativne posledice stresa ili ih u potpunosti eliminiše u zavisnosti od količine stresa kojim ste izloženi .

Stres pravi pogodno tlo za veliki broj psiho-somatskih bolesti od kojih većinu službena medicina ne leči. Zato je uvek bolje prevenirati problem u njegovom nastajanju  sa par dolazaka, nego ga posle lečiti jer nikadane znamo da li je problem izolovan ili u sprezi sa nekim drugim energetskim anomalijama za koje i ne znamo da imamo.

– Nerazumevanje sa decom ili nerazumevanje dece sa roditeljima kao i nerazumevanje sa partnerom.

Cena : 2.500 din / 25 min.

 

DOZE BIOENERGIJE U TRAJANJU OD 45 MINUTA :

Ovaj segment bioenergije  poseduje dvostruku prirodu delovanja .

1. DUHOVNI RAD NA SEBI

Dolaze nam  osobe koje žele da uz pomoć bioenergije i drugih spiritualistickih metoda spoznaju pravog sebe, svoju suštinu,  svoje ciljeve i svoje mogućnost,  kao i da nauče da dostignu svoj maksimum u svim segmentima mentalne,  telesne, duhovne  sfere. To je jedino moguće ako objektivno  upoznaju sebe i zajedno sa nama nauče da :

 • Oslobode se vlastitih negativnih osobina koje bacaju senku na one pozitivne osobine koje imaju.
 • Strahova
 • Negativnih stečenih uverenja kroz vaspitanje
 • Da pojačaju svoje samopouzdanje
 • Da prihvate i zavole sebe na pravi način
 • Da eliminišu negativne efekte lošeg vaspitanja preko kojih stalno plaćaju cenu.
 • Da sagledaju na realan način svoje mogućnosti i svoj trenutni energetski potencijal.
 • Da vide u kom pravcu žele da idu i da se usavršavaju
 • Da spoznaju koji deo sebe ih koči i oko čega se stalno „sapliću“.
 • Kako promeniti naše osobine koje našeg partnera najviše iritiraju .
 • Neraščišćenih odnosa sa drugima (otac, majka, partner )
 • Reakcije vaše aure na bes,  stres,  ljutnju,  mržnju
 • Opraštanje ( da li , kad treba i zašto treba)
 • Ljubav me mora da boli. Od tebe zavisi. Nauči .
 • Život je lep,neka tako i ostane .

Pored bioenergije koristimo i hipnozu  koja se odlično pokazala u traženju problema zatrpanih u podsvesti kao i terapiju kristalima i tibetanski zvučnim činijama. Ukoliko neko ima odbojnost prema hipnozi, nju isključujemo iz seanse.

– Budjenje potisnute seksualnosti

U kombinaciji sa tantrom ili samo bioenergijom. Gotovo da ne postoji žena koja nema neki problem koji se vezuje za seksualnost. To je najčešće pad libida ili izostanak vaginalnih orgazama koji može biti uslovljen i nekompatibilnim partnerom u seksu a može biti duboko u podsvesti ( pogrešno vaspitanje u domenu seksualosti da je sve stid, greh i sramota,  razne vrste strahova potpuno beznačajnih ali duboko ukorenjenih…).

– Frigidnost

– Problemi u partnerskim odnosima i problemi na relaciji deca-roditelji i obratno.

– Otpuštanje strahova i razvijanje kreativnosti.

Kreativnost često možete razvijati i kroz seksualnost. To je odlično jer višak seksualne energije možete uvek transformisati u kreativnu energiju i istovrmeno biti savršeni na oba polja. Naučite sa nama kako.

– Problemi sa post-porodjajnom depresijom

– Nemogućnost začeća.

– Snažni nagli emotivni izlivi

( Razvod braka,  smrt bliske osobe, zlostavljanje,  silovanje, psihičke torture od roditelja i drugih lica).

– Veća efikasnost u poslu i brže savlađivanje poslovnih veština.

Ovaj segment posebno uzimaju žene koje se nalaze na rukovodećim pozicijama u većim firmama, ozbiljnijim korporacijama kao i žene koje su vlasnice sopstvenih firmi i koje žele bolji i brži napredak sa što manje stresa i zdravstvenih problema.

