Bioenergija

BIOENERGIJA je ubedljivo najstarija metoda prirodnog izlečenja.  Uticaj i postojanje bioenergije poznati su u svim civilizacijama starog i novog sveta, a prvo pominjanje datira iz perioda od pre oko 5.000 godina, naročito u civilizacijama drevnog Istoka. U Kini se bioenergija naziva ČI, u Japanu KI, a u Indiji PRANA. U Evropi je to – BIOENERGIJA (grč. bios – život). Prvi spisi pronadjeni su u spisima civilizacija Maja i Asteka  kao i na Istoku Kine (stari oko 5.000 godina pre nove ere).

Otac savremene medicine Hipokrat , takodje je istraživao tehnike lečenja bioenergijom , mada dobar deo njogovog principa lečenja nije njegov već pokupljen od narodnih lekara pre njega iz raznih civilzacija kao što su Persija, Indija, Kina koje su preko Grčkih robova imale uticaj na medicinu tog vremena.

Nakon Grčke, natpisi o bioenergiji se nalaze i u biblijiskim spisima gde se govori o tome kako je Isus lečio rukom ( bioenergija) stavljajući je na obolelo mesto pacijenta.

ŠTA JE BIOENERGIJA?

Bioenergija je životna, pokretačka energija, koja kruži našim telom kroz meridijane, koji prolaze kroz sve unutrašnje organe i kojih ukupno ima 24 (dvanaest pari).

Bioenergija ili vitalna sila (u slobodnom prevodu sa istočnjačkih jezika) predstavlja kompaktnu, harmonizovanu celinu koja se sastoji od 3 nivoa.

 

 1. MENTALNI nivo – to su misli
 2. EMOTIVNI nivo– to su osećanja
 3. FIZIČKI nivo– to je telo

Ova tri nivoa predstavljaju „sveto trojstvo“ bioenergije i homeopatije, i grade celinu koja se zove čovek.

Naša unutrašnja energija ili vitalna energija ima svoje idealno stanje, stanje balansa gde su sva tri dela u idealnoj harmonijiNama je to stanje balansa poznatije pod imenom zdravlje. I naravno, ako je ovo „sveto trojstvo“ narušeno, izbačeno iz balansa, to stanje disbalansa vitalne energije poznato nam je pod imenom bolest.

Koliko će neka bolest biti jaka, pa čak i običan umor, zavisi od količine energetskog disbalansa u telu jer se bolest ne mora ispoljiti istovremeno na sva tri nivoa. Obično su samo dva nivoa aktivna dok se treći, najčešće fizički nivo, pridodaje na kraju, kada psiha počinje da šalje signale telu u vidu alarma, tj. simptoma da se u telu dešavaju izvesne patološke promene

Kada je vreme za bioenergiju?

Osećate se blokiranim, preosetljivi ste, razdražljivi, rastreseni, depresivni, imate loš san, manjak samopouzdanja i višak obaveza sa kojima se teško nosite, potrebno Vam je buđenje, energetsko osveženje? Ovo su samo neki od simptoma na psihičkom nivou koji ukazuju na to da je Vaša vitalna energija došla u disbalans. Vreme je za bioenergiju, vreme je za energoterapiju.

Na tretmane bioenergijom ne dolaze isključivo bolesne osobe, kao što je uvreženo mišljenje mnogih, jer pitanje glasi šta je u stvari bolest? Lično, ne volim taj termin „bolest“ jer se pod bolešću u širem smislu u klasičnoj medicini podrazumeva i depresija, anksioznost ali i celulit, karpalni tunel, cervikalni sindrom … Kod mene dolazi veliki broj zdravih i uspešnih ljudi koji jednostavno žele da podignu svoj energetski nivo kako bi bili produktivniji i na poslu i u privatnom životu. Nije problem ni sa vremenom a ni sa energijom. Problem je napraviti dobre prioritete u pravo vreme i na njih pravilno fokusirati energiju, a onda i cilj postaje bliži. No, u vremenu u kojem živimo, živi se dosta brzo i turbulentno. Sistemi su obično napravljeni da se o čoveku suštinski najmanje brine, a sve to zarad opšteg interesa zajednice, a u stvari – trebalo bi da bude obrnutno jer to što je neko po svim laboratorijskim, biohemijskim, neurološkim analizama zdrav, a on/ona oseća da ipak nešto nije u redu, svakako predstavlja vreme za prvi tretman.

