Dodatni pregled bebe u prvoj godini

Osim redovnih kontrola kada se meri telesna težina i visina bebe, kao i primanja vakcina u predviđeno vreme, tokom prve godine života bitno je obratiti pažnju na sledeće moguće probleme:

 

Stagnacija telesne težine bebe

Bebe po nepisanom pravilu između četvrtog i šestog meseca dupliraju telesnu masu na rođenju, a do prvog rođendana je utrostruče. Ipak, ukoliko se ovo ne dogodi ili beba počne u nekom trenutku da stagnira, nema razloga da odmah paničite.

Obratite se doktoru ukoliko beba nakon obroka povrati veliku količinu mleka, a pritom ne napreduje. Ukoliko napreduje, nema potrebe da brinete, normalno je da bebe posle svakog obroka izbace manju količinu.

„Dok god je beba vesela, lepo spava i jede, nema razloga da pravite paniku što ne napreduje onako kako knjige kažu. Svaka beba je za sebe!“

 

Pregled kukova bebe

Problem iščašenih kukova javlja se u 0,1% slučajeva i apsolutno je rešiv ukoliko se otkrije na vreme. Najbolje je kada se dijagnoza postavi još u porodilištu, ali je lako rešivo i do 3. meseca bebinog života (u tom slučaju se nose kaiševi, kao i kod beba do 6 meseci starosti). U svakom slučaju ovaj problem je rešiv u 95% slučajeva kada god da se otkrije. Kod starijih beba, nekada je neophodna i korektivna operacija, ali je problem i tada rešiv.

 

Deformacija nogu i stopala bebe

Sve do druge godine, normalno je da beba izvrće nogu kad hoda, da su joj stopala okrenuta prema unutrašnjoj strani, da hoda na prstima ili su joj noge u obliku slova “O“. Pre nekoliko desetina godina, ovaj problem je rešavan ortopedskim pomagalima, ali danas ima saznanja da je to normalna pojava u razvoju deteta i najčešće je privremenog karaktera.

Ukoliko se ovaj problem nastavi i posle dve do dve i po godine detetovog života, potrebno je obratiti se ortopedu, kako bi vas uputio da radite vežbe.

 

Šum na srcu bebe

Moguće je da lekar slušanjem srca stetoskopom čuje osim otkucaja srca i uporedne zvuke, u tom slučaju je potrebno da uradite EEG ili UZ srca. Najčešće je to bezazlena pojava koja vremenom nestaje bez terapije. Posebno ne brinite ako ste u trudnoći radili expertni ultrazvučni pregled. Sve veće anomalije na srcu, u današnje vreme, na savremenom 3D i 4D aparatu moguče je otkriti još u prvoj polovini trudnoće.