Cena : 5.000 din / 45 min.

 

DOZE BIOENERGIJE U TRAJANJU OD 65 MINUTA :

DUHOVNI RAD NA SEBI 2. NAPREDNI NIVO .

Cena : 50e /  65 min.

 


//  Možete primetiti da se neki isti problemi mogu naći u dve pa i tri kategorije.  Nije greška. Kraća doza je minimalno preporučeno vreme na osnovu našeg 18-o godišnjeg isksutva u lečenju i prevenciji bioenergijom kao i u skladu sa nomenklaturom Engleskog kraljevskog društva bioenergetičara. Duža ili najduža doza bioenergije nosi veće  mogućnosti što je naročit bitno kod odredjenih  problema poput depresije, nezadovoljstva, anksioznosti ili početkom duhovnog rada na seb, budjenje sebe, ličnim transformacijama . Predloženu dužinu i dinamiku sprovodjenja seansi dogovaramo na prvom susretu. //

 

Kada bioenergija ima najmanji procenat izlečenja? Onda kada se bioenergija prihvati kao poslednja alternativa jer se do tada bolest, kako na psihičkom tako i na fizičkom nivou, već razvila, organizam je dodatno uništen pogrešnim dijagnozama , pogrešnim  terapijama i u tim situacijama je procenat izlečenja minoran.

 

 

DA LI SE BIOENERGIJA MOŽE RADITI NA DALJINU?

 

Da, naravno. To je dokazano hiljadama godina pre Nikole Tesle, a on je to potvrdio i kao naučnik u svojim eksperimentima, da se energija može slati na daljinu. Do pre 200-300 godina, to su bile najnormalnije stvari, skrivena znanja koja su svakodnevno radili iscelitelji, šamani, vračevi. Nama je to sada u 21. veku jako čudno i grančini se nekima sa naučnom materijalnom logikom. Tesla je inače jako bio naklonjen životnoj filosofiji Istoka, njihovom načinu lečenja, parapsihološkim fenomenima koje zvanična nauka ni danas nije uspela da dokaže kako nastaju.

To što se bioenergija može raditi nekom na daljinu ne znači da to svi mogu raditi. Svi posedujemo bioenergiju u sebi ali ne možemo svi lečiti bioenergijom.  Jedno je fizičko-materijalno svojstvo talasa da se odašilje na daljinu, a drugo je nečija sposobnost ili nesposobnost da to radi. To nažalost ostavlja puno prostora „vikend-isceliteljima“  da na prevaru zarade nešto novca. Instagram i fejsbuk su preplavljeni raznim  „isceliteljskim“ novotarijama 21-og veka na kojima ćete naći jako puno mojih tekstova ili delova tekstova sa mojih sajtova vezanih za lečenje. Zašto neko uzima tudje tekstove ili obrađuje tudje tekstove pa podmeće kao svoje, ne mogu razumeti. Nemam ništa protiv i drago mi je sa jedne strane, ali možete to da radite kao novinari što rade , potpišete autora teksta , kopirate tekst i nastavite dalje.

 

KAKO POČINJE SEANSA BIOENERGIJOM  ?

 

Sa osobama koje dolaze sa jasnim ili nejasnim problemom (smanjena koncentracija, nemogućnost učenja, depresija, anksioznost, manjak samopouzdanja, energetske blokade, rastrojenost, razdražljivost, snažne emotivne reakcije u vidu napada tuge i suza, izostanak orgazma, nesanica, smanjena seksualna želja…) pre same bioenergije uvek se obavlja dvadesetominutni razgovor sa klijentom. Apsolutno iskren razgovor sa direktnim pitanjima koja nisu vezana samo za konkretan problem ili konkretne simptome, nego i malo šire u odnosu na problem. Zašto sam ovde napisao iskren razgovor? Zato što terapija jedino tako ima pun i snažan efekat jer isti karakter emocija ne odlazi uvek u istu čakru, a da bi što preciznije odredili koja čakra nije sinhronizovana sa radom ostalih čakri.

 

ZAŠTO JE NEOPHODAN RAZGOVOR ?