Naši pacijenti su različite starosne dobi i različitih profesija, od studenata koji imaju probleme sa koncentracijom, nedovoljnim samopouzdanjem, raznim neurotskim strahovima, nesanicom, realnim strahovima, pa do menadžera, lekara, sudija, političara, glumaca – svi oni kojima je profesija izuzetno stresna.

Bioenergija se odlično pokazala i kao dopuna klasičnim medicinskim terapijama kod kardioloških ili ginekoloških oboljenja, depresije, hronično lošeg raspoloženja, osećaja tuge, krivice, nedovoljnog samopouzdanja, blažih poremećaja ličnosti i mnogih drugih poremećaja kako na psihičkom, tako i na fizičkom nivou. O tome je najbolje lično obaviti razgovor.

Kada bioenergija ima najmanji procenat izlečenja? Onda kada se bioenergija prihvati kao poslednja alternativa jer se do tada bolest, kako na psihičkom tako i na fizičkom nivou, već razvila, organizam je dodatno uništen pogrešnim dijagnozama kao terapijama lekara i u tim situacijama je procenat izlečenja minoran.

DA LI SE BIOENERGIJA MOŽE RADITI NA DALJINU?

Da, naravno. To je dokazano hiljadama godina pre Nikole Tesle, a on je to potvrdio u svojim eksperimentima. Zapravo, on je jedan od glavnih krivaca za veliku ekspanziju bioenergije na prostoru Amerike i Evrope. Inače, Tesla nije bio naklonjen klasičnoj medicini jer je verovao da ona više šteti nego što koristi. I sam je, nakon što ga je jednom automobil udario, odbio da ide kod lekara, a lečio se svojim uređajima na bazi elektromagnetnog zračenja.

To što se bioenergija može raditi nekom na daljinu ne znači da to svi mogu da rade, jer jedno je fizičko-materijalno svojstvo talasa da se odašilje na daljinu, a drugo je nečija sposobnost ili nesposobnost da to radi, što ostavlja puno prostora diletantima i šarlatanima da na prevaru zarade nešto novca.

KAKO IZGLEDA TERAPIJA BIOENERGETSKE MASAŽE ?

Sa osobama koje dolaze sa jasnim ili nejasnim problemom (smanjena koncentracija, nemogućnost učenja, depresija, anksioznost, manjak samopouzdanja, energetske blokade, rastrojenost, razdražljivost, snažne emotivne reakcije u vidu napada tuge i suza, izostanak orgazma, nesanica, smanjena seksualna želja…) pre same energetske terapije uvek se obavlja dvadesetominutni razgovor sa klijentom. Apsolutno iskren razgovor sa direktnim pitanjima koja nisu vezana samo za konkretan problem ili konkretne simptome, nego i malo šire u odnosu na problem. Zašto sam ovde napisao ISKREN razgovor? Zato što terapija jedino tako ima pun i snažan efekat jer isti karakter emocija ne odlazi uvek u istu čakru, a da bi što preciznije odredili koja čakra nije sinhronizovana sa radom ostalih čakri.

Klijetnkinja uz konsultaciju sa nama ,sama pre početka bioenergetske masaže bira da ćemo raditi tradicionalnu postavku  ili  modernu postavku.

