Masaža stopala

Masaža stopala  “ Međ javom i međ snom “  bazirana je na našem petnaestogodišnjem iskustvu fizioterapueta i bioenergetičara a u dogovoru sa jednom od srpskih najpozantijih refleksologa gospođom dipl. ing. Tamarom Milenković iz Beograda koja je bila naš pacijnet i koja nam je preporučila i savetodavno i praktično na koji način treba da izgleda ova masaža u koju smo utkali dobar deo našeg 15-o godišnjeg  isksutva i znanja iz oblasti Istočnjake medicine i njihovih masaža. Mi smo osmislili tehnike a Tamara ih je povezala u jednu nit, u jednu savršenu celnu. Koliko god da imate dobro osmišljene tehnike, ako one ne sadejstvuju kao jedno, masaža je osudjena na neuspeh.

 

Mnogi od vas se verovatno pitaju zašto ovu masažu koja se odnosi na stopala, nismo nazvali jednostavno kao svi ostali: „masaža stopala“ ili refleksologija, kako je to sada postalo moderno u Srbiji  ?

 

Odgovor bi glasio:  Zato jer bi bio greh ovako jedan filigranski rad u svetu profesionalnih masaža, prepun detalja i duha istoka, obogaćen  iskustvom,  posvećenosti poslu i ljubavi prema Istoku, dubokom poštovanju prema  njegovoj tradiciji, kakva je naša masaža MEĐ JAVOM I MEĐ SNOM, svesti na nivo najprostijih, najtrivijalnijih vikend kurs masaža stopala u Srbiji ili ovih prevara od kvazi-refleksologije koje prodaju u Novom Sadu i Beogradu  a suštinski nikakve veze nema ni približno sa pravom refleksologijom / refeleksotereapijom. O tome imate detaljnije u delu koji se zove KORISNI SAVETI( kako da prepoznate pravog refleksologa od nekog priučenog vikend kurs maser . „gurua“ ,“iscelitelja“ „holističkog terapeuta“ ).

 

Gotovo svaka klijentkinja koja je probala našu masažu stopala „Međ javom i međ snom“ izjavila je da se osećala kao da budna spava  a iz velikog pijeteta prema našem uvaženom pesniku Lazi Kostiću, to stanje koje izaziva naša masaža stopala, nazvali smo po jednoj od njegovih najpozatijih pesama.

 

 

MASAŽA STOPALA – SRPSKA REFLEKSOLOGIJA – TRADICIONALNA REFLEKSOLOGIJA. ŠTA JE ŠTA?

 

Da li je svaka refleksologija ujedno i masaža stopala?

U svetu ne, u Srbiji da.

Šta je REFLEKSOLOGIJA u Srbiji?

Refleksologija se u Srbiji uglavnom svodi formalno na najprostiju relaks masažu stopala, koja vam se naplati skuplje jer se zove „refleksologija“. Da bi se ta “refleksologija “ razlikovala od najtrivijalnije relaks masaže koju maseri kojima je samo novac motiv za ovaj rad, uče sve češće i preko Jutjuba što ih čini dodatno opasnim,u srpskoj refleksologiji  mora se ubaciti pritisak na imaginarne tačke na stopalima koje će „pokrenuti energiju“ po principu: ”veruj mi na reč “.Tako će neki priučeni vikend kurs maser da vam masira stopala tehnikama relaks masaže a povremeno će da pritisne neke tačke na stopalima da bi to bilo drugačije od relaksa I da se naravno naplati skuplje od relaksa.

 

Niti vi znate šta je on pritisnuo, niti on zna šta je pritisnuo ali je to “refleksologija” jer su mu tako rekli na vikend kursu da bi mu uzeli novac  kao i što su mu rekli da refleksologija koju su mu prodali za sertifikat,  pomaže.

Prava , izvorna refleksologija zaista pomaže ali se ona uči ceo život  od iskusnog mastera kao I akupunktura. To što je neko sam čačkao , avanturistički istraživao ,  probao da shvati neke principe i svrsta ih u odredjen obrasce, nikako ga ne čini “iskusnim” refleksologom. Tom  maseru su  na vikned kursu pokazali gde je tačka za srce, gde je tačka za bubrege, za lošu cirkulaciju i sl. i on to sada sve može da leči jer im je platio za sertifikat. Daleko je profesinalniji refleksoterapeut koji je godinu dana aktivno učio svaki dan od nekog pravog refleksoterapeuta, nego neki vikend kurs maser koji radi “refleksologiju” 15 godina oslanjajući se na gomilu internet formuma, Google pretraživača gde dolaze isti poput njega.

 

Kada bi se na mesečnom vikend kursu po razno-raznim salonima za obuku kurs masera u Srbiji lečili bolovi, lečilo srce, kičma, bubrezi, pritiskanjem tačaka na stopalima, niko ne bi bio lud da od nas koji smo u medicinskoj branši da toliko vremena provodi ispred knjige I na raznim ozbiljnim medicinskim  edukacijama, nego bi svi završavali vikend kurseve refleksologije po nekim „akademijama“   i lečili ljude. Zna se šta je AKADEMIJA ( visoko-obrazovna ustanova u trajanju od 4 godine, predavači doktori nauka…redovni profesori… nivo ) i „akademija“ kao vikend kurs kog prodaje naziv. Tu najbolje profitiraju saloni za obuku kurs masera jer im oni prodaju maglu u 90% slučajeva, a onda maseri vama prodaju maglu što iz neznanja što iz potrebe da budu “posebni” jer rade srpske oblike ajurvede, srpski šijacu, sprsku refleksologiju. Kada bi sa tim njihovim znanjem sa vikend kurseva , otišli na Istok i tamo se bavili refleksologijom, ajurvedom i šijacuom,  koju su naučili u Srbiji, pa tamo ne bi uspeli da zarade ni za sendvič, ali u Srbiji taj oblik degradacije i diletantizma još uvek prolazi. Doduše osetan je pad, ali je prisutno zbog nedovoljne edukovanosti naših ljudi gde je masaža ušla u svakodnevnu zdravstsvenu kulturu tek zadnjih 10- 15 godina.