 

Zato što se kroz razgovor radi primarni oblik energetske analize klijenta, prate se njegove reakcije na određene reči, određene odgovore, određena pitanja i pokušava se ustanoviti na osnovu energetskih principa i filosofije čakri, koja čakra bi mogla da bude asinhrona u odnosu na ostale. Kod žena je to najčešće  druga, četvrta ili šesta čakra. ( Problemi vezani sa manjkom samopouzdanja, sa prevelikom empatijom, sa hroničnim umorom, nepoštovanjem sebe,  depresijom, problemima uro-genitalnog trakta, problemi sa želudcem, nerodnovan ciklus, pojačana osetljivost i van pms-a ).

Niste ni svesni koliko su nekad i najteže stvari veoma jednostavne za rešavanje, samo treba preusmeriti bioenergiju sa pogrešnog koloseka, gde je dospela zbog loših navika, puno stresa, deficita slobodnog vremena. Rezultati vrlo brzo postaju vidljivi i, naravno, osećate ih prvo vi, a onda to i okolina primeti.

 

Reakcije za vreme bioenergetske seanse :

 

Reakcije su uglavnom individualne, u zavisnosti od osobe do osobe. Ali  kao neki zajednički imenitelj, nešto što se najučestalije ponavlja na seansama bioenergije billo bi :

 

 • Osećaj kada vam bioenergetičar bez dodira odjednom zaljulja telo samo od sebe i osetite tu nevidljivu silu. Tada i najveće neverne Tome po pitanju bioenergije, ostanu bez teksta.
 • Ruke vam se podignu same od sebe bočno i ne možete da ih spustite na par minuta.
 • Bioenergetičar vas bez dodira  savije blago  ka napred ili ka pozadi pogotovu kada se oslobadja  pritisak prednjem kanalu unutrašnje aure. Njegove ruke su uvek tu i ne bojite se da ćete pasti.
 • Bioenergetičar vam pomera telo napred, nazad, bočno levo ili bočno desno , bez da vas dodirne.
 • Blagi pritisak u glavi i velika koncetracija energije koju osetite kao toplotu, pogotovu ako je deveti energetski centar bio u blokadi. Toplotu u glavi  prati  blaga pulasacija .
 • Jedno stanje blagog pijanstva , totalne opuštenosti  gde neki klijenti dobijaju takve napade smeha da ponekad moramo da prekinemo seansu jer ne mogu da se zaustave od smeha. 
 • Podrhtavanje odredjenih delova tela, običnu nogu ili ruku. Same od sebe počinju da se tresu na po par sekudni. Prestanu pa onda opet nastave i tako par minuta. Dešava se ponekad da se to ponavlja tokom cele bioenergetske seanse ali samo na prvoj dok ne uspostavimo balans odredjenih energetskih tačkaka na telu.
 • Izrazito duboko disanje na momente kada krene proces čišćenja i kada organizmu trebaju dodatni depoi kiseonika.
 • Udari toplih i hladnih talasa. Neko ima osećaj velike hladnoće kada negativna energija počne da se pomera i napušta telo, a neko pak oseti veliki udar topline po celom telu, kada bioenergija počne da zauzima te delove tela gde su bile zaglavljene blokade. Osete grejanje na tim mestima. Nekada grejanje bude toliko intezivno da se preznoje u momentu.
 • Trnjci u rukama ili nogama
 • Talas tuge koji vas preplavi, kada se klijentkinje jednostavno same od sebe rasplaču za vreme seanse, u momentu pucanja energetskih blokada u regiji srčane čakre. Suze su normalan način čišćenja ( izbacivanja negativnih emocija).
 • Osećaj lebedenja na momente. Ne lebdite već usled velikog, naglog upliva bioenergije, vaša unutrašnja aura kreće u tim momentima snažnije da vibrira nego inače a to preko kože ( preko fizičkog tela ) osetimo kao da treperimo, kao da lebdimo.