 • Tradicionalna postavka je  bioenergetska masaža sa elementima refleksologije, akupresure , drevnim taoističkim energetskim tehnikama, radiestezijom ( visak) i 2 bazične (osnovne) tantra tehnike koje služe kao svojevrsno „energetsko“ gorivo kada se energetski „čep“ zaglavi na ulasku u sračnu čakru, krećuči se naviše  gde ponekad izazove nemogućnost udisanja vazduha na par sekundi pa se klijetnkinje kojima je to prvi put, malo uplaše u trenutku. Da se to ne bi dešavalo, kroz praksu smo videli da kada samo na blic uspemo da pokrenemo NAGLO  kundalini ( najsnažniju energiju u našem telu), kundalini posluži kao svojevrsni „čekić“ koji izbije tu blokadu naviše. Ubedljivo najsnažniji energetski pristup što svedoče i klijentkinje za vreme i nakon seasne bioenergetskom masažom. Jedan deo bioenergetske masaže propraćen je plakanjem ( u nastavku teksta je objašnjeno detaljno zašto ) i mensturalni ciklus uvek porani 7-10 dana ranije jer telo samo započne proces autočišćenja, uz razne druge senzacije koje vas prate do sledeće seanse .
 • Moderna postavka predstalja kombinaciju kontaktnog reikija i  par stilova istočnjačkih anstistres masaža. Ovaj vid postavke u ogromnoj broju slučajeva je nedovoljno širok i dijagnostički i terapijski pa uglavnom predstavlja uvod u tradicionalnu postavku. Sve klijetnkinje koje su makar i samo jednom probale tradicionalnu postavku, zbog njene koherentnosti i snage, uvek su ostajale na njoj bez obzira koliko god da su puta bile na modernoj postavci. Nema većih ili dugoročnijih propratnih pojava izraženih kroz emocionalne reakcije. To je jedan najblaži oblik energetskog tretmana ali i kao takav dosta snažniji od klasičnog reikija kakav takodje radimo.

Odnos u odabiru tradicionalne ili moderne postavke je 90 :10 , pre 10 godina je bio  60:40 Koju ćemo terapiju raditi i koje će sve činioce ona uključiti od gore pobrojanih, zavisi od vrste problema, stepena oboljenja i mnogih drugih činilaca. Opet sve rešavamo u dogovoru sa klijentkinjom kojoj se iznesu predlozi. U BIOENERGIJI ne postoje, kao u klasičnoj medicini, podele na izlečive i neizlečive bolesti. Ovde se sve bolesti ili problemi jednako tretiraju i svi imaju jednaku šansu – što govore moja iskustva, a i iskustva mojih kolega koji se bave i klasičnom bioenergijom i akupunkturom.

ZAŠTO JE NEOPHODAN RAZGOVOR ?

Zato što se kroz razgovor radi primarni oblik energetske analize klijenta, prate se njegove reakcije na određene reči, određene odgovore, određena pitanja i pokušava se ustanoviti na osnovu energetskih principa i filosofije čakri, koja čakra bi mogla da bude u nesinhronizaciji sa ostalim čakrama. Kod žena je to najčešće prva ili druga čakra (problemi vezani za organe uro-genitalnog trakta, želudac, štitna žlezda, problemi sa bubrezima, nesanica, razdražljivost, povećana emotivna osetljivost…).

Niste ni svesni koliko su nekad i najteže stvari veoma jednostavne za rešavanje, samo treba preusmeriti vitalnu energiju sa pogrešnog koloseka, gde je dospela zbog loših navika, puno stresa, deficita slobodnog vremena. Rezultati vrlo brzo postaju vidljivi i, naravno, osećate ih prvo Vi, a onda to i okolina primeti.

Kod ovakvog tretmana, bioenergija zauzima oko 85% čitave terapije, a pošto se kombinuje više istočnjačkih tehnika, a ne samo bioenergija, pokazalo se fantastično produktivnim. Toliko produktivan i efikasan metod da se skoro sve klijentkinje nakon prve seanse bioenergijom odmah odlučuju za energetske masaže.

