Kao odabrati dobru a pritom i bezbednu masažu

Hiperprodukcijom raznih salona ( popurano zvanih „akademija“ ) za obuku masera , nastao je totalni haos u domenu kvalitetnog i bezbednog  sticanja znanja iz oblasti masaža, bilo da govorim o klasičnim kozmetičkim masažama ( relaks masaža, antistres masaža, masaža toplom čokoladom, anticelulit masaža … ). Nažalost, ogroman deo takvih kurseva se sveo na nivo vikend kurs edukacije po prinicpiu :“ Vi njima novac – oni vama sertifikat “ i neko izmišljeno zvanje poput : manuelni terapeut, licencirani terapeut, fiziko ( ne fizio ) terapeut,  CFC terapeut, PLP terapeut, DSA terapeut  …  što predstavlja ogromnu opasnost po klijente kako one zdrave tako i one bolesne.

 

U moru ovakvih lutajućih opasnosti koje vrebaju internetom, slatkorečivim oglasima po novinama, primamljivim flajerima po gradu,  kada su preko noći svi postali eksperti za sve , kada se oseća jedna opšta degradacija  profesionalizma, etike i poverenja, a sve podredjeno lakoj instant zaradi bez ikakvih moralnih skrupula i što minimalnijeg obrazovanja, prava je sreća naleteti na nekog masera ko je pouzdan, bezbedan i kvalitetan. Da bi ovakvih dilema poštedeli naše klijentkinje, moramo istaći da su u Fizio centru DUNAVSKI, zaposleni ISKLJUČIVO STRUKOVNI ILI DIPLOMIRANI FIZIOTERAPUETI sa aktivnim medicinskim obrazovanjem od minimum 7 godina . Prvenstveno naše obrazovanje, stručna praksa sticana na najprestižnijim kliničkim ustanovama u Srbiji i inostranstvu, garant stručnosti i bezbednosti naših pacijenata i klijenata.

 

Sertifikovan maser / Licencirani maser / Diplomirani maser / Manuelni terapeut / Fiziko ( ne fizio ) terapeut … i slična novokomponovana izmišljena, moderna zvanja za profesiju i zvanje masera, u Srbiji se za neke kurseve  mogu postići za doslovce za 2-3h sata. Dobro ste pročitali, 2-3h i taj neko već može da počne da radi masaže, bilo da govorimo o kozmetičkim masažama  ( relaks, antistres,vulkansko kamenje, topla čokolada, anticelulit…. ) što je totalni apsurd , bilo da govorimo o  terapeutskoj masaži koja „leči sve“ i koja je bez razloga naduvana preko svih realnih granica po svojim benefitima tako da je lak mamac za one neupućene da pomoć potraže kod nestručnih i nedovoljno obrazovanih ljudi. Terapeutska masaža ima svojih benefita i njome se mogu rešavati neki manji problemi ali velika je dilema da li taj maser sa završenim kursom , sumnjivog kvalitata terapeutske masaže, ume da prepozna granice svog znanja tj. da li je problem za njega ili nije. SAMO IZ TOG RAZLOGA ZDRAVSTVENE BEZBEDNOSTI, MI SMO KRITERIJUME NA NAŠIM KURSEVIMA TERAPETUSKE MASAŽE KOJE DRŽIMOI VEĆ 15 GODINA, PODIGLI GOTOVO EKVIVALETNO KAO NA ONIM KURSEVIMA KOJE DRŽIMO U SLOVAČKOJ I ČEŠKOJ jer smo već 3 godine jedini strukovni fizioterapeuti iz Srbije koji aktivno gostuju kao predavači na edukacijama masere ili njihovog medicinskog osoblja.

Ako niste sigurni u kompetencije nekog masera kod kog planirate da pokušate rešiti problem ( bez obzira da li je to seritifikovani maser, licencirani maser, završio Dif i sl.) najsigurnija opcija je dobar fizijatar ili iskusan fizioterapuet. Tu ne možete nikada pogrešiti jer višegodišnje medicinsko stručnu obrazovanje, garant je znanja, stručnosti i etičnosti.

Kada govorimo o lečenju bola, svakako  treba ozbiljno praviti dinstikciju ( razliku ) izmedju ( visokih, strukovnih, diplomiranih )  fizioterapeuta  sa dugogodišnmjim medicinskim obrazovanjem i kliničkom praksom, od zvanja masera koji svoja znanje najčešće stiču UGLAVNOM na razno-raznim vikend kursevima , Googlu, Jutjubu, vebinarima  i sličnim „akademijama“ od poznatih Jutjub zvezda. Takve kursve najčešće drže isti takvi maseri koji su završili iste takve vikend kurseve. Budući maseri koje žele da završe neki kurs masaža, neupućeni u mitove i istine u domenu masaža, lako padnu pod utcaj slatkorečivih oglasa za obuku masera, gde im se obećava sve i svašta da će moći da rade, ali realnost je nešto drugo, jer iste te kurseve im drže priučeni vikend kurs maseri koji žele pošto – poto da zarade novac na prevaru .