Od gore pobrojanih rekacija, klijenti osete u proseku 3-5 . Retko kada bude 1-2 reakcije i retko kada bude više od 6. za vreme jedne seanse u trajanju od 45 ili 65 minuta.  Način njihove rekacije jako puno pomaže bioenergetičaru da stekne još potpuniju sliku o problemima koje će rešavati na sledećoj seansi.

 

 

Kako i zašto dolazi do ovih rekacija ?

 

Zato što je dobar bioenergetičar uvek u stanju da u regiji unutrašnje aure oseti ( viskom ili dlanom ) „čvorišta“ tj.  blokade  koja gotovo uvek imaju emocioanlnu podlogu. Blokade se uvek javljaju na meridijanima  kojima protiče bioenergija i tako je usporavaju ili sprečavaju njen protok. Kada naši organi koje se nalaze oko odredjene čakre i koji su pokriveni mrežom meridijana, ne dobijaju dovoljnu dozu bioenergije, oni kreću da stagniraju i javljaju se bolesti. Obično prvo neke lakše bolesti  u vidu  blagih izmenjenih psihičkih stanja, a kasnije  ta blaga izmenjena psihička stanja počinju da rastu i pretvaraju se u psiho-somatske bolesti.

Za vreme seanse bioenergijom dolazi do eliminisanja emocionalnih blokada,  (delovi zaglavljene negativne energije – ono što se u homeopatiji naziva mijazam, u bioenergiji se naziva makula), u unutrašnjoj auri dolazi do naglog  oslobađanjem negativnih „čep“ emocija. Tada se u trenutku  istovremeno  otpušta i velika količina negativne energije ( blokada)  koja se akumulirala u nama mesecima, godinama . Pošto ni spoljašnja ni unutrašnja aura ne mogu da izdrže tako veliki nagli pritisak usled trenutnog oslobadjanja velike količine blokirane energije, telo posluži kao svojevrsni kompenzator  koji primi taj energetski udar. Zato se dešava da se usled takvih bioenergetskih čišćenja,  telo samo od sebe zaljulja, kao da vas neka nevidljiva sila zaljulja bez kontakta.

Jedna od rekacija je svakako i da telo bez vaše kontrole krene da se savije ka napred ili ka nazad dok traje taj energetski udar oslobadjanja „čep“ emocija. Dešava se da se vam se ruke podignu same od sebe i da tako stoje neko vreme a onda se same spuste. Jedna od čestih rekacija jesu i suze , pogotovu kada neko ima problem sa srčanom ili grlenom čarkom. Ali , kažem način reakcije je individualan.  U prethodom naslovu sam naveo više različitih rekacija koje se ispoljavaju kroz seanse bioenergijom. 

Odakle MAKULA (mijazam) baš tu ?

Otuda što je na tom mestu vitalna energija bila pomerena nekim većim emocionalnim izlivom (akutni ili hronični stres, gubitak drage osobe, gubitak posla, finansijski krah, razvod, hronično nezadovoljstvo sobom, potisnuti strahovi, problemi u vezi/braku, problemi sa roditeljima). U tom međuprostoru koji nastaje disbalansom vitalne energije, MAKULA jednostavno ostaje zaglavljena, uklještena i ne dozvoljava dalji protok vitalne energije ka drugim organima.

 

Energija misli , plus  energija emocija , jednako je uspeh !

 

Najmanja fizička količina energije u našem telu jesu naše misli. 

Kako se misao prenosi do mozga? Prenosi se mikronskim količinama energije kroz neurone i tako se naše misli u vidu mentalnih slika zapisuju , memorišu u mozgu. Kada se takva jedna mentalna energija kroz misao pošalje do našeg mozga, naše svesti , on ne može uvek da zna da li slika dolazi iz naših razmišljanja, iz neke knjige, iz nekog filma ili iz realnog života, iz sna . Zato uvek svaku mentalnu ( energiju misli ) sliku prihvata kao da dolazi iz realnosti. Primer : Koliko ste puta videli neko da se rasplakao na neki film. Iako zna da je to film, da su to samo glumci,  obuzme ga tuga, dalje nastavi srčana čakra i kreće stres, kreću suze, kreće tuga, na običan film. 