Kontraindikacija nema. Mogu se raditi u svim starosnim dobima, a mogu ih raditi i trudnice od ulaska u 4. mesec, pa do termina. Koji intenzitet transfera energije i koja količina razbijenih emocionalnih blokada će biti, zavisi isključivo od razgovora i prvih 15 minuta seanse. Ako osetim da klijentkinja nije bila preterano iskrena tokom uzimanja anamneze, onda uvek preventivno idem na blažu varijantu.

Ova energetska seansa u vidu energetske masaže toliko snažno deluje, da menstrualni ciklus najčešće započinje ranije (i do 10 dana) jer telo iznutra nastavlja proces čišćenja koji je iniciran energetskom masažom.

Reakcije za vreme bioenergetske masaže:

Reakcije su uglavnom individualne, u zavisnosti od ličnosti do ličnosti, ali ono što je zajedničko za skoro sve klijentkinje, to je napad plakanja, kada se klijentkinje jednostavno same od sebe rasplaču za vreme masaže, u momentu pucanja energetskih blokada u njima.

Kako i zašto dolazi do poriva za plakanjem?

Zato što terapeut na energetskom nivou razbija emocionalne blokade (potpuno bezbolno, naravno) koje blokiraju meridijane kojima protiče vitalna KI energija. Za vreme razbijanja emocionalnih blokada, koje su ništa više do delovi negativne energije (ono što se u homeopatiji naziva MIJAZAM, u bioenergiji se naziva MAKULA), u telu se naglim oslobađanjem negativnih „čep“ emocija oslobađa i velika količina negativne energije. Pošto telo nije u stanju da se odupre tolikoj količini zaglavljenih negativnih emocija – koje su potisnute jer su konstantno zatrpavane drugim emocijama – a duh je postao pretesan da primi na sebe sve to, angažuje se telo da taj višak negativnih, toksičnih, zaglavljenih emocija sada izbaci kroz suze, jer su suze najnormalniji način ispoljavanja emocija. U tim momentima za vreme bioenergetske masaže iz Vas će isplivati bolne mentalne slike za koje su vezane negativne emocije koje su bile potisnute i zbog kojih su toksične emocije i nastale, tj. zaglavljene u Vama. Na taj način ih zajedno osvešćujemo i čistimo ih iz Vas.

Kao primer navedenom, pomenuću sledeću situaciju. U skorije vreme na terapiju je dolazila klijentkinja koja je psihoterapeut i veoma uspešno se bavi time. Sve što je radila smatrala je nedovoljno dobrim jer ju je njen otac stalno omalovažavao i tražio „dlaku u jajetu” za sve. Jednostavno je imao potcenjivački stav i nepoverenje prema njenim kvalitetima. Njen otac je umro pre 5 godina i ona ga je za vreme bioenergetske masaže videla kako sedi u sobi sa nama, ispričala se sa njim za vreme seanse, i kada je to izbacila iz svoje glave, kada je konačno u svojoj glavi stavila sebe, svoju sreću i svoj uspeh ispred njega, ta blokada je nestala. Perfekcionizam se sveo na razuman profesionalizam, a onda se našlo vremena i za druga uživanja koja su ublažavala stres, tako da se posle četiri seanse, kako ona to voli da kaže, ponovo rodila… preporodila.

Odakle MAKULA (mijazam) baš tu ?

Otuda što je na tom mestu vitalna energija bila pomerena nekim većim emocionalnim izlivom (akutni ili hronični stres, gubitak drage osobe, gubitak posla, finansijski krah, razvod, hronično nezadovoljstvo sobom, potisnuti strahovi, problemi u vezi/braku, problemi sa roditeljima). U tom međuprostoru koji nastaje disbalansom vitalne energije, MAKULA jednostavno ostaje zaglavljena, uklještena i ne dozvoljava dalji protok vitalne energije ka drugim organima.

