Limfna drenaža

Šta su u stvari limfni sistem i limfa?

Limfni sistem je dodatni put kojim tečnost iz međućelijskog prostora može oticati u krv. Najvažnije je da limfni sudovi iz tkivnih prostora mogu odnositi belančevine i velike čestice koje se ne mogu ukloniti direktnom apsorpcijom u kapilarnu krv. To uklanjanje belančevina iz tkivnih prostora je izuzetno važan proces, bez kojeg bi srce za 24 sata izgubilo funkciju! Limfni sistem je jedan od glavnih puteva kojim se hranljive materije (naročito masti) apsorbuju iz digestivnog sistema. Konačno, dok limfa prolazi kroz limfne čvorove, uklanjaju se i uništavaju bakterije i druge štetne čestice koje su dospele u limfu, a sami limfni čvorovi igraju presudnu ulogu kada je u pitanju ukupan imunitet organizma jer se u njima stvaraju ćelije imunog sistema.

Postoji nekoliko tipova limfne drenaže:

 1. KOZMETIČKA LIMFNA DRENAŽA poznatija je još i pod imenom  LIMFNA DRENAŽA  ( Učenje ove vrste limfne drenaže ne podrazumeva nikakvo medicinsko predznanje. Dakle, može je raditi bilo ko, bilo da je učio sa jutjuba ili na nekom kraćem kursu. Rade je uglavnom kozmetičarke, maseri sa završenim  kursevima. Većih benefita nema, u suštini se svodi na agresivniju relaks masažu koja se prodaje kao „limfna drenaža“. Takodje spada u grupu kozmetičarskih masaža ili internet masaža. Nikako se ne preporučuje kod trudničkog oticanja nogu, u stanjima nakon hiruških intervencija, hemioterapije…
 2. MEDICINSKA LIMFNA DRENAŽA ( Spada u grupu MEDICINSKIH MASAŽA i rade  ih ISKLJUČIVO  medicinski obrazovani fizioterapeuti . To je ona vrsta limfne drenaže koja se podrazumeva pod odomaćenim terminom „limfna drenaža“. Nažalost, mnogi je mešaju sa kozmetičarskom limfnom drenažom jer je neki saloni lepote namerno nazivaju samo „limfna drenaža“ da bi ciljano zbunili nedovoljno obaveštene ljude i na kakav takav način izmenjenu relax masažu, prodali kao „limfnu drenažu“ i naplatili kao drugu masažu. Dakle, ako imate problem sa oticanjem nogu, imali ste operaciju, liposukciju, bili ste onkološki pacijent ili vam jednostano otiču noge,  vaša adresa nisu frizersko-kozmetičarski saloni, saloni lepote, pedikir-manikir studija, fitnes/pilates saloni, već stručna fizioterapetuska ambulanta ili fizio centar .
 3. POSTHIRUŠKA LIMFNA DRENAŽA ( Spada takodje u grupu MEDICINSKIH MASAŽA  postoperativne rehabilitacije. Koristi se i kod onkoloških pacijenata)
 4. POLID  (Spada takodje u grupu MEDICINSKIH MASAŽA  postoperativne rehabilitacije )
 5. PRENATALNA LIMFNA DRENAŽA (Medicinska limfna drenaža koja je prilagodjena trudnicama. Kategorija : MEDICINSKE MASAŽE / PREVENTIVNE GRUPE).
                   SVE LIMFNE DRENAŽE, SEM KOZMETIČARSKE LIMFNE DRENAŽE, MORAJU VAM IZVODITI ISKLJUČIVO STRUČNA MEDICINSKA LICA, FIZIOTERAPEUTI. U SVAKOM DRUGOM SLUČAJU VAŠE ZDRAVLJE SVESNO STAVLJATE NA KOCKU JEDNOJ VELIKOJ GRUPI MASERA EDUKOVANOJ NA VIKEND KURSU KOJA SE NE LIBI NIŠTA DA RADI , U SVRHU ŠTO VEĆE ZARADE.

Detaljnije o svakoj limfnoj drenaži, pogledajte na jednom od naših sajtova, koji je vezan isključvio za limfne drenaže ( tipovi, vrste, limfa, limfedemi ) klikom na :

 

 

Sta je limfna drenaža?

Limfna drenaža je vrlo učinkovita metoda kojom se poboljšava mikrocirkulacija, stimuliše metabolizam i limfni sistem, te se ubrzava izlučivanje otpadnih materija, a povoljno utiče i na izgled kože. Sprovodi se u seansama od po sat vremena (retko kada u dužim vremenskim intervalima). U ciklusu tretmana potrebno ju je sprovoditi svaki dan, a kod ozbiljnijih zastoja limfe čak i dva puta dnevno. Može se koristiti kao vid preventive protiv virusa jer virus kada napada telo prvo ulazi u limfni sistem i tu kreće da se razmnožava, a zatim napada celo telo. Ova metoda se uspešno koristi i za izbacivanje viška tečnosti iz organizma kako bi se eliminisalo oticanje (najčešće) nogu, zglobova i butina kod žena.