 

Na istom principu rade i modemi za internet jer kako bi se inače fotografija mogla „spakovati” u malu, tanku bakarnu žicu i tako poslati na drugi kraj sveta? U fizičkom obliku je neizvodljivo, te se energetski zapis te slike prvo modulira (menja) kroz razne impulse koji prolaze kroz modem, a na drugom kraju je uređaj koji demodulira promene na energetskim impulsima i tu sliku spaja u prvobitnu celinu. Zato se i zove MODEM (MOdulacija-DEModulacija). Kada se taj modem pokvari u vašem mozgu, onda imate beskrajno veliku količinu informacija koje se talože u glavi, uglavnom beskorisnih jer ih ne razumete  zato što su vam može bile bitne u nekom trenutku ali sada ih i dalje držite u glavi a odavno vam ne trebaju. Tako sami sebi pravimo problem jer u memoriji mozga nema više mesta za one korisne i one koje nam trebaju. Otvorite više aplikacija u vašem mobilnom telefonu u isto vreme i videćete kako će telefon početi da ima smetnji u radu , jer ne može da obradi za kratko vreme sve te infomracije koje dobija iz aplikacija. Tako radi i mozak.

 

Najmanja količina energije u našem telu jesu naše MISLI koje se mikronskim ili kvantnim količinama prenose preko neurona do CNS-a. Malo snažnija količina energije jesu naše EMOCIJE – nekada toliko energetski snažne da silno uzbuđenje dovodi do opasnih problema sa srčanom čakrom, koja odmah indukuje probleme sa srčanim mišićem, pa često tolika količina energije koju nose emocije uzrokuje i zastoj srca i bol u regiji sternuma (grudne kosti).

Primetite kako u istom smeru imate MISLI i ENERGIJU čiju sam vezu gore pojasnio. A potvrdiće me i jedan od poznatijih pravoslavnih monaha, otac Tadej, koji je govorio: „Kakve su ti misli, takav ti je život“ ili što bi rekao Buda: „Privlačiš ono što zračiš“. Suština je ista. Svi to znamo i svi smo to čuli hiljadu puta, ali kako se uspešno braniti od negativnih misli i negativne energije, a da nam ta odbrana opet ne troši puno dragocene energije i vremena potrebne za posao, za partnera, za decu, prijatelje, roditelje i, naravno, za nas same? Odgovor je jednostavan, a zove se BIOENERGIJA i sve što ide u kombinaciji sa bioenergijom (hipnoza, muzikoterapija, refleksologija, akupresura, homeopatija, istočnjačke masaže, ali OSNOV svega je BIOENERGIJA koja čini 85% izlečenja, pogotovo na mentalnom polju).

 Zdrav a ipak bolestan.

 

BIOENERGIJA  (ili energija misli i osećanja) sama po sebi je za nas na ovom stupnju nauke još uvek uzročno nedokaziva a posledično kroz isceljenja, pomera granice i nauke i medicine. Pomera granice jer nije ukalupljena u naučno-materijalne obrasce i „naučnu materijalnu  logiku“ koja često negira prirodu. Prirodu ne može nijedna nauka i nijedan Bog da negira.  Bilo je pokušaja, ali sve je to ostalo samo na nivou loših pokušaja. Njeno delovanje, tj. postojanje možemo da pratimo preko načina na koji deluje na naš organizam.

 

Kada se naruši sveto trojstvo ( um, emocije, telo ) kada biva izbačen iz balansa samo jedan od onih 12 energetskih segmenata koji čine zajedno bioenergiju, prirodno, sam pokušava da se vrati u taj narušeni balans. Tim  pokušajem da se vrati u balans, nastaju simptomi. Nažalost, službena medicina većinu tim simptoma definiše kao bolest pa leči samo simptome misleći da je izlečila bolest, zapravo disbalans. Bolest , kad god dodje do bioenergetskog disbalansa uvek da druge simptome kada se oni prvi „uguše“ lekovima , injekcijama. U velikom broju slučajeva službena  medicina predstavlja simptomatsko lečenje pošto je poenta da se otklone simptomi, zanemarujući šta je dovelo njih. Jedan čuveni švajcarski lekar, naučnik i filosof je rekao: „Klasično medicinsko lečenje je manifestacija, pri čemu se zanemaruju uzroci tih manifestacija, a to bi bilo isto kao kada bi pokušali čišćenjem snega sa ulice da zaustavimo zimu“. Nije sneg uzrok zimi, već je zima uzrok snegu.