ENERGIJE

Najmanja fizička količina energije u našem telu jesu naše misli. Da, dobro ste pročitali, naše misli. Kako se misao prenosi do mozga? Prenosi se mikronskim količinama energije kroz neurone i tako se naše misli u vidu mentalnih slika prikazuju mozgu. Na istom principu rade i modemi za internet jer kako bi se inače fotografija mogla „spakovati” u malu, tanku bakarnu žicu i tako poslati na drugi kraj sveta? U fizičkom obliku je neizvodljivo, te se energetski zapis te slike prvo modulira (menja) kroz razne impulse koji prolaze kroz modem, a na drugom kraju je uređaj koji demodulira promene na energetskim impulsima i tu sliku spaja u prvobitnu celinu. Zato se i zove MODEM (MOdulacija-DEModulacija). Kada se taj modem pokvari u Vašem mozgu, onda imate beskrajno veliku količinu informacija koje se talože u glavi, uglavnom beskorisnih jer ih ne razumete i onda sami sebi pravite problem jer u memoriji mozga nema više mesta za one korisne i one koje nam trebaju, i tada kreću problemi.

Najmanja količina energije u našem telu jesu naše MISLI koje se mikronskim ili kvantnim količinama prenose preko neurona do CNS-a. Malo snažnija količina energije jesu naše EMOCIJE – nekada toliko energetski snažne da silno uzbuđenje dovodi do opasnih problema sa srčanom čakrom, koja odmah indukuje probleme sa srčanim mišićem, pa često tolika količina energije koju nose emocije uzrokuje i zastoj srca i bol u regiji sternuma (grudne kosti).

Primetite kako u istom smeru imate MISLI i ENERGIJU čiju sam vezu gore pojasnio. A potvrdiće me i jedan od poznatijih pravoslavnih monaha, otac Tadej, koji je govorio: „Kakve su ti misli, takav ti je život“ ili što bi rekao Buda: „Privlačiš ono što zračiš“. Suština je ista. Svi to znamo i svi smo to čuli hiljadu puta, ali kako se uspešno braniti od negativnih misli i negativne energije, a da nam ta odbrana opet ne troši puno dragocene energije i vremena potrebne za posao, za partnera, za decu, prijatelje, roditelje i, naravno, za nas same? Odgovor je jednostavan, a zove se BIOENERGIJA i sve što ide u kombinaciji sa bioenergijom (hipnoza, muzikoterapija, refleksologija, akupresura, homeopatija, istočnjačke masaže, ali OSNOV svega je BIOENERGIJA koja čini 85% izlečenja, pogotovo na mentalnom polju).

Vitalna sila (ili energija misli i osećanja) sama po sebi je za nas na ovom stupnju nauke nedokaziva i nevidljiva. Bilo je pokušaja, ali sve je to ostalo samo na nivou loših pokušaja. Njeno delovanje, tj. postojanje možemo da pratimo preko načina na koji deluje na naš organizam.

VITALNA SILA kada biva izbačena iz balansa, prirodno, sama pokušava da se vrati u taj narušeni balans. Njenim pokušajem da se vrati u balans, nastaju simptomi.

Kod klasične medicine koja još uvek ne priznaje postojanje vitalne sile, (kažem još uvek jer ranije nisu priznavali ni akupunkturu, pa sada imate lekara sa po nekim završenim kursom iz akupunkture, nisu priznavali ni reiki, pa sada imate lekara sa po nekim završenim kursom reikija, a to je najčešće drugi stepen i reiki I njegova upotreba u svrhu le. Takva stvar je i sa bioenergijom jer ipak ne zaboravimo da živimo na Balkanu, u jednoj zaostaloj, neprosvećenoj i prilično primitivnoj, zatvorenoj sredini, gde strah od nepoznatog rađa odbojnost, nepoverenje i gomilu predrasuda, stereotipe prema onom što u svetu postoji već 5.000 godina. I nažalost, nikako da se tu nešto promeni.