 

MEDICINSKU LIMFNU DRENAŽU u zavisnosti od tipa edema možemo izvoditi i u kombinaciji sa VAKUM TERAPIJOM koja podrazumeva  koja pojačava perifernu cirkulaciju i koju prati grejanje tkiva koje se tretira, čime se limfni kanali šire, što od pritiska vakuuma što od toplote. Za pacijentkinje sa osetljivom kožom zna ponekad da bude bolnija, pogotovo kada se radi unutrašnji deo butina. Intenzitet bola je recimo 10 puta manji nego na ANTICELULIT masaži. Cena sa ručnom vakum terapijom u kombinaciji sa manuelnom je 2.000 din.

 

 

 

 

P O L I D

(post-liposukcijska limfna drenaža) – 1400 din / 60 min  – MINIMUM JE 10 tretmana .

 

Nakon liposukcije, tretirano tkivo je otečeno, bolno, puno hematoma I limfnih “jezeraca” zbog nagle I invazivne promene anatomske strukture na mestima kroz koje je prolazila kanila.

Zbog svoje testaste strukture, tj.visoke koncentracije belančevina u tkivu, limfni edemi iziskuju kompleksan I temeljit pristup rehabilitaciji liposukcijski tretiranih zona sa POLID.

 

POLID ubrzava protok limfne  I do 4 puta I na taj način povećava limfni transportni kapacitet izbacivanja toksina iz tela I viška telesnih tečnosti. Za vreme liposukcije , često se oštete već trasirane limfne magistrale kojima je prolazila limfa. Postupak POLID potpomaže što ranijem formiranju novih limfnih magistrala u regijama koje su hiruški tretirane liposukcijom  gde je klasična limfna drenaža ( LD koji se radi trudnicama, kod sportskih povreda I sl) je nemoćna.

Post-liposukcijska  limfna drenaža  populano zvana POLID znatno ubrzava process rehabilitacije skraćujući oporavak s nekoliko meseci na nedelju  dana a istovremeno sprečava stvaranje fibroza.

 

 

 

Naime, nakon liposukcije dolazi do nakupljanja viška telesne tečnosti u vezivnom tkivu  I POLID je nezamenljiv radi pojačanja dotoka kiseonika I hranljivih materija u delovima koji su hiruški tretirani liposukcijom, efikasno pomaže u uklanjanju otpadnih toksina iz organizma  I u enormnoj meri smanjuje mogućnost unutrašnjih infkecija nakon liposukcije kada je organizam izuzetno podložan infkecijama zbog trenutnog pada imuniteta, gubljenj krvi I telesnih tečnosti za vreme samog procesa liposukcije.

POLID takodje poboljšava izgled kože jer se hematomi nastali liposukcijom jako brzo neutrališu a postiže se zategnutost I zdrav izgled kože.

 

Estetski hirurzi aktivno preporučuju POLID za uklanjanje limfnih edema koji nastali kao posledica operacije ili nakon liposukcije.

 

 

INDIKACIJE ZA TRETMAN POSTLIPOSUKCIJSKOM LIMFNOM DRENAŽOM :
NAKON :

 

 1. Liposukcije
 2. Face lifting
 3. Podizanja I smanjivanja grudi *masteopeksija
 4. Korekcija zadnjice

 

Pratite sva aktuelna dešavanja, akcije , popuste , nagradne igre  na našoj FB stranici :


 • Odlično je što forsirate Rusku školu limfne drenaže. De facto su najbolji i najučinkovitiji a to je ustvari poboljšana Kineska škola.Samo nastavite. Od mene imate najbolje preporuke.
  Dr.med.sci Zorica Manić,dermatolog

 • Na savet svog lekara, da ponekad preventivno uradim limfnu drenazu da procistim limfne kanale da bi se telo sto brze detoksikovalo da se toksini sto krace zadrzavaju u telu, dobila sam preporuku za Masaze Dunavski . Od kada radim limfnu drenazu, grip, prehlade i glavobolje me redovno zaobilaze. UPOZORENJE : Limfnu drenazu smeju samo da vam rade iskljucivo skolovani fizioterapeuti, nikakvi priuceni kurs-maseri sa razno-raznih „univerziteta“ sa raznim“sertifikatima“ i slicnim glupostima. Ne stavljajte svoje zdravlje svakom u ruke. Hvala Masaze Dunavski. Vidimo se u utorak 🙂

 • Након липосукције коју сам радила на једној приватној клиници у Београду, на препоруку мог хирурга који ми је иначе и радио липосукцију, дошла сам на 5 третмана лимфне дренаже. Ефекти су надмашили чак и моје жеље а наравно и очекивања. Иван је прави професионалац. Ретко добар професионалац који познаје свој посао а чак је и мог хирурга успео да остави без текста када је видео како ми је средио бутине и подигао и затегао гузу. Моје топле препоруке за масаже Дунавски. Поред лимфне дренаже код њих идем и на Антистрес масажу и на масажу Дунавски а надам се да ћу имати мало више времена да испробам и све остале.

 • U trudnoći sam Imala blaga oteknuća u zglobovima , stopalima i butinama . Po savetu mog fizijatra da odem negde na 3 tretmana limfne drenaže, našla sam slučajno masaže Dunavski , zakazala masaže i oduševljena sam efektima. Butine su se vratile u prvobitno stanje, zglobovi me gotovo i ne bole a stopala kao da lebde. Jednom mesečno dolazim kod Ivana na limfnu i ne sećam se kad sam imala zadnji put temperaturu, grip, virozu. Hvala . Pored ove masaže probala sam i specijalitet kuće , masažu koja se zove masaža Dunavski i stvarno je najbolja antistres masaža koju sam ikada probala.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.