Kao odabrati dobru a pritom i bezbednu masažu

Hiperprodukcijom raznih salona ( popurano zvanih „akademija“ ) za obuku masera , nastao je totalni haos u domenu kvalitetnog i bezbednog  sticanja znanja. Nažalost, ogroman deo takvih kurseva se sveo na nivo vikend kurs edukacije po prinicpiu :“ Vi njima novac – oni vama sertifikat “ i neko izmišljeno zvanje poput : manuelni terapeut, licencirani terapeut, fiziko ( ne fizio ) terapeut,  CFC terapeut, PLP terapeut, DSA terapeut  …  što predstavlja ogromnu opasnost po klijente.

 

U moru ovakvih lutajućih opasnosti koje vrebaju internetom, slatkorečivim oglasima po novinama, primamljivim flajerima po gradu,  kada su preko noći svi postali eksperti za sve , kada se oseća jedna opšta degradacija i profesionalizma i etike i poverenja, a sve podredjeno lakoj instant zaradi bez ikakvih moralnih skrupula i što minimalnijeg obrazovanja, prava je sreća naleteti na nekog masera ko je pouzdan, bezbedan i kvalitetan. Da bi ovakvih dilema poštedeli naše klijentkinje, u Fizio centru DUNAVSKI, zaposleni su ISKLJUČIVO STRUKOVNI ILI DIPLOMIRANI FIZIOTERAPUETI sa aktivnim medicinskim obrazovanjem od minimum 7 godina . Prvenstveno naše obrazovanje, stručna praksa sticana na najprestižnijim kliničkim ustanovama u Srbiji i inostranstvu, garant stručnosti i bezbednosti naših pacijenata i klijenata.

Sertifikovan maser / Licencirani maser / Diplomirani maser / Manuelni terapeut  … i slična novokomponovana izmišljena, moderna zvanja za profesiju i zvanje masera, u Srbiji se  mogu postići za doslovce za 2-3h sata. Dobro ste pročitali, 2-3h i taj neko već može da počne da radi masaže, bilo da govorimo o kozmetičkim masažama  ( relaks, antistres,vulkansko kamenje, topla čokolada, anticelulit…. ) što je totalni apsurd , bilo da govorimo o izmišljenim terapeutskim masažama koje „leče bolove“ a uče se na vikend kursu.

 

Kada govorimo o lečenju bola, svakako  treba ozbiljno praviti dinstikciju ( razliku ) izmedju ( visokih, strukovnih, diplomiranih )  fizioterapeuta  sa dugogodišnmjim medicinskim obrazovanjem i kliničkom praksom, od zvanja masera koje znanje stiču UGLAVNOM na razno-raznim vikend kursevima , Googlu, Jutjubu, vebinarima  i sličnim „akademijama“. Takve kursve najčešće drže isti takvi maseri koji su završili iste takve kurseve.

Pomislili te sigurno :“ Kako da onda  razlikujemo ko je bezbedan i dobar maser koji je završio dobar kurs od onog koji je završio neki kurs od par sati i dobio sertifikat “ ? Na to pitanje nažalost  niko vam ne može dati odgovor. To vam je kao kocka, gde je ulog vaše zdravlje. Kao  ruski rulet.

 

Ako nasednete na takvu priču da vas leči kurs maser, pored tog što rizikujete da izgubite novac, rizikujete mnogo opasniji scenario a to je da vam maser sa završenim vikend kursom još više naruši zdravlje umnožavajući problem koji vas muči. Dakle, kozmetičke masaže i maseri, da ali lečenje sa vikend obrazovanjem, nikako. Čak i u toj poziciji raspitajte se gde je taj maser završio kurs, kakve ima kompetencije i koliko je stručan za kozmetičke masaže jer ni one nisu u potpunosti bezbedne. Pisali smo i o tome na našem portalu. Najsigurnija i najbezbednija opcija su uvek fizioterapeuti. To je proverena i uvek dobitna opcija. Ako ništa drugo, barem će vam ukazati na stanje kičme, zlgobova, kukova, kolena, odredjenih patoloških stanja koja su počela da se razvijaju, obajsniti vam zašto se javljaju odredjeni bolovi i tim savetima vas u nekim slučajevima rešiti i operacije, ako se budete pridržavali saveta.

 

Druga opcija je jedan jako mali, zanemarljiv broj dobrih masera koji pripadaju staroj školi  po dužini kursa koji su zavrišili i po pristupu poslu ( klijentima ). Ne stide se svoje profesije, ne rade to iključivo zbog novca i ne misle da su lekari ili neki gurui koji „leče“. Vi kada zakazujete masažu ne znate motive masera kod kog zakazujete, da li je u poslu jer voli posao i tu vrstu rada sa ljudima, ili ga je muka naterala da završi neki kurs kako bi pokušao da popravi svoje finansijsko stanje.