U velikom broju slučajeva standardna medicina predstavlja SIMPTOMATSKO lečenje pošto je poenta da se otklone simptomi, zanemarujući šta je dovelo njih. Jedan čuveni švajcarski lekar, naučnik i filosof je rekao: „Klasično medicinsko lečenje je manifestacija, pri čemu se zanemaruju uzroci tih manifestacija, a to bi bilo isto kao kada bi pokušali čišćenjem snega sa ulice da zaustavimo zimu“. Nije sneg uzrok zimi, već je zima uzrok snegu.

Kada neka infekcija napadne naš organizam i dobijemo temperaturu, to je zapravo pokušaj našeg organizma da se SAM izbori sa virusom jer telo dizanjem temperature ubija te viruse. To je mač sa dve oštrice jer ako ta temperatura prelazi 40–41. stepen i traje neko vreme, može ceo organizam dovesti u opasnost. Isti je slučaj sa glavoboljom. Glavobolja po nekim podacima može biti uzrokovana sa preko 40, a po drugim i sa preko 60 PATOLOŠKIH promena u organizmu, koje su alarm da nešto nije u redu u telu .

Sa BIOENERGETSKE TAČKE GLEDIŠTA simptomi samo govore terapeutu da nešto nije u redu, odnosno da se poremetila vitalna sila. Treba lečiti vitalnu silu, tj. njen poremećaj. Standardna medicina nema mogućnosti lečenja VITALNE SILE jer je još uvek ne priznaje, pa se onda klasična medicina fokusira samo na simptome, za posledice, a uzrok i dalje uglavnom ostaje da tinja.

Kada se poremeti VITALNA SILA dolazi do nečega što se u bioenergiji naziva INTERNA BOLEST. Vitalna sila pokušava samu sebe da izleči, a put izlečenja je stvaranje simptoma. Sa stvaranjem simptoma na površini, na fizičkom telu, smanjuje se unutrašnji poremećaj. To je prirodni put vitalne sile kojim se smanjuje unutrašnji poremećaj. Ali, ako mi otklonimo taj simptom i na neki način zabranimo unutrašnjoj sili da manifestuje svoj poremećaj kroz te simptome, mi ćemo u stvari ZATVORITI PRIRODNI PUT IZLEČENJA. To su znali još stari Rimljani koji su imali izreku Medicus curat, natura sanat – lekar leči, priroda izleči.

Šta će uraditi VITALNA SILA U TOM SLUČAJU? Ona će proizvesti neki drugi simptom. Prvi simptomi koji su lečenjem zvanične medicine „izlečeni“ – a koji su signal tela, tj. „vapaj” tela preko VITALNE SILE da se u telu razvijaju određena, recimo, patološka tkiva – obično su najlakši jer su to simptomi koji se najbrže ispoljavaju. Svaki sledeći simptom kojim Vam telo stavlja do znanja da postoji disbalans, neka bolest u začetku, biće sve komplikovaniji i kompleksniji, do te mere da mozak može da se prebaci u komatozno stanje kako bi usporavanjem metabolizma sačuvao funkcije nekih organa, pa koliko izdržite u tom stanju, izdržite. To su stvari na koje ne možete svesno da utičete. Na neke i možete, ali to su već posebna energetska stanja, posebni nivoi razvoja svesti kroz jogu, bioenergiju, vežbe, meditaciju. To je i jedan od principa po kojem funkcioniše i telo – ako Vi stalno dozirate vodu, sokove, tečnost u sebe i nemate „ventil“ kroz koji će telo tu prerađenu količinu izbaciti, Vaša bešika će pući, Vaši bubrezi će stati – doći će do intoksikacije. Dakle, suština je u VENTILU. Isto kao na ekspres loncu, gde će ventil, kada se napravi veliki pritisak, taj višak izbaciti i lonac neće eksplodirati. E, taj VENTIL su simptomi. Ako se ventil zavrne do kraja, dakle ne izleči, lonac će eksplodirati što znači negativne posledice na um i telo.

