HONDROMALACIJA PATELE

HONDROMALACIJA PATELE

Hondromalacija patele jest razmekšanje hrskavice različitog stepena, dok još nema promena na suphondralnoj kosti. U početku je reverzibilna, a kasnije ireverzibilna sve do razvoja sekundarne artroze. Razlikujemo idiopatsku hondromalaciju i onu uzrokovanu lošim kliznim putem patele. Postoji niz podela oštećenja hrskavice zgloba, ali najčešće se upotrebljava ona po Outebridgeu gde se hondromalacija prvog stepena reflektuje kao razmekšanje hrskavice, dok se četvrti stepen očituje kao erozija hrskavice do suphondralne kosti.

ČINJENICE O HONDROMALACIJI PATELE

– Hondromalacija patele je najčešći uzrok hronične boli u kolenu

– Hondromalacija patele se još naziva i patelofemoralnim sindromom ili trkačkim skakačkim kolenom

– Bol kod hondromalacije se pojačava sa aktivnošću i dužim sedenjem sa savijenim kolenima.

– Abnormalno klizanje patele dovodi do struganja patele o femur što je popraćeno sa  hroničnom upalom i bolom

– Tretman se sastoji od poboljšanja položaja patele tokom kontrakcije kvadricepsa.

 

UZROK HONDROMALACIJE

Do hondromalacije patele može doći zbog mnoštva razloga, ali najčešće dolazi zbog nepravilne putanje (nepravilnog klizanja) patele dok prelazi preko femura. Mišić kvadriceps normalno povlači patelu preko kraja femura u ravnoj crti. Kod pacijenta sa hondromalacijom patele, patela više ide lateralno (prema spoljasnjoj strani) femura. To skretanje sa normalne putanje dovodi do grebanja površine ispod patele o femur što dovodi do oštećenja hrskavice, hronične upale i posledično do boli.

Do nepravilnog klizanja patele može doći zbog:

– Urođeno nepravilnih odnosa struktura u kolenskom zglobu.

– Slabost femoralnih mišića (kvadriceps I zadnja loža).

– Disbalans između aduktora i abduktora.

– Opetovani stres na kolenski zglob kao što je trčanje, skakanje, skijanje…

– Direktan udarac ili trauma na patelu.

FAKTORI RIZIKA

Postoji više rizika faktora za razvoj hondromalacije patele:

– Adolescenti i mlađi ljudi su skloniji razvoju hondromalacije patele

– Kod žena je veći rizik zbog manje mišićne mase

– Ravna stopala

– Ranije povrde

– Pojačana aktivnost vežbanja

– Artritis

 

SIMPTOMI

Simptomi su najčešće bol u kolenu ili više neka neodređena nelagoda koja se pogoršava sa aktivnošću ili dužim sedenjem. Neki pacijenti imaju i osećaj “napetosti” ili “punoće” u kolenu. Ponekad ako se ignorišu simptomi hronične upale može doći i do atrofije kvadricepsa i oteknuća kolena.

 

 

DIJAGNOZA

 

 

Sumnja na hondromalaciju patele  postavlja se kod osoba koje osećaju bol u prednjem delu kolena, pogotovo kod tinejđžerki i mlađih osoba. Pritiskom na patelu tokom aktivacije (napinjanja) kvadricepsa može doći do bola. Najčešće nema otekline u kolenu. Sadijagnostičkim ultrazvukom, rentgenom i magnetnom rezonancom se može potvrditi upala na zadnjoj strani patele.

 

FIZIKALNA TERAPIJA I REHABILITACIJA

Prvi zadatak kod tretmana i rehabilitacije kod hondromalacije patele je vraćanje patele u normalni klizni put kod napinjanja mišića. Ispočetka bol rešavamo na način da izbegavamo pokrete koji nanose bol.

Istezanje medijalne glave kvadricepsa može pomoći vraćanju patele na pravi klizni put. Za održavanje kondicije tokom upale koristimo sobni bicikl (s malim opterećenjem), plivanje i trčanje u bazenu. Pregledom bilo kakvih promena u treningu pre bola kao i promene neadekvatne obuće možemo uticati na ponavljanje bolnih ciklusa.

Jačanje i istezanje kvadricepsa i mišića zadnje lože je od velike važnosti za učinkovit oporavak. Rade se izometričke vježbe (vežbe gdje se kod ispružene noge napnu mišići i noga se zadrži u određenom položaju oko 10 sekundi i tako 10 ponavljanja). Te vežbe treba raditi kroz ceo dan, minimalno 10 puta.

Ako konzervativne metode nisu učinkovite onda se hondromalacija rešava hirurškim putem.Artroskopski se uklanja oštećena hrskavica ili u težem slučaju se radi i ventralizacija i medijalizacija patele tj. postavljanje patele na pravi klizni put.

Najčešće nije potrebna hirurška intervencija i prognoza oporavka je dobra.

PREVENCIJA

Iako je teško predvidjeti hondromalaciju, mogu se preduzeti određene mere za prevenciju:

– Održavanje snage femoralnih mišića

– Smanjenje prekomerne telesne težine

– Zagrevanje pre sportske aktivnosti

– Istezanje mišića

– Izbegavanje iznenadnog povećanja intenziteta vežbanja

– Korištćnje adekvatne obuće


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.