 

  

Refleksologija (refleksoterapija) je masaža stopala i dlanova čije se učenje temelji na akupresurnim tačkama koje se nalaze na pomenutim ekstremitetima kroz koje prolaze meridijani. To je izuzetno kompleksna oblast istočnjačke medicine koja poput akupunkture zahteva bukvalno da joj posvetite čitav život izučavanju pod budnim okom nekog iskusnog mentora. U Indiji na državnim fakultetima za Ajruvedu, refleksologija se izučava 5 godina svakodnevno uz sve druge predmete. Srbi su taj program izučavanja refleksologije sveli naravno samo na vikend kurs. Kurs koji se radi 4 puta mesečno po 2h. Dakle, u Indiji 5 godina u Srbiji 8 časova  ukupno  i imate gotove „refleksoterapeute“ koji blage veze nemaju sa refleksologijom a onda se lažući vas, vade na svoje „iskustvo“. Vi možete 10 godina da gledate kako neko pliva, ali to ne znači da ćete vi naučiti da plivate posmatrajući ga. Tako je i sa refleksologijom. Višegodišnje iskustvo bazirano na nikavoj osnovi, ekvivlanetno je kao da obećavate ljudima da ćete im sagraditi soliter na temeljima za… šator.

 

Kako da razlikujete pravog refleksoterapeuta od običnog kurs „refleksoterapeuta“ iz Novog Sada ?

Vrlo prsto. Sistem je sledeći. Svaka grana medicine, bilo da govorimo o klasičnoj, modernoj medicine ili tradicionalnoj Indijskoj, Kineskoj, Japanskoj medicini ima svoj sistem dijagnostike i sistem lečenja. Kada poželite da testirate nekog refleksologa onda odete kod dotičnog refleksologija i kažete mu da ste VI DOŠLI NA PREGLED KOD NJEGA (ali pazite, na refleksološki pregled). Ako je zaista dobar, onda će on na osnovu pritiskanja odredjenih tačaka na vašim stopalima da pogodi tačno sa kojim organom imate probleme, gde vam se javlja bol, kakva je bol, zašto se javlja ta bol i kako će izlečiti tu bol. Ako on vama tačno kaže koji deo tela vas boli, bez da mu vi bilo šta kažete iz čega bi on mogao da nasluti gde imate problem, to je pravi refleksoterapeut. Kod takvog vredti otići a ove vikend-verzije pseudo refleksologa , to je izlišno i komentarisati. Prosto ne zaslužuju prostor da im se posveti pažnja na ovako velikom I ozbiljnom sajtu koji spaja tekovine moderne I istočnjačke medicine.

 

Refleksologija je vrsta masaže za aktiviranje odbrambenih mehanizama organizma, za jačanje i očuvanje zdravlja. Sastoji se od akupresurne masaže usmerene na stopalo, skočni zglob i potkolenicu i blage stimulacije određenih tačaka stopala preko kojih se putem nervnog sistema stimulišu odbrambeni potencijali oslabljenih I obolelih organa. Sama metoda nije baš  prijatna i opuštajuća, često zna biti I neprijatno bola  ali je njen terapeutski efekat je izuzetan kada to radi naravno neki pravi , iskusan refleksoterapeut a ne neki priučeni kurs maser.

 

Refleksologija  se bazira na ideji da su dlanovi I stopala “geografska karta” celokupnog organizma i da određeni delovi stopаlа odgovаrаju određenim delovimа telа, pa se tretiranjem ovih područjа može poboljšаti zdrаvlje. Cilj mаsаže je da ukloni bolna mesta i tako podstakne cirkulаciju. S obzirom na to da delovanjem na stopala indirektno delujete i na celo telo i njegovo sveukupno stanje, ova tehnika se teoretski  ubraja u masažu celog tela. Nastala je u Kini pre oko 5.000 god.

 

*** Pored standaradnih ulja koja koristimo: Lavanda, Grejp, Čokolada, Čokoholik, Kokos, Limun, Pomorandža, Jojobla, Mandarina, Cimet, Brsljen, Kamfor, Ruzmarin, svakako ne možemo a da ne pomenemo ekskluzivzu:  ARGAN , KAKAO BUTER i SHEA BUTER (koji imamo jedini u Vojvodini u izvornom nerafinisanom stanju kakav se pravi i u Africi). Naša ulja nisu iz apoteke što znaci da nisu rađena na bazi parafina (inače derivata nafte) sa raznim ekstraktima i veštačkim bojama. Naša ulja su apsolutno priorodna  za čiji kvalitet se brine naš tehnolog.


  • Topla preporuka svima koji se još dvoume da isprobaju bilo koju vrstu masaže, a pogotovo masažu stopalića 🙂 !

  • Dragi Ivane, ruke ti se pozlatile…Odleprsala sam ko leptirica posle masaze stopala…svakoj zeni koja misli na sebe toplo preporucujem da navrati kod tebe,izbor je toliko velik da ce sigurno naci nesto u cemu ce uzivati…vidimo se opet!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.