Pomislili te sigurno :“ Kako da onda  razlikujemo ko je bezbedan i dobar maser koji je završio dobar kurs od onog koji je završio neki kurs od par sati i dobio sertifikat “ ? Na to pitanje nažalost  niko vam ne može dati odgovor. To  je kao kocka, gde je ulog vaše zdravlje. Kao  ruski rulet.

 

Ako nasednete na takvu priču da vaš hronični zdravstveni problem leči  maser sa nekim završenim kursom sumnjivog kvaliteta, a takvih je ubedljivo najviše, pored tog što rizikujete da izgubite novac, rizikujete mnogo opasniji scenario a to je da vam taj maser  još više naruši zdravlje umnožavajući problem koji vas muči. Dakle, kozmetičke masaže i maseri da,  ali lečenje krupnijih zdravstvenih problma sa vikend obrazovanjem, nikako pa čak i da su to maseri koji su kod nas završili sva 3 nivao terapeutskih masaža jer mi važimo za nekog ko drži najbolje i najzahtevnije  kurseve za terapetuske masaže u Srbiji zato su naši predavači strukovni fizioterapueti i lekari. Čak i u toj poziciji raspitajte se gde je taj maser završio kurs, kakve ima kompetencije i koliko je stručan za kozmetičke masaže jer ni one nisu u potpunosti bezbedne. Pisali smo i o tome na našem portalu.

foto // privatna arhiva – Ivan M. Dunavski, ultrazvuk ramena ( ultrazvuk muskulo-skeletnog sistema )

Druga opcija je jedan jako mali, zanemarljiv broj dobrih masera koji pripadaju staroj školi  po dužini kursa koji su zavrišili i po pristupu poslu ( klijentima ). Ne stide se svoje profesije, ne rade to iključivo zbog novca i ne misle da su lekari, fizioterapeuti ili neki gurui koji „leče“. Vi kada zakazujete masažu ne znate motive masera kod kog zakazujete, da li je u poslu jer voli posao i tu vrstu rada sa ljudima, ili ga je muka naterala da završi neki kurs kako bi pokušao da popravi svoje finansijsko stanje.

 

U Beogradu kao i u Novom Sadu, imate puno salona lepote, raznih „vikend akademija“,  koji drže kurseve za obuku masera koji dolaze iz različitih profesija od automehaničara, difovaca, frizera, kozmetičara, kuvara, pekara, parketara … Sasvim u redu je promeniti profesiju, bilo da ta profesija ne donosi više novca kao pre, bilo da je neko promašio profesiju ili se zasitio svoje profesije ALI baviti se lečenjem sumnjivog uzroka bola ili neodredjnog uzroka bola terapeutskom masažom  samo za završenim kursem, to je NEREALNO, NEZAMISLIVO i BEZOBRAZNO. Simptomatika bolova u lumbo-sakralnoj regij ledja, definiše  preko 150 simptoma. Ti simptomi često zbunjuju i lekare specijaliste a ne nekog  sertifikovanog /licenciranog  masera ili manuelnog terapeuta ,  sa završenim kursom  koji se drznuo i počeo da leči znanjem sa vikend kurs. U tom slučaju niko od nas koji smo u svetu medicine, ne bi po par godina sedeo iznad knjige, odricao se mnogih stvari da bi stekao  diplomu medicinsku priznatu, nego bi  svi završavali kurs terapeutske masaže i hvalili se kako lečimo ljude. .

 

 

Od ozbiljnih centara za obuku, pored nas,  gde maseri dobijaju  kvalitetno znanje, ne možemo naravno a da ne pomenemo „Narodni Univerzitet Božidar Adžija “  jer on pored nas daje najbolju edukaciju maserima. To znamo iz  iskustva jer veliki broj masera nakon stečenog elementarnog znanja na „Božidaru Adžiji “ , dalje se kod nas usavršava i usko specijalizuje  za odredjene grupe masaža  ili odredjenu problematiku. Stepen poznavanja kako praktičnog tako i teorijskog znanja koje su doneli kod nas, bio je na sjajnom nivou. Dakle, vidi se da se radi sa njima i da im se ne poklanjaju diplome zarad novca. Izvikane „vikend“ akademije za obuku masera po Beogradu i Novom Sadu, gde se sticanje sertifikata svelo na trgovinu, lagano se gase i treba da je tako.  Kao što vidite, mi nemamo problem sa konkurencijom i rado ćemo uvek reklamirati ono što vredi jer mi poštujemo zdravu konkurenciju.