Kada neka infekcija napadne naš organizam i dobijemo temperaturu, to je zapravo pokušaj našeg organizma da se SAM izbori sa virusom jer telo dizanjem temperature ubija te viruse. To je mač sa dve oštrice jer ako ta temperatura prelazi 40–41. stepen i traje neko vreme, može ceo organizam dovesti u opasnost. Isti je slučaj sa glavoboljom. Glavobolja po nekim podacima može biti uzrokovana sa preko 40, a po drugim i sa preko 60 promena u organizmu, koje su alarm da nešto nije u redu u telu .

Sa BIOENERGETSKE TAČKE GLEDIŠTA simptomi samo govore bioenergetičaru da nešto nije u redu, odnosno da su neki segmeti bioenergije u telu blokirani. Treba lečiti  te blokade . Službena medicina nema mogućnosti lečenja bioenergetskih „čvorišta“  jer ima potpuno drugačiji pristup i dijagnostici i lečenju, pa se onda službena medicina ( sem hirurgije ) fokusira samo na simptome ( posledice) , a uzrok i dalje uglavnom ostaje da tinja. Fali grana u službenoj medicini koja će povezati više specijalističkih grana u sebe, jer je većina bolesti povezana.

Kada se poremeti sveto trojstvo bioenergije,  dolazi do nečega što se u bioenergiji naziva INTERNA BOLEST. Bioenergija  pokušava samoj sebi da probije put ili zaobidje tu makulu ( blokadu) i na taj način pokušava sebe da izleči, a put izlečenja je stvaranje simptoma. Sa stvaranjem simptoma na površini, na fizičkom telu, smanjuje se unutrašnji poremećaj i pritisak unutrašnje aure. To je prirodni put bioenergije kojim se smanjuje unutrašnji poremećaj. Ali, ako mi otklonimo taj simptom ( injekcije, tablete, ) i na neki način zabranimo unutrašnjoj sili da manifestuje svoj poremećaj kroz te simptome, mi ćemo u stvari zatvoriti prirodni put izlečenja.

 

Ako bioenergiji dok traži svoj put izlečenja kroz vaše telo, zatvorimo taj put lečenjem simptoma ( injekcije, sirupi, tablete, kreme), kojima skreće pažnju na sebe tj. da ima problem, ona će preko tela proizvesti neki drugi simptom. Primer : Imate neku jaču hernijaciju diska. Kupujete gavez ili ibuprofen, mažete , i nema bola. Bola nema ali hernija i dalje pravi problem i rasplamsava se. Prvi simptomi koji su lečenjem službene medicine „izlečeni“ – a koji su signal tela, tj. „vapaj” tela preko VITALNE SILE da se u telu razvijaju određena, recimo, patološka tkiva – obično su najlakši jer su to simptomi koji se najbrže ispoljavaju. Svaki sledeći simptom kojim vam telo stavlja do znanja da postoji disbalans, neka bolest u začetku, biće sve komplikovaniji i kompleksniji, do te mere da mozak može da se prebaci u komatozno stanje kako bi usporavanjem metabolizma sačuvao funkcije nekih organa, pa koliko izdržite u tom stanju, izdržite.

 

To su stvari na koje ne možete svesno da utičete. Na neke i možete, ali to su već posebna energetska stanja, posebni nivoi razvoja svesti kroz jogu, bioenergiju, vežbe, meditaciju. To je i jedan od principa po kojem funkcioniše i telo – ako vi stalno dozirate vodu, sokove, tečnost u sebe i nemate „ventil“ kroz koji će telo tu prerađenu količinu izbaciti, vaša bešika će pući, vaši bubrezi će stati – doći će do intoksikacije.

 

Dakle, suština je u ventilu. Isto kao na ekspres loncu, gde će ventil, kada se napravi veliki pritisak, taj višak izbaciti i lonac neće eksplodirati. E, taj ventil su simptomi. Ako se ventil zavrne do kraja, dakle ne izleči, lonac će eksplodirati što znači negativne posledice na um i telo.

