18 stvari o liposukciji koje ce vam hirurg najčešće preskočiti a treba da ih uzmete u razmatranje pogotovu ako se bavite javnim poslom

Liposukcija

Liposukcija je jedan od najpoznatijih zahvata estetske hirurgije. Ovaj tretman podrazumeva sukciju odnosno, isisavanje masnog tkiva i naslaga sa određenih delova tela kako bi se ono preoblikovalo.

1. Nakon LIPOSUKCIJE , hirurg će Vam najverovatnije reći da ce hematomi proći za nedelju dana. Ne, NEĆE PROĆI za nedelju dana. Period , barem iz mog 15-o godisnjeg iskustva je , 2-3 nedelje uz aktivno radjenje MEDICINSKIH LIMFNIH DRENAŽA I POLID.

2. Kad ne prodju za nedelju dana, onda ce Vam na skidanju konaca , nakon 10 dana reći kako ste Vi izuzetak I kako se to obično povuče za 7-8 dana.

3. Liposukcija se ne koristi za uklanjanje ukupnog viška telesne težine, već je njena indikacija oblikovanje tela ali usled ML i te kako možete imati NERAVNINE na koži, pogotovu u femoralnoj regiji na šta će Vam hirurg reći kako medicina nije svemoguća ali da će se NERAVNINE vežbanjem “poravnati”. Ako Vam to kaže, verovatno je dobar šaljivdzija što znaci da potražite nekog pravog ozbiljnog hirurga ili da radite UL umesto ML.

4. Otok obično počne da se povlači nakon nedelju dana, a povlačenje može da potraje I do 3 nedelje.

5. Ne radite liposukciju ako ne planirate da nakon nje menjate I stil života ( ishranu I mnooogo vežbe ) jer to što se na mestima gde ste isisali masti neće stvarati masti, ne znaci da se višak masti neće odlagati po rukama, bradi, obrazima. MASTI se negde MORAJU taložiti ako nastavite da ih unosite a ne sagorite ih.

6. Komplikacije koje mogu nastati liposukcijom su: stvaranje hematoma, infekcija, utrnulost kože (koja je privremena), mogućnost šoka, iregularnost konture u obliku neravnina I različita pigmentacija kože kao senčena koža na delovima koji su bili pod hematomima. Ozbiljna opasnost od liposukcije predstavlja masna embolija i tromboembolija. Najmanje idealan kandidat je obično osoba preko 35 godina, koja ima preko 20 kilograma iznad idealne težine, sa ožiljcima, strijama, ptozom zadnjice i izraženom opuštenom kožom.

7. Liposukcija ne mora da se radi samo u bolničkim uslovima, već se uspešno izvodi I u ambulantnim uslovima, u zavisnosti koja I kolika regija je podvrgnuta sukciji.

8. Ako se odlučite za liposukciju u godinama iza 37-40 I koža vam već polako gubi elastičnosti, budite spremni da vam se uradi I derimolipektomija.

9. Trnjenje odredjenih regija može da potraje I vise nedelja , pre nego se koža vrati u normalno stanje a na nekim delovima kože možete izgubiti I osećaj za dodir. Pigmentacija kože takodje može ostati neravnomerna pa se mogu pojaviti I fleke .

10. Da li je neophodan paket od 10 PLLD limfnih drenaža nakon liposukcije ? Da. Minimum je 7 I to nijie klasična limfna drenaža koju radimo npr.trudnicama, onkoloskim pacijentima ili preventivno , to je specijalan oblik LD-a koji se odnosi I na fibrozna tkiva I na limfu.

11. Ako na dodir osetite curenje iz neke rane , a tečnost koja curi samo po boji podseća na krv, prilično je gusta I ne smrdi kao gnoj, bez brige, to je samo akva gel ako su vam uz LP radili I popunjavanje strija ili jednostavno liposukcijski likvid koji će mžda cureti do 36h nakon intervencije ( salinska tečnost uz lidokain i adrenalin).

12. Na Vaše pitanje :” Da li je bolno “ . Skoro svaki hirurg je rekao :” Ma ne, radi se u totalnoj anesteziji”. Medjutim, istina je malo drugačija. Da, jeste bolno I to prilično. Neke naše pacijentkinje I do MESEC dana nisu mogle da sede ili hodaju normalno.

13. Sklanjajte se od Sunca ( ako ovo radite s proleća ili leti ) barem mesec do mesec I po dana. Isto važi I za saunu I solarijum .

14. 10 dana nakon liposkucije, osećaćete se MALAKSALO, HRONIČNO UMORNO I ISCRPLJENO, BUBNJENJE U UŠIMA je takodje česta posledica , ali to je uglavnom sve zbog većeg gubitka krvi I raznih telesnih tečnosti za vreme intervencije. Nivo hemoglobina takodje ćesto zna da opadne.

15. Lipoaspiracija ima kontraindikacije u nekim slučajevima – kod gojaznih osoba, strastvenih pušača, žene koje su na piluli, postoji i veliki rizik od flebita (zapaljenja vena) i plućne embolije.

16. Da li nakon liposukcije morate nositi danonoćno pantalone ? Naravno da ne.

17. Ako radite uz liposukciju I zatezanje zadnjice, planirjate da nece spavati na ledjima barem 10 dana, kao ni normalno sedeti na gluteusima.

18. Da li su steznici /bandažeri obavezni kao I masaže limfne drenaže ? Da, to se PODRAZUMEVA.