NAJČEŠĆA PITANJA

Ovde smo naveli odgovore na pitanja koja nam ljudi najčešće postavljaju preko telefona, imejla ili fejsbuka.

Koja je oblast delovanja bioenergije  ?

Oblast delovanja bioenergije je izuzetno široka. To više zavisi od energoterapeuta – koje bolesti lakše leči, koje teže, a koje najteže ili uopšte ne leči. Problemi koji se najčešće leče bioenergijom jesu: DEPRESIJA, ANKSIOZNOST, NARKOMANIJA, ALKOHOLIZAM, PRETERANA GOJAZNOST, ONKOLOŠKA OBOLJENJA, HRONIČNI UMOR, PORODIČNI PROBLEMI, SMANJENO SAMOPOUZDANJE, NESANICA, RAZDRAŽLJIVOST, JAKE EMOCIONALNE REAKCIJE, BOLOVI URO-GENITALNOG TRAKTA, POLNA NEMOĆ, GUBITAK SEKSUALNE ŽELJE, IZOSTANAK ORGAZMA, NEUROTSKE FOBIJE (strahovi), BOLNA PROŠLOST…

U kojim sferama imamo najveći, a u kojima najmanji procenat izlečenja?

Kao što sam već naveo, brojne su oblasti u kojima dokazano pomaže bioenergija, ali mi smo se uglavnom specijalizovali za probleme na energetskom i mentalno-psihološkom polju. Ubedljivo najveći procenat izlečenja imamo kod:

 • težih i lakših oblika depresije i anksioznosti
 • insomnije (poremećaj sna)
 • deficita samopouzdanja
 • hroničnog umora
 • gubitka seksualne želje i izostanka orgazma (gde bioenergetske tretmane izvodimo u kombinaciji sa tantra tehnikama i refleksoterapijom), polne nemoći, frigidnosti, nemogućnosti začeća
 • smanjene energetske efikasnosti na poslu
 • problema u nerazumevanju sa roditeljima/u braku/sa partnerom
 • treme na ispitima
 • narkomanije
 • alkoholizma
 • motivacije u smeru koji Vam je potreban i dr.

Najmanji procenat izlečenja imali smo kod onkoloških pacijenata zato što se obično jave u poslednjem trenutku, kada se iscrpe sve metode lečenja, a tada je njihovo telo upropašćeno što od kancera, što od hemoterapije i zračenja, a energija svedena na minimum, i u tim situacijama najčešće ne radimo sa onkološkim pacijentima.

Da li su bioenergetske masaže bolne?

Apsolutno ne. Veoma prijaju mišićima, uz sav bioenergetski momenat kojim se ispravlja devijacija vitalne energije.

Da li boli razbijanje emocionalnih blokada?

Apsolutno ne. To radi terapeut i Vi ćete samo u trenutku kada ih sve otpusti radi veće snage i učinkovitosti, osetiti ogroman talas tuge koji će Vam preplaviti telo. To se ne dešava u trenutku, već Vi registrujete kako taj osećaj tuge polako postaje sve veći i veći, sve intenzivniji u Vama, naročito nakon 45 min. bioenergetske masaže. Nakon toga obično kreću suze i plakanje, i to je prvi znak da je tretman na dobrom putu i da su telo i Vaša vitalna energija odlično primili i odreagovali na energetsku terapiju. Sledeći korak je menstrualni ciklus, koji uglavnom porani i do 10 dana jer je u telu pokrenut proces samočišćenja – kao što rekoh na početku: UM, TELO i DUH su objedinjeni.

Da li se bioenergetske masaže mogu raditi za vreme ciklusa?

Ne preporučuje se jer se krvotok ubrza i do 5 puta i onda rizikujete veći odliv za vreme terapije.

Da li postoje štetni efektni hipnoze?

Apsolutno ne. Veći deo žena ima odbojnost ili, preciznije rečeno, strah od hipnoze, tako da u dogovoru sa njima pribegavamo hipnozi ili je odbacujemo kao mogućnost.