NAJČEŠĆA PITANJA

Ovde smo naveli odgovore na pitanja koja nam ljudi najčešće postavljaju preko telefona, imejla ili fejsbuka.

Koja je oblast delovanja bioenergije  ?

Oblast delovanja bioenergije je izuzetno široka. To više zavisi od energoterapeuta – koje bolesti lakše leči, koje teže, a koje najteže ili uopšte ne leči. Problemi koji se najčešće leče bioenergijom jesu: DEPRESIJA, ANKSIOZNOST, NARKOMANIJA, ALKOHOLIZAM, PRETERANA GOJAZNOST, ONKOLOŠKA OBOLJENJA, HRONIČNI UMOR, PORODIČNI PROBLEMI, SMANJENO SAMOPOUZDANJE, NESANICA, RAZDRAŽLJIVOST, JAKE EMOCIONALNE REAKCIJE, BOLOVI URO-GENITALNOG TRAKTA, POLNA NEMOĆ, GUBITAK SEKSUALNE ŽELJE, IZOSTANAK ORGAZMA, NEUROTSKE FOBIJE (strahovi), BOLNA PROŠLOST…

U kojim sferama imamo najveći, a u kojima najmanji procenat izlečenja?

Kao što sam već naveo, brojne su oblasti u kojima dokazano pomaže bioenergija, ali mi smo se uglavnom specijalizovali za probleme na energetskom i mentalno-psihološkom polju. Ubedljivo najveći procenat izlečenja imamo kod:

 • težih i lakših oblika depresije i anksioznosti
 • insomnije (poremećaj sna)
 • deficita samopouzdanja
 • hroničnog umora
 • gubitka seksualne želje i izostanka orgazma (gde bioenergetske tretmane izvodimo u kombinaciji sa tantra tehnikama i refleksoterapijom), polne nemoći, frigidnosti, nemogućnosti začeća
 • smanjene energetske efikasnosti na poslu
 • problema u nerazumevanju sa roditeljima/u braku/sa partnerom
 • treme na ispitima
 • narkomanije
 • alkoholizma
 • motivacije u smeru koji Vam je potreban i dr.

Najmanji procenat izlečenja imali smo kod onkoloških pacijenata zato što se obično jave u poslednjem trenutku, kada se iscrpe sve metode lečenja, a tada je njihovo telo upropašćeno što od kancera, što od hemoterapije i zračenja, a energija svedena na minimum, i u tim situacijama najčešće ne radimo sa onkološkim pacijentima.

Da li su bioenergetske masaže bolne?

Apsolutno ne. Veoma prijaju mišićima, uz sav bioenergetski momenat kojim se ispravlja devijacija vitalne energije.

Da li boli razbijanje emocionalnih blokada?

Apsolutno ne. To radi terapeut i Vi ćete samo u trenutku kada ih sve otpusti radi veće snage i učinkovitosti, osetiti ogroman talas tuge koji će Vam preplaviti telo. To se ne dešava u trenutku, već Vi registrujete kako taj osećaj tuge polako postaje sve veći i veći, sve intenzivniji u Vama, naročito nakon 45 min. bioenergetske masaže. Nakon toga obično kreću suze i plakanje, i to je prvi znak da je tretman na dobrom putu i da su telo i Vaša vitalna energija odlično primili i odreagovali na energetsku terapiju. Sledeći korak je menstrualni ciklus, koji uglavnom porani i do 10 dana jer je u telu pokrenut proces samočišćenja – kao što rekoh na početku: UM, TELO i DUH su objedinjeni.

Da li se bioenergetske masaže mogu raditi za vreme ciklusa?

Ne preporučuje se jer se krvotok ubrza i do 5 puta i onda rizikujete veći odliv za vreme terapije.

Da li postoje štetni efektni hipnoze?

Apsolutno ne. Veći deo žena ima odbojnost ili, preciznije rečeno, strah od hipnoze, tako da u dogovoru sa njima pribegavamo hipnozi ili je odbacujemo kao mogućnost.