 

U Novom Sadu, imate puno salona lepote, raznih „vikend akademija“,  koji drže kurseve za obuku masera koji dolaze iz različitih profesija od automehaničara, difovaca, frizera, kozmetičara, kuvara, pekara, parketara … Sasvim u redu je promeniti profesiju, bilo da ta profesija ne donosi više novca kao pre, bilo da je neko promašio profesiju ili se zasitio svoje profesije ALI baviti se lečenjem bilo kakvih bolova izmišljenom „terapeutskom“ masažom ( npr. u donjem delu ledja, ramenima, kolenima, migrenoznih glavobolja) samo za završenim kursem, to je NEREALNO, NEZAMISLIVO i BEZOBRAZNO. Simptomatika bolova u lumbo-sakralnoj regij ledja, definiše negde  od preko 100 simptoma. Ti simptomi često zbunjuju i lekare specijaliste a ne nekog priučenog kurs masera koji se drznuo i počeo da leči znanjem sa vikend kurs. U tom slučaju niko od nas koji smo u svetu medicine, ne bi po par godina sedeo iznad knjige, odricao se mnogih stvari da bi stekao državnu diplomu medicinsku priznatu, nego bi  svi završavali kurs terapeutske masaže i hvalili se kako lečimo ljude. Izmišljena „terapeutska“ masaža je običan deep relaks, malo modifikovan, da bi vam se drugačije mogao naplatiti kao druga masaža. TERAPIJSKE ili MEDICINSKE masaže su druga priča.

 

 

Od ozbiljnih centara za obuku, pored nas,  gde maseri dobijaju  kvalitetno znanje, ne možemo naravno a da ne pomenemo „Narodni Univerzitet Božidar Adžija “  jer on pored nas daje najbolju edukaciju maserima. To znamo iz  iskustva jer veliki broj masera nakon stečenog elementarnog znanja na „Božidaru Adžiji “ , dalje se kod nas usavršava i usko specijalizuje  za odredjene grupe masaža  ili odredjenu problematiku. Stepen poznavanja kako praktičnog tako i teorijskog znanja koje su doneli kod nas, bio je na sjajnom nivou. Dakle, vidi se da se radi sa njima i im se ne poklanjaju diplome zarad novca. Izvikane „vikend“ akademije za obuku masera po Beogradu i Novom Sadu, gde se sticanje sertifikata svelo na trgovinu, lagano se gase i treba da je tako.  Kao što vidite, mi nemamo problem sa konkurencijom i rado ćemo uvek reklamirati ono što vredi jer mi poštujemo zdravu konkurenciju.

U poslednje vreme, nakon prvog objavljivanja ovog teksta, postoji tendencija da se onaj veći deo nestručnih masera , predstavljaju preko telefona ili preko maila, kao „fizioterapeuti „. Ovo najčešće srećemo kod difovaca ( ne svih ali jednog većeg dela ) koji će pokušati da vas na brzaka zbune nekim latinskim rečenicama naučenim iz anatomije . Za vaš novac VI IMATE PRAVO da zatražite kompetencije onog kome plaćate masažu, ako se te kompetencije ne nalaze na zidu, lako dostupne. Izbegavajte u širokom luku ubedjivanja tipa :“ Verujte mi na reč ja sam fizioterapeut „ .

Vaše zdravlje je u vašim rukama !

 

KAKO SE JEDNOMESEČNI KURS NA PAPIRU, PRETVORI U JEDNODNEVNI KURS U PRAKSI

 

 

To najčećšće  znači da kurs „3C “ grupe masaža  ili kako ih u Americi još nazivaju  NetMassage, jer ih većina Amerikanaca kao i Srba, ne uči na kursevima, već samo preko interneta  ( relaks masaža, antistres masaža , anticelulit masaža, izmišljena terapeutska masaža,  masaža vulkanskim kamenjem , masaža medom, masaža toplom čokoladom i sve te trivijalne masaže koje u osnovi nisu ništa drugo osim najobičniji izmenjeni relaks  ( švedska masaža ) i nemaju ama baš nikakve benefite na duže staze sem tih 60 min ). Mesečni kurs netmasaža  ne traje baš mesec dana već se on radi 4 vikenda ( što znači pokušaj maskiranja dužine trajanja kursa a to automatski implicira i smanjen nivo znanja koje dobija maser na kursu).  Kada uplatite prvu ratu za taj „mesečni kurs  masera „  onda vam saopšte da jeste 4 vikenda ali ne radi se baš po ceo vikend,  već se radi samo subotom ILI nedeljom po 2h.  Vratimo se na početak.  Jednomesečni kurs za masere se sveo na ukupno SAMO NA 8 SATI PRAKTIČNOG VEŽBANJA po ceni od 100e . Odemo li korak dalje shvatićemo da ako se u tih 2h vezbanja, ubaci barem 10 masera iz te grupe koji žele takodje da nauče masažu, koliko će vežbati taj maser u povoju . UKUPNO 20 MIN . Ako tih 20 minuta pomnožimo sa 4 ( jer ima mesečno ukupno 4 dolaska u taj salon, taj neko ko će se sutra zvati maser , ukupno će vreme za edukaciju POTROŠITI SAMO 80 minuta. DA, DOBRO STE PROČITALI , SAMO 80 MIN će platiti 100e i daće mu odrešene ruke da „masira“ , „leči“, „obećava“ . Takav tip masera je kao nagazna mina, nikada ne znate kada ćete naleteti na nekog od takvih i sa kakvom posledicom ćete izaći od njega. Takvi se reklamiraju kako leče bolove u vratu, bolove u ramenima, glavobolje, isčašenja, bolove u kukovima, zglobovima a ni anatomiju ni nerulogoiju, ni hirurgiju , APSOLUTNO NIŠTA nisu pročitali ni naučili.

 

STRUKA IZNAD SVEGA ! Vaše zdravlje u Vašim rukama.  STOP DILETANTIZMU.