U poslednje vreme, nakon prvog objavljivanja ovog teksta, postoji tendencija da se onaj veći deo nestručnih masera , predstavljaju preko telefona ili preko maila, kao „fizioterapeuti „. Ovo najčešće srećemo kod difovaca ( ne svih ali jednog većeg dela ) koji će pokušati da vas na brzaka zbune nekim latinskim rečenicama naučenim iz anatomije . Za vaš novac VI IMATE PRAVO da zatražite kompetencije onog kome plaćate masažu, ako se te kompetencije ne nalaze na zidu, lako dostupne. Izbegavajte u širokom luku ubedjivanja tipa :“ Verujte mi na reč ja sam fizioterapeut „ .

Vaše zdravlje je u vašim rukama !

 

KAKO SE JEDNOMESEČNI KURS NA PAPIRU, PRETVORI U JEDNODNEVNI KURS U PRAKSI

 

 

 

To najčećšće  znači da kurs „3C “ grupe masaža  ili kako ih u Americi još nazivaju  NetMassage, jer ih većina Amerikanaca kao i Srba, ne uči na kursevima, već samo preko interneta  ( relaks masaža, antistres masaža , anticelulit masaža,  terapeutska masaža,  masaža vulkanskim kamenjem , masaža medom, masaža toplom čokoladom) . Mesečni kurs netmasaža  ne traje baš mesec dana već se on radi 4 vikenda ( što znači pokušaj maskiranja dužine trajanja kursa a to automatski implicira i smanjen nivo znanja koje dobija maser na kursu).  Kada uplatite prvu ratu za taj „mesečni kurs  masera „  onda vam saopšte da jeste 4 vikenda ali ne radi se baš po ceo vikend,  već se radi samo subotom ILI nedeljom po 2h.  Vratimo se na početak.  Jednomesečni kurs za masere se sveo na ukupno SAMO NA 8 SATI PRAKTIČNOG VEŽBANJA po ceni od 100e . Odemo li korak dalje shvatićemo da ako se u tih 2h vezbanja, ubaci barem 10 masera iz te grupe koji žele takodje da nauče masažu, koliko će vežbati taj maser u povoju . UKUPNO 20 MIN . Ako tih 20 minuta pomnožimo sa 4 ( jer ima mesečno ukupno 4 dolaska u taj salon, taj neko ko će se sutra zvati maser , ukupno će vreme za edukaciju POTROŠITI SAMO 80 minuta. DA, DOBRO STE PROČITALI , SAMO 80 MIN će platiti 100e i daće mu odrešene ruke da „masira“ , „leči“, „obećava“ . Takav tip masera je kao nagazna mina, nikada ne znate kada ćete naleteti na nekog od takvih i sa kakvom posledicom ćete izaći od njega. Takvi se reklamiraju kako leče bolove u vratu, bolove u ramenima, glavobolje, isčašenja, bolove u kukovima, zglobovima a ni anatomiju ni nerulogoiju, ni hirurgiju , APSOLUTNO NIŠTA nisu pročitali ni naučili.

Iz tog razloga smo naše kurseve koje držimo u Fizio centru „DUNAVSKI „,  budućim maserima, podigli na takav nivo, da se mogu po količini znanja, naročito za oblast terapijskih masaža, meriti sa evropskim profesionalcima iz njihove struke. Jedan od glavnih razloga je i bio taj što Ivan M. Dunavski, strukovni fizioterapeut i s.specijalista neuro-muskularne patofiziologije,  tvorac koncpeta „DUNAVSKI“,  aktivno učestvuje zadnje 3 godine u edukaciji masera u Austriji, Slovačkoj i Češkoj. Videvši koji se nivo znanja tamo traži od masera, rešio je da taj model edukacije prenese i na Srbiju. Na taj način je uspeo da filtrira neozbiljne masere od onih ozbiljnih , željnih znanja i isksutva, od onih koji su u svet masaža ušli samo epizodno, nebitnno  da li žele da nauče masaže da se njima bave profesionalno ili za kućnu upotrebu.

Nama nije bitno da napravimo hiper-produkciju masera da bi brizinski što više zaradili na sertifikatima. Nema potrebe za tim jer su naši edukatori jako traženi i u Evropi,  već da taj  manji broj  ozbiljnih masera koji nam se javi , od njih napravimo MAŠINE za nivo kursa koji požele da završe kod nas i da mi sutra budemo ponosni na njih gde god se nadje naš sertifikat i z ato mi biramo sa kim želimo da držimo edukacije a sa kim ne. Avanturisti nas ne zanimaju.

 

STRUKA IZNAD SVEGA ! Vaše zdravlje u Vašim rukama.  STOP DILETANTIZMU.